Fal kafe yasağı deldi kahveciler isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Fal kafe yasağı deldi kahveciler isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 00:00

Ankara’da ‘’kahve sizden fal bizden’’ sloganıyla işletme açılan ‘’fal kafelerin’’ sayısı son bir yılda 110’dan 170’e çıkarken, Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, bu isimle açılan yerlerin çoğunun ruhsatı olmadığını savundu.

ANKARA Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, fal kafelerin sayısının her geçen gün arttığına işaret ederek, ‘’simit kafe’’ adı altında açılan bazı işletmelerin de vitrinlerini, ‘’uzman falcımız hizmetinizde’’ ilanlarıyla donatarak müşteri çekmeye çalıştığını belirtti.
Güven, başkentte merkez olarak bilinen Kızılay ve civarında ‘’fal kafe’’ adı altında faaliyet gösteren pek çok işletmenin ruhsatının bulunmadığını savundu.

Usulsüzlük yapılıyor

Parayla fal bakmak yasak olduğu için kafe sahiplerinin ‘’bir kılıf uydurduğuru’’ ifade eden Güven, ‘’Kafeye girer girmez size bir fincan kahve getiriyorlar. Falınıza bakıldıktan sonra sözde sadece kahve ücreti alınıyor. Ortada gözle görülür bir usulsüzlük var. Çünkü herhangi bir yerde 3 ya da 5 TL’ye içtiğiniz kahveye bu mekanlarda 10-20 TL arasında değişen bir ücret ödüyorsunuz’’ dedi.

Davalar açıldı

İsa Güven, 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun’a aykırılık gerekçesiyle bu işletmelerle ilgili geçmiş yıllarda dava açtıklarını anımsatarak ve ilgili yasaya göre ‘’falcılık, büyücülük, üfürükçülük yapanlar ve gaipten haber verenler’’ hakkında en az üç ay hapis cezası öngörüldüğünü vurguladı.

Güven, ‘’Yasada cezanın üst miktarı belirtilmediği için yeni Türk Ceza Kanunu uyarınca fal işletmecileri ve fal bakıcılar 20 yıl hapis cezasıyla yargılanabiliyor. O dönemlerde çok sayıda fal kafe de kapatıldı. Ancak her gün yenileri ekleniyor ve baş etmekte güçlük çekiyoruz. Normal fiyat tarifesine de uymuyorlar’’ diye konuştu.

Yüzde 80’i kadın

‘’Fal kafe’’ adı altında faaliyet gösteren yerlerin işletmecilerinden alınan bilgiye göre, kahve falı ve tarot için 10 TL alınırken, pek çok kafede öğrenci indirimi uygulanarak bu rakam 7,5 TL’ye çekiliyor.
Açık adının yazılmasını istemeyen kafe işletmecisi B.Ö, gelenlerin yüzde 80’i kadın olduğunu savundu.
‘’Büyücülük, muska yazma gibi bir iş yapmadıklarını’’ belirten B.Ö, kahve falı ve tarota bakarak geleceğe ilişkin yorumlarda bulunduklarını söyledi. B.Ö, ‘’Biz bir nevi yaşam koçluğu yapıyoruz. Gelen kişiyi rahatlatıyor ve ruhsal durumuna göre destek veriyoruz. İlgi gösterdiğimiz için sıklıkla geliyorlar. Biz de onlar da halimizden memnunuz. Önemli bir görevi üstlendiğimiz düşünüyoruz’’ dedi.

Sıra bekleyenler var

Bir diğer işletmeci Ş.A. ise müşterilerin fal baktırmak için saatlerce beklemeyi de göze aldıklarını iddia etti. Ş.A, hergün aynı saatte kafeye gelip, aynı falcıya kahve falı baktırmak için bekleyenler olduğunu savunarak, ‘’Falcı iyi bir şeyler göremezse, sinirlenip bağıranların sayısı da az değil. Falcıyla arkadaşlığını ilerletip cep telefonunun kamerasından kahve falının fotoğrafını çekip gönderen, yorum isteyenler de yer alıyor. Sonra gelip falın bedelini ödüyorlar tabii’’ dedi.

Neden gidiyorlar

Emekli olduğunu belirten G.E. (46) her hafta ‘’fal kafeye’’ geldiğini, daha önce psikoloğa gittiğini anlatarak, buraya gelmenin kendisini rahatlattığını, mutlu ettiğini söyledi. Öğrenci T.A. (21) ise ‘’fal kafeye’’ gidiş nedenini anlatırken, ‘’Hepimizin arzu ettiği birtakım şeyler vardır. Fal bakan da bizi inceleyerek birtakım tahminlerde bulunur ve söyler. Yani umutlarımızı uyandırır ve heyecanlandırır. Aslında bizim bağımlısı olduğumuz, umutlarımıza yaklaştığımızı hissetmek. Çünkü fal bakanların geçmişe dair söyledikleri pek de umurumuzda olmaz. İlgilendiğimiz, falın gelecek kısmıdır yani yeni hayaller ve umutlar’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!