Evde çalışanlar dikkat! Siber güvenlik için ne yapmalı?

Güncelleme Tarihi:

Evde çalışanlar dikkat Siber güvenlik için ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2020 14:52

Milyonlarca çalışan, virüs salgını nedeniyle bir süredir evlerinden iş süreçlerini takip ediyor. Haliyle evde kullanılan bilgisayarlardaki güvenlik konusu da önemli bir hale geldi. Peki evden çalışanlar hacker'lara karşı nelere dikkat etmeli? İşte dikkat etmeniz gereken noktalar...

Haberin Devamı

Koronavirüs 150’den fazla ülkede milyonlarca insanın hayatını değiştirdi. Hükümetler vatandaşlarına gerekmedikçe evden çıkmamaları yönünde çağrı yapıyor, iş dünyasında da uzaktan çalışma uygulamaları günden güne yaygınlaşıyor.

Evlerimizi küçük ofislere dönüştürmeye başladık. Ancak işlerimizi uzaktan bağlantıyla yaparken özellikle siber güvenlik konusuna dikkat etmemiz gerek. Zira; bilgisayar korsanlarının COVID-19 konusunda tuzak e-postalar göndererek bireyleri hedef aldığı, sosyal medyada sıkça rastladığımız koronavirüs haritalarıyla dahi zararlı yazılımların bilgisayarlara sızabildiği haberlerini duyuyoruz. 

Evde çalışanlar dikkat Siber güvenlik için ne yapmalı

Öncelikle bilgisayarınızda mutlaka bir güvenlik yazılımı bulundurmalısınız. Ücretsiz olan bir yazılım kullanacaksanız bu alanda duyulmuş, popüler bir uygulama tercih edin. Bunun yanı sıra kullandığınız WiFi ağının şifresini mutlaka değiştirin.

E-posta üzerinden gelen internet adresleri konusunda güvenlik yazılımları da bir şey yapamayabilir. Güvenilir olmayan bir kaynaktan gelen hiçbir içeriği asla açmayın, hemen silin.
Evde çalışanlar dikkat Siber güvenlik için ne yapmalı

Diğer yandan VPN servislerinden faydalanmak da iş güvenliği açısından önemli. Ofis dışından yapılan bağlantılar konusunda en sık yapılan tavsiyenin VPN yani sanal özel ağ kullanmak yönünde olduğunu görüyoruz. Peki neden?

VPN kullanıcı ile özel ağ arasında güvenli bir tünel oluşturarak hassas verilere sahip olan kurumların siber saldırılardan korunmasına yardımcı oluyor. Bir diğer avantajı ise kullanıcının IP adresini gizleyip sadece özel ağın IP adresini görünür hale getirerek kullanıcıların internet üzerindeki aktivitelerinin üçüncü taraflarca izlenmesini zorlaştırması olarak öne çıkıyor. Bu konuda işvereninizle de iletişime geçebilir ve bu konuda gerekli adımı atması konusunda tavsiyede bulunabilirsiniz. 
Evde çalışanlar dikkat Siber güvenlik için ne yapmalı

Ayrıca kullandığınız şifreleri belirli sıklıkta mutlaka değiştirin, şifrelerinizin 8 karakterden daha uzun olduğuna ve bu şifrelerin rakam, büyük/küçük harf ve @ gibi sembolleri de içerdiğinden emin olun. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!