F1’de ilk siyah podyumda

Güncelleme Tarihi:

F1’de ilk siyah podyumda
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2007 00:00

Ve Formula 1 şovu başladı. Kangurular diyarı olan Avustralya’da start alan sezonun ilk yarışı tarihe geçti. Formula 1’de yarışan ilk siyahi pilot olan Lewis Hamilton, ilk yarışını üçüncü sırada tamamladı. Böylece genç Hamilton, Formula 1 Dünya Şampiyonası tarihinde hem ilk kez yarışan hem de ilk kez podyuma çıkan ilk siyahi pilot unvanını ele geçirmiş oldu.

Sezonun bu ilk yarışının kuşkusuz diğer önemli gelişmesi ise Michael Schumacher’in start almadığı ilk yarış olmasıydı. 15 yıldır Formula 1’e ambargosunu koyan Michael Schumacher’in start almadığı ilk yarışı ’yeni Schumacher’ olarak adlandırılan ve Ferrari takımıyla yarışan Kimi Raikkonen kazandı.

Beklenen an geldi ve Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 17 yarışlık yeni sezonu geçtiğimiz hafta sonunda Avustralya’da start aldı. Dünyanın en önemli spor organizasyonlarından biri olan Formula 1’de yeni sezon öncesinde merak edilen en önemli konu Schumacher’in yokluğunun yarışlara nasıl yansıyacağıydı. Çünkü 15 yıldır Formula 1’de olan ve elde ettiği şampiyonluklarla önemli bir taraftar kitlesine sahip olan Schumacher tribünlerin dolmasında çok önemli bir görev üstleniyordu. Kendine ait bayraklar ve giysileri giyen taraftarları onun için kıtalararası yolculukları bile gözlerini kırpmadan gidiyorlardı. İşte bu Schumacher geçtiğimiz yılın son yarışından itibaren emekliye ayrıldığını ve bir daha Formula 1’de olmayacağını açıkladı. Durum böyle olunca Schumacher’in olmadığı yeni sezonda nelerin yaşanacağı merak konusuydu.
/images/100/0x0/55eaf37af018fbb8f8a13962

İLK YARIŞ TARİHE GEÇTİ

Sezonun ilk yarışı bir taraftan Schumacher’in yokluğu ile başlarken diğer taraftan çaylak Hamilton ile tarihe geçti. Dünya Şampiyonası’nda start alan ilk siyahi pilot olan Lewis Hamilton, McLaren Mercedes Takımı ile birlikte çıktığı ilk yarışı üçüncü sırada tamamladı. Durum böyle olunca Avustralya Grand Prix’si ile birlikte Lewis Hamilton, Formula 1 Dünya Şampiyona tarihinde podyuma çıkan ilk siyahi pilot unvanını da ele geçirmiş oldu. Geçtiğimiz yılı GP2 Şampiyonu olarak tamamlayan Hamilton, Formula 1’de adını rahatlıkla şampiyonluk mücadelesi veren pilotların arasına yazdıracak gibi görünüyor.

KOLTUĞU VE SERİYİ DEVRALDI

Geçtiğimiz yılın son yarışına kadar McLaren Mercedes Takımı adına mücadele eden Fin pilot Kimi Raikkonen ise bu yıl sezona Ferrari forması altında başladı. Aslında Kimi Raikkonen için yeni Schumacher yorumunu bile yapabiliriz. Çünkü Formula 1’in en önemli takımlarından biri olan Ferrari, efsane pilotlarından boşalan koltuk için bir kere Kimi Raikkonen’i layık gördü. Kırmızı renklere bürünün Raikkonen’in ise en önemli dezavantajı geçtiğimiz sezonu şampiyon adayı olarak başlamasına rağmen yarış galibiyeti bile elde edemeden tamamlamış olmasıydı. Bu nedenle Formula 1 otoritelerinin büyük çoğunluğu tarafından Raikkonen’in moralsiz olduğu düşünülüyordu. Fakat üzerine kırmızı renkli kıyafetini geçiren Kimi Raikkonen sezonun açılış yarışında hiçte moralsiz olmadığını hatta enerji yüklü olduğunu elde ettiği zaferlerle ispatladı.

SIRALAMAYI KAZANDI İYİ BAŞLADI

Yıllardır Michael Schumacher’in oturduğu koltuğa yerleşen Kimi Raikkonen sıralama turları ile birlikte yeni sezonda neler yaşanacağının haberini vermiş oldu. Antrenman turlarında bile sergiledi performansla nasıl bir Formula 1 pilotu olduğunu ispatlayan Kimi Raikkonen sıralama turlarında rakip tanımayarak en iyi zamana imza attı. Geçtiğimiz sezonun son yarışlarında önemli işler başaran takım arkadaşı Felipe Massa ise aracında yaşadığı problem nedeniyle arka sıralarda start almaktan kurtulamadı. Böylelikle Kimi Raikkonen takım içinde yaşanan çekişmede de önemli bir avantaj yakalamış oldu. Çünkü onun şampiyonluk mücadelesinde en önemli rakibi olarak takım arkadaşı Felipe Massa ilk sıralarda gösteriliyor. Birde sezon öncesinde Ferrari yönetiminin bu yıl pilot ayrımı yapılmayacak açıklamasını da unutmamak gerekiyor.

İLK YARIŞ VE İLK GALİBİYET

Yarışa ilk sırada başlayan Kimi Raikkonen adeta fırtına gibi bir Avustralya Grand Prix’si çıkardı. Geçtiğimiz sezon hiç birincilik elde edememiş olmasına rağmen yine otomobili Ferrari ile çok iyi bir uyum yakaladığı ve çok hızlı olduğu belli olan Kimi Raikkonen sezonun açılış yarışını ilk sırada tamamlayarak moral depolamış oldu. İlk yarışında ilk galibiyetini elde eden Raikkonen aynı zamanda sonraki yarışlarda üzerinde baskı yaratacak olan en önemli sorunu da böylelikle ortadan kaldırmış oldu. Çünkü belki de üç yarış galibiyet elde edemeseydi Finlandiyalı pilot bunun sıkıntısını yaşayabilirdi. Raikkonen aynı zamanda sezonun açılış yarışında hem sıralamayı kazanarak, hem birinci olarak hem de en hızlı turu atarak rakiplerine hiçbir zafer keyfi yaşatmamış oldu. Üçte üç galibiyete de adını yazdıran Raikkonen tıpkı koltuğu devraldığı Schumacher gibi bir yarış çıkararak tüm dikkatleri üzerine topladı.

Raikkonen’in takım arkadaşı olan Felipe Massa da yarışa arka sıralardan başlamış olmasına rağmen altıncı sırada tamamladı. Massa elde ettiği bu altıncılıkla hem sezona puanla merhaba derken hem de takımının ilk yarışın ardından Markalar Şampiyonası’nda önemli puanlar elde etmesini sağlamış oldu.

MCLAREN MERCEDES İYİ BAŞLADI

Yeni sezon açılışını hiç beklenmedik bir şekilde belki de tarihinde ilk kez oldukça şaşalı bir şekilde yapan McLaren Mercedes Takımı yeni sezona da galibiyetle olmasa bile iyi bir başlangıç yaptı. Son iki yılın şampiyonu olarak McLaren Mercedes Takımı’na geçen Fernando Alonso sıralama turlarında her zaman en önemli rakiplerinden biri olan Kimi Raikkonen’in arkasında yer aldı. Tıpkı Raikkonen gibi Alonso da yeni otomobiline çok iyi uyum sağlamış bir görüntü sergiledi. Yarış boyunca birincilik için elinden geleni yapan Fernando Alonso, Raikkonen’in peşinden ayrılmadan yarışı ikinci sırada tamamladı. Böylelikle Alonso da yeni sezona yeni takımıyla podyumda başlamış oldu. Lewis Hamilton’unda yarışı üçüncü sırada tamamlamasıyla birlikte bu yarıştan 14 puanla ayrılan McLaren Mercedes Takımı yeni sezonun ilk Markalar Şampiyonası birinciliğini elde ederken, genel klasmanda da ilk yarışın ardından liderliğe yükseldi.

BMW en iyi üçüncü takım

Yeni sezonun ilk startında en iyi üçüncü takım ise BMW oldu. Ferrari ve McLaren Mercedes pilotlarının ardından dördüncü sırada finiş gören Nick Heidfeld yarışı dördüncü sırada tamamlayarak iddialılardan biri olduğunu ispatladı. Takımın bir diğer pilotu olan Robert Kubica da sezonun ilk yarışında iyi bir mücadele sergiledi, ama yaşadığı şanzıman sorunu onun finiş görememesine neden oldu.

Yarış sonuçları

1. Kimi RaikkonenFerrari

2. Fernando AlonsoMcLaren Mercedes

3. Lewis HamiltonMcLaren Mercedes

4. Nick HeidfeldBMW Sauber

5. Giancarlo FisichellaRenault

6. Felipe MassaFerrari

7. Nico RosbergWilliams Toyota

8. Ralf SchumacherToyota


Honda hayal kırıklığı yarattı

Sezon öncesinde şampiyon adayları arasında adı anılan Honda Takımı sezonu çokta iyi bir başlangıç yapamadı. Küresel ısınmayı vurgulamak için çeşitli çalışmalar yapan Honda maalesef pistleri ısıtma konusunda rakiplerinin oldukça gerisinde kaldı. Takımın iki pilotu da yarışı tamamlarken Rubens Barrichello 11’inci sırada, Jenson Button ise 15’inci sırada finiş gördü. Aslında takım pilotları yarış öncesinde yaptıkları açıklamalarda da ilk 10 sıra içinde yer almalarının kendileri için iyi bir sonuç olduğunu vurgulamıştı.

Alonso’suz Renault gerilerde kaldı

Son iki yılın Markalar Şampiyonu olan Renault ise şampiyon pilotu Alonso’dan yoksun olarak çıktığı ilk yarışta arka sıralarda kalmaktan kurtulamadı. Takımın İtalyan pilotu Giancarlo Fisichella liderlik mücadelesinden oldukça uzak kaldığı yarışta, lider Raikkonen’in 1 dakika 6 saniye arkasında finiş görerek, ancak beşinci olabildi. Takımın büyük umutlar bağladığı çaylak pilotu Heikki Kovalainen ise ilk yarışında ortalarda pek görünmedi. Rakiplerinden tur yiyen Kovalainen yarışı ancak 10’uncu sırada tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!