Fazla "A" kemik kırıyor

Ne kadar özeniriz iyi beslenmeye ve vücudumuza gerekli olan vitaminleri kararında almaya...

Hatta bazen dışarıdan vitamin takviyesi bile yaparız bunun için. Soranlara da "Aman canım, vitaminin fazlası zararlı değil ki" deyip almaya devam ederiz vitamin haplarını.

Ancak, örneğin A vitaminini fazla almak pek de öyle "zararlı olmayan" sonuçlar doğurmaz. Amerika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, A vitamini fazlalığı orta yaş üzeri kadınlarda kemik kırılmalarına neden olabiliyor. Ispanak başta olmak üzere limon ve ton balığı gibi besinlerde bolca bulunan A vitaminini gereğinden çok alan orta yaşlı kadınlarda kalça kemiği kırığı vakalarına, diğer kadınlara oranla daha sık rastlanıyor.

Neden mi? Vücudun kemiklere gerekli olan kalsiyumu özümsemesi için D vitaminine ihtiyaç duyduğunu hepimiz biliyoruz. İşte A vitamini, vücuda gerekli olan D vitamininin fonksiyonlarını kaybetmesine neden oluyor ve bu da vücudun yeteri kadar kalsiyum almasını engelliyor.

A vitamini fazlalığının bir başka olumsuz sonucu da uyku kalitesini bozması. Evet, eğer fazlaca A vitamini alıyorsanız gece uykularınız düzensizleşiyor, geceleri uykudan uyanmalar ya da uyuyamamalar başlıyor. Her zaman söylerim eşime dostuma; doktora danışmadan ilaç almayın diye. Yani öyle "fazla mal göz çıkarmaz" deyip vitaminleri ağza atmamak gerekiyor.

Toyga çorbası

Malzeme listesi

Yarım su bardağı haşlanmış nohut

Yarım su bardağı pirinç

3 su bardağı et suyu

3 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

25-30 gr. bitkisel margarin (tereyağı da kullanabilirsiniz)

1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

1 yemek kaşığı kuru nane

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Pirinci yıkayıp orta boy tencereye koyun. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra üzerine 3 su bardağı et suyu ve 3 su bardağı sıcak su ekleyip tekrar kaynayıncaya kadar pişirin. Haşlanmış (konserve de kullanabilirsiniz) nohudu katıp tuz ve karabiberi serpiştirerek 10 dakika kadar pişirin. 3 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı un ve yumurtayı bir kasede çırpın. Karışımı bir taraftan çorbayı karıştırarak tencereye aktarın. Çorbayı kaynayıncaya kadar karıştırıp ocaktan alın. Tereyağını (margarin de kullanabilirsiniz) küçük bir tavada eritip, kırmızı pulbiber ve naneyi kızgın yağda 1-2 dakika pişirin. Hazırladığınız bu sosu eklediğiniz çorbayı sıcak sıcak servise sunun.

Ispanaklı Bergama böreği

Malzeme listesi

Hamur için;

1 su bardağı su

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

5 su bardağı un

İç harcı için;

Yarım su bardağı tahin

1 su bardağı sıcak su

750 gr-1 kg. ıspanak

2 adet orta boy kuru soğan

5 yemek kaşığı sıvıyağ

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Hamuru açmak için;

3 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı buğday nişastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Sıvıyağ ve yemeklik incecik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Ispanağı yıkayıp ince ince doğrayın ve kavrulmakta olan soğanın üzerine ekleyin. Tuz ve karabiberi serpiştirip 5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Tahin ve sıcak suyu derin bir kapta karıştırıp tahini sulandırın. Su, yoğurt ve sıvıyağı derin bir yoğurma kabına aktarıp tuz ve kabartma tozunu serpiştirin. Unu da azar azar ilave edip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak hamuru oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Un ve buğday nişastasını bir tabakta karıştırın. Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Bezeleri, üzerine nişastalı un serpiştirdiğiniz tezgahın üzerinde oklava yardımıyla 30-35 santim çapında yufkalar elde edecek şekilde açın. Yufkaların her birinin üzerine hazırladığınız sulu tahinden 1 yemek kaşığı kadar sürün. Üzerlerine ıspanaklı harçtan ikişer yemek kaşığı kadar yerleştirin. Yufkaları uçlarından başlayıp sararak rulo haline getirin. Rulolardan birini 35-40 santim çapındaki yağlanmış fırın tepsisinin ortasına kendi etrafında dolayarak yerleştirin. Diğer ruloları da bu rulonun etrafına kol böreği gibi dolayın. Böreğin üzerine varsa susam ya da çörekotu serpiştirin ve 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, en az 40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık halde ve dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları