Evinizin diyetisyeni siz olun

Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmenin bir bileşimidir.

Tükettiğiniz besinler, gün boyu kullanacağınız enerji kaynağınızdır. Dengesiz, eksik veya yanlış bir beslenme modeli, bedeninizi ve buna bağlı olarak da hayatınızı kötü yönde etkiler. Yarının güçlü ve sağlıklı insanı olmak için, beslenmenizi kontrol altında tutmanız, beslenme bilinci edinmeniz gerekiyor. Kısacası beslenmenize özen göstermek zorundasınız. Sağlıklı kalmak, gelecek için sağlığınıza yatırım yapmak için buna mecbursunuz.

Farklı çeşit besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek, sağlıklı kalmanızı sağlar. Hiçbir yiyecek maddesi tek başına vücudun gereksinim duyduğu şeyler sağlayamaz. Sebzeler, meyveler, tahıllar ve protein kaynağı olarak da balık, az yağlı kümes etleri ve yağsız etler, hem damak tadınızı tatmin eder hem de kilonuzu sağlıklı bir çerçevede tutmanıza yardım eder.

BESLENME UZMANLARINDAN YARDIM ALIN

Vücudunuzun çeşitli yiyeceklerde bulunan besinleri nasıl kullandığını bilmek, doğru beslenme alışkanlığının sağlığınızı nasıl etkilediğini anlamanıza yardım eder. Vücudunuz, düzgün bir şekilde ve aksamadan, tık-tık çalışmak için, karbonhidrat, protein ve yağlardan elde edilen, belirli bir miktarda enerjiyi her gün kullanmak zorundadır. Bu kaynaklardan en doğru ve akılcı yöntemlerle yararlanmak ise her şeyden önce "sağlıklı beslenme" bilinci edinmenizle mümkündür. Bunun için beslenme konusuna biraz daha ilgi göstermeli, yazılıp çizilenleri okuyup, anlatılanları izlemelisiniz. Bize göre her annenin "evinin beslenme uzmanı" olması ailede birçok hastalığı önleyecek en akılcı koruyucu sağlık yaklaşımıdır.

İŞE MUTFAK YÖNETİMİ İLE BAŞLAYIN

Eğer evinizi iyi yönetmeyi aklınıza koyduysanız, bunun "mutfak yönetimi" ile başladığını unutmayın. Evinizin diyetisyeni olmak istiyorsanız bir diyet uzmanından danışmanlık alın. Ülkemizde çok sayıda, son derece eğitimli mükemmel beslenme ve diyet uzmanı var. Ve ne iyi ki, tümü size yardıma hazırlar. İmkánlarınızın el verdiği oranda bir "danışman beslenme uzmanı" edinmeye ve ondan beslenme-sağlık üzerine yardım almaya çalışın. Göreceksiniz hem siz, hem eşiniz, hem de çocuklarınız eskisinden daha az hastalanacaktır. Unutmayın! Beslenme ve diyet uzmanları sadece "diyet yaptırıp zayıflatan" uzmanlar değil, aynı zamanda dengeli, sağlıklı beslenmeyi öğreten uzmanlardır.

Sigarayı bırakmanız için 10 neden

n 50 yaşından önce sigarayı bırakırsanız, 15 yıl içinde ölüm riskiniz sigaraya devam edenlere göre yüzde 50 azalır.

n Bir yıl boyunca sigara içmezseniz kalp krizi geçirme riskiniz yarıya iner. 15 yıldan sonra ise, aynı risk hiç sigara içmemiş olan kişilerle eşit konuma gelir.

n Akciğer kanseri geçirme riskiniz 10 yılda yarıya iner.

n Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra pankreas kanseri, birkaç yıl sonra mesane, larinks ve serviks kanserleri ve 5 yıl sonra da ağız, boğaz ve özefagus kanserlerine yakalanma riskiniz azalır.

n Ülser riskiniz azalır.

n Felç geçirme riskiniz 2-4 senede normal düzeye gelir.

n Koku ve tat alma duyularınızda iyileşme görülür.

n Cildinizdeki erken yaşlanma belirtileri ve lekelenmeler durur.

Migreni tanıyalım

Migren ağrısının özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

n Her ağrı atağının süresi: 4/72 saat arasında olmalıdır (tedavi uygulanmadığı koşullarda).

n Başın sağ ya da sol yanında, tek taraflı bir ağrıdır.

n Zonklayıcı karakterdedir.

n Orta şiddette ya da çok şiddetli olabilir.

n Başınızı hareket ettirmenizle ağrınız artar.

n Ağrı sırasında bulantı ve/veya kusma oluşabilir.

n Ağrı sırasında ışık ve sesler rahatsız eder. Migren atağı olan kişiler sessiz ve karanlık bir odada yatmayı tercih ederler.

Bu özellikleri taşıyan bir baş ağrısı en az 5 kez yinelemiş ise; ağrınız migren tipine uymaktadır. Tabii ki migren tanısı konmadan önce diğer baş ağrısı nedenlerinin dışlanması gerektiğini de akılda tutmak gerekir.

ÖNCÜ BELİRTİLERİNİ TANIYOR MUSUNUZ

Migren ağrısı başlamadan önceki dönemde hastalarda aşırı duyarlılık-tepkisellik, depressif hissetme, durgunluk, konsantrasyon ve dikkat azalması, kelime bulma güçlüğü, artmış ışık-ses-koku duyarlılığı, esneme/uyku isteği, halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Bu dönemin süresi ağrı öncesinde 1 saat ile 48 saat arasında değişebilmektedir.

Migren ağrınız sırasında görmeniz ya da konuşmanız bozuluyor, ağrınız geçince düzeliyor mu? Migreni olan hastaların bir kısmında ağrıya nörolojik bulguların da eşlik edebileceği akılda tutulmalıdır. Bu bulgular görme ya da konuşma bozuklukları, vücudun bir bölgesinde uyuşukluk ya da güç kaybı şeklinde olabilir. Bu tür nörolojik etkilenmeler 60 dakikada sona erer, kalıcı değildirler. Baş ağrısı başlamadan önce ya da ağrı ile beraber ortaya çıkabilirler. Migrenlilerin yüzde 15-20’sinde bu tür bulgular görülmektedirler.

ERKEN İŞARETLER ÇOK ÖNEMLİDİR

Migren ataklarında ağrının başlama döneminin başlangıcında ağrı hafiftir, ensede ya da başın bir yanındadır. Genellikle yarım saat ile 2 saat sürebilen ağrının erken dönemi tedaviye başlamak için en uygun zamandır. Ağrı şiddetlendikten sonraki dönemde alınan tedavilerin bir kısmı etkisiz kalabilmektedir. Bu nedenle sık ağrısı olan hastalarımız ilaçlarını çantalarında taşırlar.

ATAKLARI TETİKLEYEBİLEN FAKTÖRLERİ UNUTMAYIN

Migren ataklarını tetikleyen faktörler arasında

n Stres,

n Regl dönemleri,

n Açlık-öğün atlama,

nUyku düzensizliği (az yada çok uyuma),

n Besinler (bazı),

n Alkollü içecekler (şarap-bira-vd),

n Hava değişimleri lodos,

n Fizik egzersiz,

n Kokular gelmektedir.

Gebelikte kaşıntı:

Ne zaman önemlidir

Gebelikte cilt değişikliklerine bağlı hafif kaşıntılar sık görülür ve önemsizdir. Ancak, özellikle el ve ayaklarda şiddetli kaşıntıyla birlikte karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma tesbit edilirse buna gebelik kolestazı denir ve bazen erken doğum yaptırma sebebi olabilir.

Gebelikte karaciğer içindeki safranın dolaşımı yavaşlamakta, bazen de durma noktasına gelebilmektedir, sonuçta safra kan dolaşımına geçmektedir.

n Şiddetli kaşıntı

n İdrarın koyulaşması

n Dışkı renginde açılma

n Cilt veya gözlerde sararma

n Karın ağrısı

Bu bulgular gebelik kolestazı belirtileridir. Sebebi tam bilinmemektedir ancak gebelik hormonlarının rolü olduğu düşünülmektedir. Önceden karaciğer hastalığı olan veya çoğul gebeliği olanlar risk taşımaktadır. Karaciğer testleri ve ultrason ile teşhis konulabilir. Anneye ciddi kaşıntı haricinde hayati bir sorun yaratmazken, sebebi bilinmeyen bir şekilde bebekte erken doğum veya anne karnında iken dışkısını yapması hatta anne karnında bebek ölümüne bile neden olabilmektedir.

Kahvaltıda alınan kalori hakkında bir yazı okumuştum. Ne kadar fazla kalori alınırsa o kadar kolay kilo verildiğinden bahsediyordu. Doğru mudur?

Kilo verdiren brunch

Bahsedilen çalışmayı size özetleyeyim; bayanlar için 300 kalorilik erkekler için 400 kalorilik bir kahvaltının gün boyu oluşacak ani açlık krizlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu ve yürütülen kilo verme programlarında başarı oranını artırdığı saptanmıştır. Burada kalorinin yanı sıra kahvaltının içeriği de dikkat çekicidir.

Karbonhidrat ve protein bakımından zengin bir kahvaltı tercih edilirken yoğun karbonhidrat ve yağ içerikli bir mönünün (poğaça, börek gibi) gün içindeki kalori alımını artıracağı vurgulanmaktadır. Geleneksel Türk kahvaltısı bu çalışmada kullanılabilecek en iyi örneklerden biridir. Dikkat edilmesi gereken kalori alımının peynir, yumurta gibi zengin protein kaynaklarının, tahıllı ekmek, simit gibi yağ içeriği yüksek olmayan karbonhidratlarla desteklenmesidir. Boş karbonhidrat kaynağı olan bal, reçel yerine demirden zengin pekmezden 1-2 tatlı kaşığı ilave yapılabilir. Öğünün yağ kaynakları doymuş yağ yerine zeytin, zeytinyağı, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardan sağlanmalıdır.

Yapmakta olduğum diyet nedeniyle her sabah kibrit kutusu kadar peynir ile iki dilim kepek ekmeği türü yiyeceklerden bıktım. Yayınlamakta olduğunuz eşdeğer kalorili kahvaltı seçeneklerine müsli ve diyet sütlü olanını da ekleyebilir misiniz? Bunların kalorisi çok mu yüksektir?

Hep aynı kahvaltı mı

Yulaf kepeği, süt ve meyve kahvaltı için uygun olan besinlerdir. Süt veya yoğurttan protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

1. seçenek:

n Light süt 160 g (1 bardak (orta))

n yulaf gevreği/müsli 50 g (5 çorba/yemek kaşığı)

n meyve karışımı 100 g (1 porsiyon (küçük)) 300 kalori

2. seçenek:

n Mısır gevreği/cornflakes 30 g

(4 çorba kaşığı (tepeleme))

n yulaf ezmesi 15 g (2 çorba kaşığı (çok tepeleme))

n portakal suyu 100 g (1 bardak (küçük))

n light yoğurt 150 g (1 kase (orta/normal))

n 250 kalori

3. seçenek:

n Meyve karışımı (kuru) 25 g (1 avuç)

n light süt 240 g (1 su bardağı (250 ml’lik))

n ceviz 10 g (2 adet (orta/normal)) 250 kalori

4. seçenek:

n Sucuk (normal) 30 g (1 köfte kadar)

n yumurta 50 g (1 normal porsiyon)

n kepekli ekmek 60 g (2 dilim (orta/normal)) 300 kalori
Yazarın Tüm Yazıları