Evcimenlere özel aydınlatmalar

Yazın hava geç kararıyor ama sanmayın ki ışığın önemi azalıyor. Philips Tüketici Aydınlatması Genel Müdürü Burçin Ressamoğlu yeni bir trendden bahsediyor: Homing. Yani artık evlerde daha çok vakit geçiriliyor. Aydınlatmalar da buna göre ayarlanıyor

Haberin Devamı

- Homing nedir?
- Yaşamdan daha çok keyif almak için yeni ve yaratıcı yollar arıyoruz. Pek çok kişi evlerinde aile ve arkadaşlarıyla hoşça vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bu yüzden kendilerini daha iyi hissetmek için uygun ortamı yaratıyorlar. Homing trendini izleyenler evlerinde zaman geçirmeyi tercih ederken; restoran ve barlarda daha az zaman ve para harcama eğilimine giriyor.
- Bu terim ilk olarak nerede ortaya çıktı ve nasıl yayıldı?
- İlk kez 90’lı yıllarda Amerikalı trend yazarı Faith Popcorn tarafından ‘Cocooning’ (Kozaya Çekilme) terimi ortaya atıldı. Bu trend daha çok ekonomik krizler, salgın hastalıklar ve terör korkusu gibi nedenlerle insanların güvenlik ve korunma içgüdüsüyle evlerine çekilmelerini ifade ediyordu. Özellikle 2000’lerdeki küresel krizden sonra, teknolojinin de sağladığı imkanlar sayesinde artık kozalarına çekilirken bunu hem evde işlerini halledebilecekleri hem de eğlenceli zaman geçirebilecekleri bir yaşam tarzına dönüştürmeye
başladılar. Böylelikle asosyal ve izole bir yaşam tarzını ifade eden ‘cocooning’, yerini daha sosyal bir trend olan ‘homing’e bırakmaya başladı.
- Peki bu trendi takip ediyorsak evlerde nelere dikkat etmememiz lazım?
- Evlerimiz hepimizin kişiliklerini yansıtıyor. Bu aşamada dekoratif hassasiyet kadar, teknolojiyi ne kadar verimli ve etkin
kullandığımız da çok önemli.
Çünkü teknolojinin etkin kullanımıyla evimizde kendimiz ve misafirlerimiz için daha kaliteli ve eğlenceli bir yaşam tarzı oluşturabiliriz.
- Aydınlatma bu trendin neresinde duruyor?
- Aydınlatma da bir dönüşüm içinde. Artık basit bir ışık vermenin çok daha ötesinde olduğu yeni bir döneme girdik. Aydınlatmayla ruh halini değiştirerek, ortamdan daha büyük keyif almayı sağlamak mümkün. Kullanılan ışığın etkisiyle insanlar sakin bir ruh haline girebildikleri gibi daha enerjik de olabiliyorlar.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR İÇİN GÖZE DOĞRUDAN GELMEYEN IŞIKLAR

Salonlarımız genellikle evin en çok zaman geçirilen bölümü olduğundan ve farklı amaçlar için kullanılabildiği için, her ihtiyaca uygun farklı aydınlatma çözümlerini de barındırıyor. Bu şekilde ışık kaynaklarını ayrı ayrı kontrol ederek, ihtiyacınıza en uygun atmosferi yaratabilirsiniz. Gerektiğinde birinden diğerine hızlı geçiş yapabilirsiniz. Çocuk odalarında da, doğrudan gelen ışık kaynakları göz sağlığı açısından bir tehdit. Bu nedenle ışığın gözle doğrudan temas etmediği aydınlatma ürünleri önemli. Ayrıca çocukların temas etme ihtimali nedeniyle, sivri kenarlı tasarımlardan kaçınılmalı ve aşırı derecede ısınmayacak şekilde ürünler kullanılmalı. Çocukların yutma olasılığı olabilecek küçük parçalar da içermemeli. Banyolarda da güvenlik tedbirleri öne çıkıyor. Gelişen LED teknolojisiyle artık banyoda LED’li aydınlatma ürünleri de kullanmak mümkün.
Daha konforlu bir ortam için yatak odası aydınlatmalarının uzaktan kumandalı olması tercih edilebilir. Havaların da ısınmasıyla, bahçe veya balkonlarda uzun zaman geçiriyoruz. LED’li aydınlatma ürünleri alışıla gelmiÅŸ ışık kaynaklarına göre çok daha uzun ömürlü ve az enerji sarf ediyor.Â

Haberin Devamı

TEK TUŞLA RUH HALİNE GÖRE IŞIK

Ortamı renklendirerek kişiselleştirmek, ışığı parmak uçlarıyla tek bir kumandayla kontrol etmek ve gereksiz enerji tüketimini önlemek için; hareket algılayan aydınlatma ürünleri kullanmak en yeni trend. LivingColors LED teknolojisi sayesinde, tek bir dokunuşla ruh haline uygun ortamı yaratıp duyguları ifade etmek mümkün. İki kişilik romantik bir akşam yemeği veya arkadaşlarla hareketli bir gece ya da stresli bir günün ardından sakin bir akşam... Bunun bir adım ötesi, LivingAmbiance teknolojisiyle tüm aydınlatma çözümlerini uzaktan kumandayla bir arada kontrol etme lüksü.

DEKO-ÖNERİ

Akrilik aynalar cam gibi görünüyor. Kırıldığında cam ve kristal gibi el kesmediği için, özellikle çocuk odaları için ideal. Yeni teknolojiyle üretilenleri buharlanmayı önlediği için, banyolarda rahatlıkla kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ

Selami ÅžAHÄ°N

- Oğlumun tasarladığı çok yönlü oyun masası. Hem tavla hem satranç oynayabiliyorsunuz.
- Yamaha yarı akustik piyanom.
- Yine oğlumun tasarladığı, arşivimin bulunduğu plak dolabım.
- Dinlendiğim ve notalarımı yazdığım koltuğum.

ÇIKIYOR-İNİYOR

İNİYOR: Beyaz su ısıtıcılar

ÇIKIYOR: Kırmızı su ısıtıcılar

Yazarın Tüm Yazıları