Evrensel dil sanat

Lise yıllarında başladığı ressamlığa Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde profesyonel olarak yürüten ressam İclal Dağlı ile sanatı konuştuk.

Sanatla buluşmanız ve sanat hakkındaki düşüncelerinizden bahseder misiniz?

Sanat çalışmalarımı Antalya’da ve Ege Bölgesi’nde yürütüyorum. 2002 yılından beri yoğun olarak sanatla iç içeyim. Bir taraftan Eyilik Vakfı’nda yöneticilik yaparken diğer taraftan sanat galerisinin de sorumluluğunu yürüterek kültürel ve sanatsal aktivitelerin organizasyonlarını yapıyorum. İlk yıl sergilere ilgi azken gün geçtikçe daha da arttı. Sanat öyle bir kavram ki, dili, dini, milliyeti ne olursa olsun, buluşulan ortak bir nokta. Yaratıcılığın, güzelliğin ve birlikteliğin yaşandığı, paylaşıldığı evrensel bir dil. Böyle bir işe sahip olmanın en büyük avantajı, sanata ve sanatçıya verilen desteğin manevi bir geri dönüşü olduğudur. Galeride sanatsal ve kültürel farklı bir boyutu yakalamak, değişik sanat dallarına yer vermek, sanata ilgi ve sevgiyi yaygınlaştırmak amacıyla sanatçıların eserlerini sergileyerek sanatseverlerle buluşturuyorum. Daha çok yağlı boya çalışıyorum. Okul yıllarından beri hobi olarak yaptığım resim çalışmalarını 7 yıldır yoğun bir şekilde sürdürüyorum. Sanat sizi gerçek yaşamdan uzaklaştırıp renkli bir dünyanın içine çekiyor. Sanat bir özveri, emek ve kendini ifade etme yetisi. Öğrenmek ve çok çalışmak istiyor. Kısacası sanatı sevmek yaşamı sevmek demektir.

Sanata ilgiyi okullardaki eğitimle artırabiliriz

Sanattaki gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz?

Öncelikle sanat herkes içindir. Onu sevip desteklemek ancak onun gelişimi ve yayılması ile ölçülür. Sanata ilgiyi artırmak için bu konuda toplumların eğitilmesi ve yönlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu da okullarda başlamaktadır. Bu konuda eğitim kurumlarına ve yerel yönetimlere görev düşüyor. Sanata daha fazla değer vermeleri, sanatçıya sahip çıkmaları gerekiyor. Dünyanın her yerinden insanlar o ülkenin sanat ve kültürünü görmek ve tanımak için geliyorlar. Dünyanın en çekici kültürü Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunuyor. Elbette Anadolu zaten çok çekici. Bir Akdeniz ülkesiyiz zaten. Bu özellik de bizim bir avantajımız. Son yıllarda resme ve çeşitli sanat dallarına ilginin arttığını görüyorum. Resim yapan ciddi bir amatör ressam ordusu var. Bu da memnuniyet verici bir gelişme. Bunların içinde gerçekten güzel resim yapan, yetenekli ve geleceği olabilecek kişiler de çıkabilir ve eserleriyle sanata alternatif oluşturuyorlar. Ege Bölgesi bu konuda oldukça zengin. Sanat sanıldığı gibi masrafsız ve ucuza yapılabilecek bir iş de değil. Satılan ürün yüksek kültür gerektirdiğinden satın alan az kişi oluyor. Sanat eseri alanların çok azı yatırım olarak bunu yapıyor. Çoğunluk ise evlerinin dekorasyonunu tamamlayan bir araç olarak görüyor.

1958 Kayseri doğumlu olan sanatçı İclal Dağlı, Kayseri TED Koleji ve İzmir Numune Kız Koleji’nde okudu. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nü bitiren Dağlı, uzun yıllar hem resim yaptı hem de çeşitli bankalarda yöneticilik üstlendi. Dağlı emekli olduktan sonra da kendini ağırlıklı olarak sanatsal çalışmalara verdi. Dağlı evli ve iki çocuk annesi.
Yazarın Tüm Yazıları