GeriSeyahat Eve sağ salim dönmenin yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Eve sağ salim dönmenin yolları

Eve sağ salim dönmenin yolları

Tatil güzeldi ama bitti. Şimdi evinize dönüyorsunuz. Aklınızda sorular: O uçak rötar yapar mı, o yol biter mi... Hele bıraktığınız şehir şimdi nasıl sıkıcıdır... Strese gerek yok. Eve hem sağlıklı hem de huzurlu bir şekilde nasıl döneceğinizi uzmanlar anlatıyor

** Hürriyet yazarı Mehmet Yaşin, “tatil dönüşü önce kendi kafamızı kandırmamız” gerektiğini söylüyor. Ona göre tatil öncesi ‘kaçıp kurtulduğumuz’ kentin, aslında güzel olduğu konusunda kendinizi ikna etmelisiniz: “İstanbul’da yaşayanlar bu konuda bir çok ‘gerçek bahane’ bulabilir. Mesela palamudun yağlandığı, şimdi Boğaz kenarında palamut yemenin ne kadar keyif verici olduğu konusuna dört elle sarılabilirsiniz.”

** Yine Yaşin’e göre, tatil dönüşünü ikiye bölmek de iyi bir seçenek. Böylece hem yorgunluğunuz azalıyor hem de tatil biraz uzamış gibi oluyor. “Örneğin, evinize dönerken yarı yoldaki bir başka tatil yerinde bir günlük mola vermek, sizi ‘Tatil bitti’ karamsarlığından kurtarır. Ben, güneyden dönerken Ayvalık’ta mola verip, rakı-balık eşliğinde tatilin muhasebesini yaparım. Bu muhasebe, tatilin artık geride kaldığı duygusunu pekiştirir. Yani gerçek hayata adım adım
yaklaşırım.”

Eve sağ salim dönmenin yolları


** Şehre döndükten sonra ne yapmalı? Hürriyet’in sağlık muhabiri Mesude Erşan, işe başlamadan en azından bir günü evde geçirmenizi tavsiye ediyor. “Ev ve şehrinize alışmak için kendinize fırsat verin. Gerçeklerinizden tamamen uzaklaşmamak için uzun tatil yerine yıl içinde bölebileceğiniz kısa tatillere çıkın.”

** Tatil sonrası moral bozan bir başka unsur işlerin birikmiş olması. Mesude Erşan, “Dönüşte tüm biriken işleri aynı günde bitirmeye çalışmayın” diyor. “Birkaç güne yayın. Daha iyisi planlayarak üstesinden gelmeniz. Ayrıca tatilde yapmaktan hoşlandığınız bazı aktivitelere günlük yaşamda devam edebilirsiniz. O okumayı çok istediğiniz roman için uzun zaman aralıkları ya da bir başka tatili beklemeyin. Hadi başlayın...”

**Tatil dönüşü stres, özellikle beyaz yakalıları vuran bir modern sıkıntı. Klinik psikolog Başak Demiriz, bu sıkıntıyı yaşayan kişilerin büyük olasılıkla tatil dışında da stresle baş etme konusunda başarılı olmadığını söylüyor. “Genellikle, başkalarına ve kendine karşı daha toleranslı ve sabırlı olan, mükemmeliyetçi, kuralcı ya da katı olmayan, duygu ve düşüncelerini ifade edebilen, önceliklerini planlayabilen kişiler günlük hayatta daha az stres yaşarlar. Sadece tatilde değil, günlük hayatın içinde de kendinize zaman ayırmak, bir saat bile olsa bir hobi ile uğraşmak stresle baş etmenizi kolaylaştırır. Çünkü bir hobi ile uğraşırken aklınız kısa bir süre de olsa sizi yoran düşüncelerden uzaklaşır. Beyniniz bir nevi tatile çıkmış olur.”

Havada vakit kaybetmeyin
DHA Genel Müdürü ve Kokpit yazarı Uğur Cebeci öneriyor

Eve sağ salim dönmenin yolları


' Önceden koltuk: Dönüş uçuşunuz için ilk iş internet üzerinden online check-in yapın. Koltuğunuzu garantiye alın. Son dakikaya kalmayın. Havalimanında yaparım demeyin. Havayolları fazladan bilet satabiliyor.
' Erken gidin: İç hat uçuşlarına en az bir saat, dış uçuşlara üç saat erken gidin. Uzun kuyruklar olabileceğini unutmayın.
' Kapılar değişebilir: Bugün uçuşlar yoğun, rötar olabilir. Gelişmeleri takip etmek için bir gözünüz kontuarda ve bilgi ekranlarında olsun. Havayollarının mobil uygulamalarını kullanın.
' Oyalanmadan kapıya: Gümrüksüz satış mağazalarında son bir tur uçağı kaçırmanıza neden olabilir. “Biniş kartım elimde” demeyin. Havayolları rötarları azaltmak için kimsenin gözünün yaşına bakmıyor.
' Uçuşum iptal: Belki ertesi gün işbaşı yapıyorsunuz. Ama uçağınız iptal oldu. Veya uçağın içindeyken bir teknik arıza yaşandı! Önce sakin olun. Kimseyle kavga etmeyin. Ama haklarınız olduğunu da unutmayın.

Yüzde 20 yavaşlayın
İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Yener Gülünay, tatilden dönecekler için kulağa küpe tavsiyeler veriyor.

Eve sağ salim dönmenin yolları

' Önde ve arkada emniyet kemerlerinizi doğru şekilde takın.
' Koltuk başlıklarınızı başınıza göre ayarlayın.
' Araç kabininde ağır sayılabilecek ve kaza anında size çarparak zarar verebilecek sabitlenmemiş hiçbir eşya bırakmayın.
' Hızınızı düşürün! Normalde otobanda saatte 130 km hızla kendinizi güvende hissediyorsanız, yüzde 15-20 gibi yavaşlayın ve 100-110 gibi bir hızla seyahat edin.
' Yakın takip etmeyin ve zorunlu olmadıkça araç sollamayın.
' Yorgun ve uykusuz yola çıkmayın ve iki saati geçirmeden mola verin.
' Sürekli araç geçmeye çalışmayın, aceleci ve sabırsız davranmayın, saygılı ve soğukkanlı olun.

False