Ey yabancı, neredesin?

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasaları özellikle haziran ayından bu yana iki konu derinden etkiledi. Bunlardan ilki, erken seçim, diğeri de vergi reformuna ilişkin yasa tasarısıydı.

Geçen hafta itibariyle her iki konuda noktalandı. Meclis, Cumhurbaşkanı Demirel'in bile ‘‘takdir-e şayan’’ bulduğu erken seçim tarihinde büyük çoğunlukla uzlaşma sağladı. Seçimler Nisan 1999'da yapılacak.

Artık bir süredir piyasaların yönünde kader tayin eder durumda olan siyaset, önümüzdeki günlerde ikinci planda kalacak. Sİyaset en azından Meclis'in tekrar açılacağı ekim ayına kadar piyasaların gündeminde olmayacak.

Seçim tartışmalarından önce Meclis'ten geçen vergi yasası ise Cumhurbaşkanı'ndan kerhen de olsa onay alarak, yürürlüğe girmiş durumda.

Böylece piyasalar için soru işareti oluşturan iki bilinmez, bilinir hale geldi. Temmuz ayında hükümetin küçük ortağı DTP'nin yarattığı maaş krizinin de piyasalar üzerinde yarattığı baskı gözardı edilemez.

Sonuçta temmuz ayı büyük bilinmezlerle geçti. Acaba ağustos piyasalar için yeni bir başlagıç olur mu?

ENFLASYON VE BİLANÇOLAR

Piyasaların yönünde önümüzdeki günlerde belirleyici olabilecek yeni gelişmelerin başında temmuz ayı enflasyon rakamları geliyor. Bugün akşam saatlerinde açıklanacak temmuz enflasyonunun, biraz daha düşük, yüzde 2 düzeyinde çıkması bekleniyor.

Enflasyon oranının beklenen düzeyin üzerinde çıkması piyasaları olumsuz etkiler. Enflasyon rakamlarının, en belirgin etkisi İMKB'de görülebilir.

Borsa'nın yönünde etkili olabilecek bir gelişme de şirketlerin altı aylık bilanço rakamları.

Hisseleri İMKB'de işlem gören şirketler iki-üç hafta içinde altı aylık bilançolarını borsaya göndermek zorunda. Sanayi şirketleri 14 Ağustos, bankaların da 28 Ağustos tarihine kadar altı aylık bilançolarını İMKB'ye göndermeleri gerekiyor.

Geçen haftayı endeks bazında yüzde 1.2 oranında primli kapatan borsada, belirsizliklerin ortadan kalkmasının da etkisiyle, bu hafta biraz daha yoğun bir işlem trafiği yaşanabilir. Ağırlıklı olarak altı aylık bilanço beklentileri ve spekülatörlerin yönlendirdiği hisse bazı hareketler dikkat çekebilir.

Fakat borsanın yönünde belirleyici olabilecek bir noktayı daha hatırlatmakta fayda var: Taze para girişi. Borsaya taze para girişi, yabancıların tekrar alıma geçmesiyle mümkün.

Mayıs ayında 362 milyon dolar, haziranda da 71 milyon dolar net satış yapan yabancıların temmuzda, gerçekleştirdikleri işlemler henüz bilinmiyor. Fakat yabancıların geçen ay içinde de İMKB'de ciddi alımlar yaptığı söylenemez.

Yabancı gelirse, borsa hızlı yükselişe geçebilir. Gelmezse de mevcut seyri içinde dalgalanmaya devam eder. Yerli yatırımcıdan fazla umut yok. Keza cazibesini yitirdiği için repo ve faizden kaçan paranın büyük bölümü, beklenildiği gibi İMKB'ye değil, yatırım fonlara yönelmiş durumda. Son dönemde artan talep yüzünden müşterilerine fon satışı yapamayan bazı bankalar, yeni fonlar kurmaya başladı. Bazıları da talebi karşılamak için sermaye artırmaya hazırlanıyor.

Belirsizliğin ortadan kalkması ile fonlardan İMKB'ye de geçiş olabilir. Fakat borsanın yönünde yabancıların tavrı belirleyici olacak.













Yazarın Tüm Yazıları