NASA astronotlarından evinde izole hayat sürenlere tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

NASA astronotlarından evinde izole hayat sürenlere tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2020 07:33

NASA astronotları meslek hayatlarının büyük bölümünde evlerinden, ailelerinden uzakta bir hayat sürdürüyor. Özellikle Uluslar Arası Uzay İstasyonu'nda görev yapan astronotlar, aylarca sevdiklerini yakından göremiyor, temas edemiyor. Dünya ise koronavirüs salgını nedeniyle kasıp kavrulurken, herkes kendini izole etmeye çalışıyor. Astronotlar ise, bu konuda vatandaşlara bir dizi öneride bulunmayı ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

Pek çok insanın hayali, büyüdüğünde astronot olmak ve birçok insanın yapamadığı bir işi yapmanın haklı gururunu yaşamak. Meslek olarak kulağa hoş gelse de, elbette beraberinde birçok zorluğu da getiriyor. İzole bir hayat, aileden uzak bir yaşam... Astronotların birçoğu buna alışkın durumda. Ama dünya öyle mi?

Koronavirüs salgınında virüse yakalanan yeni insanların sayısının azalması adına temasın kesilmesi ve izole bir hayat çok önemli. Dünya genelinde pek çok ülkede radikal tedbirler alınırken, astronotlar ise evde geçirilen sürenin nasıl verimli kullanılabileceğini masaya yatırıyor ve karantina sürecindeki insanlığa tavsiyelerde bulunuyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) yaklaşık 1 yıl görev yapan Scott Kelly, 1 yıl süresince evinden, sevdiklerinden uzakta bir hayat sürdü. İşi gereği 1 yıl boyunca izole bir hayat sürdüren Kelly, Game of Thrones'u iki kez baştan sona izleyip bitirdiğini söylerken, temiz hava almak gibi bir fırsatının bulunmadığını, ama insanların penceresinden, balkonundan bunu güzelce yapabileceğini kaydetti.

NASA astronotlarından evinde izole hayat sürenlere tavsiyeler

Bir diğer astronot ise Peggy Whitson... ISS'de görev yapan Whitson, izole bir ortamda hayatı devam ettirmenin kolay olmadığını kabul ediyor, ama iyi bir iletişim kurmanın izole bir ortamda verimliliği hayli arttırdığını da sözlerine ekliyor. Whitson'a göre izolasyon süresi sona erdiğinde bunun değeri ilk etapta anlaşılmayacak; ancak zaman içinde insanlar kendileriyle bu denli çok zaman geçirmesinin 'minik bir hediye' olduğunu fark edecek.

Haberin Devamı

ISS'te görevli bir diğer isim olan Anne McClain, ISS'te çalışırken dünyanın karantina sürecindeki sürece benzer bir zaman geçirdiğini, kendisinin önce hedefini belirleyip sonra sessiz bir ortamda kimsenin etkisi olmadan o hedefte ilerlediğini kaydetti. McClain'a göre dijital mecralar ile sosyalleşmenin, dinlenmenin kişinin ruh sağlığına olumlu etkileri olduğunu belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!