Evet, sağlıklı fast food mümkün!

Yaz yaklaşmış, ortalık rejim yöntemlerinden geçilmezken fast food bu günlerde herkesin korkulu rüyası. Can çekmelere rağmen herkes hamburgerlerden, kızartmalardan uzak durma derdinde. Oysa diyetteyken bile istediğiniz kadar fast food yemek mümkün. Bu tarifleri ve tüyoları bildiğiniz sürece.

Haberin Devamı

Kızartılmamış patates Patatesleri kızartmak yerine uzun elma dilimleri halinde kesip 6 dakika haşlayın, taze biberiye ve zeytinyağıyla harmanlayıp 200 derece fırında altın rengi alana dek fırınlayın. Kızarmış patatesten daha lezzetli, daha sağlıklı olacak.
Ev yapımı sos Evde birçok sosu kendiniz yapabilirsiniz. Özellikle mayonez katkılı sosların alternatifi olarak süzme yoğurt kullanmak, sosu son derece hafif ve masum bir hale getirecek.
Fırınlanmış tavuk baget Kızarmış tavuk bagetlerin lezzeti akılları baştan alsa da tavuğu kızartmadan da aynı sonucu almak mümkün. Sağlıklı bagetin sırrı doğru baharat kullanımında, doğru ısıda pişirmede.
Ekmeksiz burger Burger köftenizi alırken kasabınıza yağsız olarak iki tur çektirerek alın, sevdiğiniz baharatlarla tatlandırın ve köftenizi evde kendiniz yapın, sotelenmiş kırmızı soğanla karamelize kıvamında soğanlar yapın, üzerinde eritmek için yağlı cheddar peynir ya da burger peyniri yerine yağsız taze kaşar eriterek ekmeksiz servis edin.
Sebze burgere bir şans: Kıymadan burger köftesi yapabileceğiniz gibi sebzelerden de son derece lezzetli burger köfteleri yapabilirsiniz. Sebzelere şans verin, pişman olmayacaksınız.

Haberin Devamı

Haftanın tarifleri

Baharatlı tavuk baget

Malzemeler
 6 adet tavuk baget
 1 bardak un
 3 yumurta
 Pane harcı için:
 1 bardak mısır gevreği
 8-10 adet galeta
 Birer çay kaşığı kimyon, nane, kekik, toz kişniş, pul biber, sarmısak tozu
 İsli toz biber
 Yarımşar çay kaşığı tarçın ve zencefil
 Tuz-karabiber

Yapılışı

Unu yüzeyi geniş bir kaba yayın. Yumurtaları geniş bir kapta çırpın. Galetayı robotta çekip mısır gevreğiyle tüm baharatlarla karıştırıp başka bir kaba boşaltın. Baget tavukları sırasıyla una, yumurtaya ve baharatlı karışıma bulayıp fırın ızgaranın üzerine dizin. Altına biraz suyla doldurulmuş fırın tepsisini koyun. 180 derecede 45 dakika kadar pişirin. Üstü çok kızarırsa folyoyla kapatarak pişirmeye devam edin.

Sebzeburger

Malzemeler
 Birer adet soğan, havuç, patates
 1 diş sarmısak
 1 yumurta
 2-4 yemek kaşığı kepekli ekmek kırıntısı
 1 bardak haşlanmış mercimek
 Yarım kabak
 1 avuç maydanoz
 1 yemek kaşığı soya sos
 Yarımşar çay kaşığı kimyon ve köri
 Yarım parmak zencefil rendesi
 Tuz, karabiber
 1 dilim yağsız taze kaşar (köftenin üstü için)

Yapılışı

Haberin Devamı

Soğan, havuç, patates ve kabağı rendeleyin. Maydanozu ince kıyın. Sarmısağı ezin. Tüm malzemeyi, kepekli ekmek kırıntısı, yumurta ve haşlanmış mercimekle karıştırın. Kabak rendesinin suyunu sıkarak koyun. Soya sosu, kimyon, köri, tuz ve karabiberle baharatlandırın. Hamburger ekmeğinizden biraz büyük olacak şekilde yassı köfte şekli verin. Tavayı ısıtın, çok az yağ koyun ve arkalı önlü pişirin. Üzerinde bir dilim taze kaşar eriterek servis edin.

Haftanın malzemesi

Bu senenin süperstarı: Şevket-i bostan

Bu sene 4’üncüsü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, Ege otlarını unutmamak,  mutfaktaki kıymetini arttırmak gibi önemli bir görev üstleniyor. Festivali bu sene de geçen sene olduğu gibi yerinde takip etyim, sadece festival alanını değil çevre bölgedeki tarlaları da gezdim. Geçen yıl öne çıkan enginarın yerini alan şevket-i bostan, birçoğumu adını bile ilk defa duyduğu bir bitki. Toprakta dikenli, işe yaramaz gibi gözüken bu arkadaşın alametifarikası aslında toprağın altında. Ekmesi, büyütmesi, hatta yerinden sökmesi bile çok meşakkatli. Temizleyip soymasından bahsetmiyorum bile. Ama lezzeti bütün bu uğraşa değer. Hafif mayhoşumsu tadıyla ister zeytinyağlı, ister kuzu etli bir ana yemek olarak, isterseniz de levrekli bir meze olarak kullanabilirsiniz.
Mahalle manavında bulmanız pek mümkün değil. Kendisiyle tanışmak için ilk Ege seyahatinizi bekleyin.

Yazarın Tüm Yazıları