GeriSeyahat Farklı lezzetler peÅŸinde 40 ülke ve 145 ÅŸehir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Farklı lezzetler peÅŸinde 40 ülke ve 145 ÅŸehir

Farklı lezzetler peÅŸinde 40 ülke ve 145 ÅŸehir

Gürhan Kara (36), özel bir üniversitede program direktörü. Seyahat etmek olmazsa olmazı. Her fırsatta yollara düşüyor. En büyük tutkusu, gittiği ülkelerin kültürüne mutfak kapısından giriş yapmak. Bugüne kadar Amerika, Asya ve Avrupa Kıtası olmak üzere toplam 40 ülke ve 145 şehri geride bıraktı.

Başka kültürleri ve lezzetleri tanıma isteği nasıl oluştu?
- Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi mezunuyum. Los Angeles’da bulunan California State University Dominguez Hill’de de İşletme Yüksek Lisansımı tamamladım. Yaklaşık üç yıllık Los Angeles yaşantımın ardından Türkiye’ye döndüm. Los Angeles’da yaşarken yeni ve farklı tatlara olan ilgim arttı. Dünya’nın bir çok mutfağına ev sahipliği yapan mükemmel bir şehir. Sushi’yi, Thai ve Peru mutfağını orada yaşarken sevdim. Bundan sonra da farklı tatlar peşinden sürüklenişim başladı. 

Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

İskoçya / Edinburg

Los Angeles neden sizde bu kadar iz bıraktı?
- "Melekler şehri"; eğlence, alışveriş ve yeme-içmeye kadar geniş bir yelpaze sunuyor. Bu hareketlilik çok hoşuma gidiyor. Zaman zaman gidip yaşamayı düşündüğüm anlar oluyor. Eğitimimi tamamladıktan sonra ani bir kararla İstanbul’a döndüm ama şehirle bağlantımı hiç koparmadım. Şehrin, 300 gün güneşli nemsiz iklimine, insanlarının rahatlığına ve dingin yaşantısına bayılıyorum.

Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

Yunan Salatası

Hangi mekanları tavsiye edersiniz?
- Dünyanın en kozmopolit şehirlerinden biri olduğu için hangi ülkenin mutfağını ararsanız bulabileceğiniz bir şehir. Sevdiğim restoran ve kafelerden  bazıları sushi için, Sugar Fish veya Sushi Stop. Peru mutfağı için Picca. Leziz tatlılar ve brunch için, Downtown’daki Bottega Loui. Kahve molası için Melrose’daki Urth Cafe veya Alfreds Coffee. Bu güzel şehre gidecek olanlar eğer vakitleri varsa kıyı şeridini takip  ederek ya San Diego’ya ya da San Francisco’ya araba yolculuğu yapmalılar. Karşılaşacakları manzaralara, irili ufaklı şehirlere  ve kasabalara hayran kalacaklar. Bisiklet kiralayıp Santa Monica Beach  ile Venice Beach hattında gezinti yapmalarını mutlaka tavsiye ederim. 

Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

Ä°talya

Sizi en çok hangi ülkenin mutfağı etkiledi?
- Japonya...  Uzakdoğu ülkelerine gittiğinizde alıştığınız ve her zaman yediğiniz yemeklerin orijinal tatları size farklı gelir. Japonya'da hiç öyle gelmedi. Yediğim her şey inanılmaz lezzetliydi. Nefis suşi, taptaze sashimi, enfes yakitoriler, udonlar ve harika Japon barbeküleri yedim. Ama restoran anlamında Cape Town'u tek geçerim. Birbirinden yaratıcı ve çok başarılı şeflere sahip nefis yemekler yapan ve şaşırtıcı derecede ucuz restoranları var. Şaraplar ise harika.

Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

Cape Town / Antilop eti

Seyahatlerinizi nasıl finanse ediyorsunuz?
- Kazandığım parayla karşılıyorum. Konaklama konusunda benim için konfor ön planda. Daha çok otellerde konaklıyorum. Uygun uçak ve oda bulmak konusunda artık uzmanlaştım diyebilirim. Kimi zaman da gideceğim şehirde bir arkadaşım varsa onun evinde konaklıyorum. Artık seyahat Blogger'ları bir ülkenin tanıtımında büyük rol oynuyorlar. Bu sebeple blogum sayesinde tanıtım amaçlı davet edildiğim ve masraflarımın ülkelerin turizm ofislerince karşılandığı seyahatlerim de oluyor. 

Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

Japonya / Tokyo

En son nereye gittiniz? Neler yaptınız?
- İtalya’nın Amalfi sahillerini, Yunanistan Mykonos ve Bodrum’u içine alan iki haftalık bir seyahatim oldu. Napoli’den araç kiralayıp Sorrento körfezi kıyılarını ve Amalfi sahillerini gezdim. Capri adasında iki gün geçirdim. Ardından dört günlüğüne Mykonos’a gidip denizin ve kumun tadını çıkardım. İtalyan yemekleri ise harikaydı.

Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

Yunanistan / Zakintos


Yemek izinde dünyayı gezmeye karar verenler önce hangi ülkeden başlamalılar?
Â
- Damak tadı konusunda fazla maceraperest olmayanlar İtalya'dan başlayabilirler. İtalya'da gidecekleri her yerde harika yemekler bulabilirler. Sicilya, Napoli, Roma, Bologna, Verona fark etmez nereye giderlerse gitsinler en iyi peynirleri, şarapları, şarküteri ürünlerini, pizza ve makarnaları bulacaklardır.  Ayrıca San Sabastian, San Francisco,  ve Tokyo ve Cape Town yemek konusunda çok başarılı.


Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

Avusturya / Hofburg İmparatorluk Sarayı

Bundan sonrası için planınız nedir?
- Blogum için Londra’ya gideceğim.  Sonrası için en öncelikli planım Güney Amerika veya Avustralya’ya gitmek. Ayrıca ilerleyen zamanda gastronomi yönü ön planda olan Avrupa şehirlerine gitmeyi planlıyorum.  

Farklı lezzetler peşinde 40 ülke ve 145 şehir

Gürhan Kara, seyahatleriyle ilgili yazılarını ve fotoğraflarını 'www.tadindaseyahat.com' blog adresinde paylaşıyor.

 

False