Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Evde düzen için sihirbaz olmaya gerek yok!

Raflarımız, dolaplarımız, yatak altlarımız, banyo ve mutfaklarımız, kullanılmayı bekleyen birçok ürünle dolup taşıyor.

Dolayısıyla ’düzenleme’ becerisi olan tüm çözümlere ihtiyacımız oluyor. Öncelikle gereksiz fazlalıklardan kurtulmalı, sonra ihtiyaçları belirlemeliyiz. Yer kazandıran mobilyalar, bol raflı, çekmeceli ve hareketli üniteler, çift fonksiyonlu tasarımlar imdadımıza yetişiyor; ama unutmayın ki sihirli kelimeniz "kıymak", "vermek" ve "atmak".

Yaşama alanlarında

Evlerin merkezi niteliğindeki salonlarda, doğru bir düzenleme ile geniş ve akıcı bir görünüm elde edilebilir. Salonlar, yemek yenilen ve oturulup, vakit geçirilen mekánlar olduklarından, bütün bu fonksiyonlar için, spesifik saklama üniteleri seçilmelidir. CD’leri, DVD’leri, not kağıtlarını saklamak için tekerlekli büfeler, raf ve dolap sistemleri yer avantajı sağlayacaktır. Koltuk takımlarınızın da bir görev üstlenmesinden yanaysanız, yanına ya da arkasına saklama üniteleri modelleri tercih edebilirsiniz.

Dolaplarda

Gardırobunuza artık sığamıyorsanız, her şeyi içine alabilecek bir soyunma-giyinme odası sizin için ideal çözüm olabilir. Bu sistem, her şeyi aynı anda görerek, seçim yapmayı kolaylaştırıyor. Birbirinden farklı seçenek ve fiyatlarla karşımıza çıkan dolap sistemleri, giysi ve aksesuvarlarla ilgili problemlerinizi en kısa yoldan çözüme kavuşturur. Bunun için ya yatak odanızın bir kısmından feragat edeceksiniz ya da evinizin bir odasından. İkinci seçenekte karar verirseniz, penceresi en az olan odayı seçmenizde fayda var. Odadaki kolon ve kirişler ise gözünüzü korkutmasın. İki kolon arasında kalan nişlere kıyafetlerinizi yerleştirirken, sütunları da ayna ile kaplayabilirsiniz. Düzenlemeye geçmeden önce ihtiyaçlarınızı tam olarak tanımlamanızda fayda var. Profesyoneller şu soruları cevaplamanızı öneriyor: Askı asacak yerlere mi, yoksa raflara mı daha çok ihtiyacınız var? Raf ünitelerini belirlerken yükseklik ve derinlik ne olmalı? İki sıra yan yana dizecekseniz ölçüsü kaç olacak? Yapı marketlerde dolap içi aksamlar konusunda da işinizi kolaylaştıracak pek çok yeni fikir bulunabiliyor.

Çalışma odalarında

Çalışma alanlarına ayrılan boşluklar, yer kaybından çok, gerekli mekánlar haline gelmeye başladı. Bir çalışma köşesi yaratmak istiyorsanız; öncelikle ışığın nereden gelmesi gerektiğine karar vermelisiniz. Saklama ünitelerinizi, her şeyi depolayabilecek ve organize edebilecek şekilde seçmelisiniz. Dekoratif mantar panolar, renkli mandallar, dikkat çeken ofis gereçleri işinize yarayacak. Eski telefon defterlerinden, kataloglardan, gereksiz çalışma kağıtlarından ve broşürlerden kurtulmalısınız. Daha az kağıt kullanarak ve CD’lere yönelerek düzen duygusunu artırabilirsiniz.

Mutfaklarda

Mutfaklar, teknolojiyle iç içe olunan ve boşlukların fonksiyonel şekilde doldurulduğu alanlardır. İstediğiniz düzeni, yapacağınız akıllı yerleştirmelerle sağlayabilirsiniz. İlk adım olarak; her gün kullanmakta olduğunuz eşyaları ayırmalı, kullanma tarihi geçmiş ürünleri atmalı ve öncelik sırasına göre yerlerine karar vermelisiniz. Mutfağınızın küçüklüğünü, bulaşık, yemek pişirme ve ürün saklama gibi aktivite alanlarına bölerek sorun olmaktan çıkarabilirsiniz. Uzmanlar, dar mutfaklar için, dolapların tek bir duvarda olması, ince-uzun olanlar için, karşılıklı duvarlara monte raf sistemlerinin uygulanması, "L" şeklindeki mutfaklar için, bitişik duvarlarda rafların sıkça kullanılması, "U" mutfaklar için üç duvardan da yararlanılarak, rahatsız etmeyen, açık saklama köşelerinin oluşturulması ve geniş, ada mutfaklar içinse iki farklı bölme oluşturulabileceği gibi, merkezi yerleşimlerin gerçekleştirilmesinin pratik olduğunu söylüyorlar.

Banyolarda

Banyolar genelde küçük alanlara sahip olduklarından, her boşluktan yarar sağlamak gerekir. Havlular, tuvalet kağıtları, kremler, tıraş takımları, şampuanlar, saç aksesuvarları, ilaçlar, makyaj malzemeleri, ve hatta kitaplar, radyo ve TV için tasarlayacağınız saklama üniteleriyle banyonuzda rahat bir nefes alabilirsiniz. Sıcak havlu askılıkları ya da kaloriferin üzerine monte edilmiş raflar da işinize yarayacaktır.

KARMAŞAYA SON

á Eski çalışma kağıtlarınız, bir türlü okuyamadığınız, tarihi geçmiş gazete ve dergileri atma zamanı çoktan geldi. Fazlalıklardan kurtulmalı, yenilere yer açmalısınız.

á Bir seneyi aşkın süredir kullanmadığınız, giysi, parfüm, eski mutfak robotu ya da bir türlü yapmadığınız spor aleti gibi eşyalarınızı, ihtiyacı olanlara hediye edebilirsiniz.

á Ayda bir gününüzü, fazlalık atma günü yapın. Tüm evi, mutfağınızı, giysi dolabınızı tarayın ve fazlalıkları büyük bir kutuya doldurun.

á Süresi geçmiş ürünleri biriktirmeye son vermelisiniz.

á Evinizde aynı kitaptan, CD’den ya da ev aletinden, birden fazla bulunuyorsa, ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve aza indirgemelisiniz.
Yazarın Tüm Yazıları