Eymir Gölü yapılaşmaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Eymir Gölü yapılaşmaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 01:17

Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ arasında tartışma yaratan Eymir Gölü’nün SİT statüsü değiştirildi. Plan değişikliğiyle Ankara’nın önemli yeşil alanları arasında yer alan Eymir’de turizm işletmeciliğinin önü açılıyor.

Haberin Devamı

Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni planda tartışmalı tünel yolla Eymir Gölü’ne yönelik maddeler yeni tartışma başlatacak. Doğal SİT alanı ve sulak alan statüsünde olan Eymir Gölü’nün çevresinin bazı bölümlerinde SİT derecesi düşürüldü. Böylece gölün bir bölümünde ‘turizm belgeli işletmeciliğin’ önü açıldı. Eymir’le ilgili plan değişikliği 20 Mayıs’ta askıya çıkarıldı. Bir aylık sürenin ardından askıdan indirilen planla ilgili hiçbir itiraz gelmediğine dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı adıyla çıkarılması gerekirken isimsiz olarak askıya çıkarıldığı için dikkatlerden kaçtı. 60 günlük süre içinde plan hakkında dava açacağız” dedi. Candan, Ankara Hürriyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

Eymir Gölü yapılaşmaya açılıyor

RUHSAT YETKİSİ BAKANLIKTA

“Alanı 2. Derece Doğal SİT’e çevirmişler. Bu yapılaşmaya açılması anlamına geliyor. Plan notlarında Eymir çevresi daha önce doğal SİT olarak geçiyordu. Ancak şimdi kademeli hale geldiği için gölün bir bölümü yapılaşmaya açılacak. Buradaki en büyük sıkıntı bütün projelendirme, ruhsatlandırma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmiş olmasıdır. Buradan 30 tane daha plan değişikliği çıkar. Eymir’in TRT tarafındaki alanı imara açılmış olacak. Çok büyük bir alanı kapsıyor. Zaten burada yapılaşma başlarsa alan Oran’a kadar çıkar.

TURİSTİK TESİSLERE AÇILACAK

Söz konusu alan Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı tünel yol sınırına da giriyor. 2. Derece Doğal SİT Alanı yönetmelikte şöyle geçiyor; ‘Bu alanlarda turizm, yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislerle hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez.’ Yani bu alanların tamamı turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislere açılacak anlamına geliyor bu karar. Yani Eymir Gölü’nün çevresinin bir bölümü yapılaşmaya açılıyor.”

ODTÜ’YÜ ORTADAN İKİYE BÖLECEK

Haberin Devamı

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da Ankara Hürriyet’e ODTÜ’yü ortadan ikiye bölecek bir tünel yol projesi olduğunu belirterek, “ODTÜ içinden bir tünel yol yapacaklar, plan değişikliği bunun önünü açıyor” diye konuştu. Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eymir Gölü, doğal sulak alan statüsündedir. Burada sorun sadece Eymir’le sınırlı değil, ODTÜ yolunun önü açılıyor. Bilkent’te devasa bir şehir hastanesi projesi var. Bu proje dünyada hiç olmayan bir tarzla yapılıyor. İnsanların ulaşım problemi olacak. Buraya bir yol yapmayı planlıyorlar. Bunu unutturdular ama mecbur yol yapılacak. Bu yol da ODTÜ’den geçecek, ODTÜ ortadan ikiye bölünecek. Tünel çalışması olduğunu iddia ediyorlar. ODTÜ’de yoğun bir ağaçlık alan var. ODTÜ arazisinin altından tünel yapmak hem güvenli değil hem de oradaki ağaçların suya erişimini kesecek. Plana bu şekilde yapmış olmaları Melih Gökçek’in bayram tatilinin sonunda yaptığı operasyona benziyor. Yangından mal kaçırır gibi plan değiştiriyorlar. Ankara’nın tek sulak alanı, korunması gereken bölge Eymir ve Mogan Gölü. AOÇ’yi yok ediyorsunuz, yapılaşmaya açıyorsunuz. Üstüne gidip bir de Eymir’i yapılaşmaya açıyorsunuz. Bu alanlar yeraltı sularını besleyen önemli bir damardır. Yüzeysel yeraltı sularını olumsuz etkileyecek. Bizde plan değişikliğine itiraz davasına mutlaka müdahil olacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!