'Evde Sağlık Okulu' ilk mezunlarını verdi

Güncelleme Tarihi:

Evde Sağlık Okulu ilk mezunlarını verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2018 12:12

'Evde Sağlık Okulu' ilk mezunlarını verdi

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ATATÜRK Devlet Hastanesi'nce Antalya'da ilk kez başlatılan 'Evde Sağlık Okulu Projesi' ilk mezunlarını verdi.

Kepez İlçesi Recep Yazıcıoğlu Caddesi üzerindeki Atatürk Devlet Hastanesi'ne bağlı Palyatif Bakım Merkezi'nde başlatılan ve 4 hafta süren 'Evde Sağlık Okulu Projesi'nin ilk dönemi sona erdi. 34 hasta yakınının katıldığı projenin müfredatı 'Ev tipi ventilatör bakımı, trakeostomili hasta bakımı, stoma, boşaltım, ilaç kullanımı, beslenme, diyabet, egzersiz, sonda bakımı, hasta bakımını üstlenen kişinin karşılaştığı güçlükler ve sosyal haklar'dan oluştu.

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, evde bakım hizmetlerinin ve hastaya yaklaşımın önemine vurgu yaptı. Hülür, "Birtakım yanlış hareketler hastaya zarar verebiliyor. Bu proje ile hasta ve yakınları bilinçlenecek, evlerinde daha sağlıklı bir yaşama kavuşacak, yaşam kaliteleri artacak" dedi. Hülür, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evde hasta bakımı çok zor bir iştir. Hastanın moral kazanması, güçlenmesi, bir an önce iyileşmesi için bakımıyla ilgilenen kişinin eğitimli olması gerekiyor. Eğitimin zorunlu bir ihtiyaç olduğunu düşündük. 34 hasta yakınına hastaya davranış, ihtiyaçlarını karşılama, ilaçlarını içirme, yarasını pansuman etme, banyo yaptırma, oturtup-kaldırma, yürütme gibi birçok yöntem uygulamalı gösterildi."

Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Vefa Sayraç da 'Evde Sağlık Hizmeti' kapsamında evlere yapılan ziyaretlerde hastalardan gelen şikâyetlerin değerlendirilmesi sonucu 'Evde Sağlık Okulu Projesi'nin hayata geçirildiğini açıkladı.

TÜRKİYE DE BİR İLK

'Evde Sağlık Okulu Projesi'nin koordinatörü ve Atatürk Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Halenur Şahin, tüm hastanelere örnek olacak bir projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Şahin, "Teorik eğitimin yanı sıra maket üzerinde pratik bilgiler de uygulamalı olarak verildi" dedi. Şahin, eğitimin eylül ayında tekrar başlayacağını kaydetti.

İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Ali Vefa Sayraç, projenin koordinatörleri ve eğitim alan hasta yakınları birlikte günün anısına yaş pasta kesti. Hülür, Sayraç, Şahin, 'Evde Sağlık Okulu Projesi'ne katılıp eğitim alan 34 hasta yakınına 'Katılım Belgesi', 11 eğitim uzmanına da 'Teşekkür Belgesi' verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!