Evler safariye çıkıyor

Çok kültürlü dekorasyon konseptinin temelinde etnik lezzetler yatıyor.

Haberin Devamı

Bunlardan biri de Afrika. Hamlık, basitlik, insancıllık ve doğaya düşkünlüğü esas alan Afro etnik stil, günümüzün çağdaş evlerinde orman renklerini yalın formlarla birleştiriyor. Safari kültürü, kuzey yarımküredeki iç mekanlara kadar sızıyor.

Mevsim güneye dönüyor, ısı artıyor. Güneş yüzünü çevirdikçe de sıcaklıkla özdeş temalar tekrar gündeme geliyor. Bunlardan biri de tanrısal, vahşi, erotik, hızlı ve esmer Afrika teması. Siyah, kahverengi, koyu yeşil ve dore paletinde gezinen ve kendine ait primitif desenlerini gündeme taşıyan Afrika, hem moda, hem de dekorasyon günlüklerinin en yabani ve ateşli ortak trendleri arasında.
Afrika stili, aslında bu uçsuz bucaksız kıtanın farklı bölgelerine göre şaşırtıcı derece değişiklikler gösteriyor. Fas ve Libya gibi kuzeydeki ülkeler daha çok Ortadoğu ve Arap etkilerini taşırken, güneydeki ülkelerde Batı’nın sömürgesi oldukları dönemlerden kalma Avrupa etkileri hissediliyor. Safari teması özellikle sömürge ülkelerini hatırlatırken, Afrika deyince hepimizin zihinlerinde çağrışımlar yapan kabile sembolleri, el yapımı ahşap heykeller ve maskeler ise Uganda gibi Doğu Afrika ülkelerinin stillerini yansıtıyor.
Tüm farklılıklara rağmen aslında Afrika ülkelerinin stilde ortak bir dili bulunuyor: Doğal malzemelerin parlak ve göz alıcı renklerle karışımı... Kırmızı, sarı ve siyah başta olmak üzere, mavinin, yeşilin ve morun en parlak tonları Afrika tarzının vazgeçilmezleri arasında. Ancak bu renkleri evinizin dekorasyonuna yansıtırken, mekânınızın boyutlarına bağlı olarak dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü koyu ve parlak renkler mekânları olduğundan daha küçük gösteriyor. Oldukça iddialı olan bu renkleri duvarlarınızda denemeden önce aksesuvarlarda tercih etmek ve mekânın geri kalanında daha natürel tonları tercih etmek Afrika stili için daha iyi bir başlangıç noktası olabilir.
Afrika stilinin bir diğer önemli cevheri ise eşsiz el sanatları. Afrika seyahatine çıkarak orijinal parçalar edinme fırsatınız yoksa reprodüksiyonları da tercih edebilirsiniz. Her detayında bir anlam yüklü olan Afrika sanat eserlerinden özellikle el yapımı ahşap ve bambu heykellerin birçoğu barış, bereket, sağlık, zenginlik, sonsuzluk gibi dilekleri sembolize ediyor. Farklı Afrika kabilelerine ait sembollerle renklendirilmiş el yapımı dev vazolar, evinizde Afrika sıcağını hissettirecek detaylardan biri olabilir. Duvar kağıtlarında ve ev tekstili ürünlerinde Afrika stilini yaratmak için bölgenin bitki örtüsünü yansıtan figürleri, boncuk süslemelerini tercih edebilmek mümkün. Başlarının üzerinde taşıdıkları çanaklarla klasikleşmiş Afrikalı kadın figürleri ve Afrika deyince ilk akla gelen hayvanlar olan fil, aslan, leopar, bufalo ve gergedan formlarını evinizde Afrika teması yaratmak için kullanabilirsiniz.

Modern bir Afrika havası için

Haberin Devamı

1. Evinizde etno-minimal bir atmosfer yaratmak istiyorsanız ana mobilyaları modern stilde, aksesuvarları ise otantik stilde seçin.
2. Gizli ve yumuÅŸak aydınlatma oldukça önemli. Gölgeli ışık veren bambu, hasır gibi malzemelerden üretilmiÅŸ olanları tercih edin.Â
3. Masif, rattan ve hasır mobilyalar, ham ahşap sehpalar ve tabureleri listenize eklemeyi unutmayın.
4. Afrika köklerinde biblolar, heykeller ve resim çalışmaları oldukça önemli. Primitif çağı temsil eden sanat çalışmaları kullanın.

Yazarın Tüm Yazıları