Ev sofralarını yeniden kuralım

Çocuklar ve gençlerdeki kilo fazlalığı günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biridir.

Haberin Devamı

Nadiren tiroid bezi tembelliği, yumurtalık veya böbrek üstü bezi bozuklukları gibi hormonal ya da metabolik nedenlere bazen de psikolojik kökenlere bağlı olsa da aslen iki ana neden başrolde yer alıyor: Aşırı kalorili, enerji yükü fazla düşük yiyecek ve içeceklerin fazla tüketilmesi ve gittikçe hareketsizleşen yaşam biçimi.
Kalori bombası haline getirilmiş, şeker, un, yağ yüklü besinlerde görülen tüketim artışından sadece yiyecek-içecek üreticileri, gazete ve televizyonlarda yapılan reklâmlar sorumlu değil. Gözden kaçan çok ama çok önemli bir neden daha var: Aile sofralarının yavaş yavaş terk edilmesi.
Aile yemekleri aile içi beklentilerin, itirafların, suçlamaların, afların ve düzeltmelerin hep birlikte yapıldığı, yeme içme geleneklerinin, doğru beslenmenin öğrenildiği alanlardır.
Bu sofralar sadece bedensel doyum değil ruhsal doyum da sağlar. Paylaşılan bir ekmek veya bir tas çorbadan daha fazla bir şeydir, ailenin sevinçleri, hüzünleri, sorunları da paylaşılır. Çocuklar tartışır, hayal kurar, öğrenir; büyükler günü ve geleceği değerlendirir.
Aile içi sohbetlerin en samimi olanları bu sofralarda sağlanır. Çocuklarla en sağlıklı iletişim bu sofralarda kurulur. Kendine, aileye ve topluma güven sağlamakta, geleneksel değerleri öğrenmekte aile sofralarının büyük payı vardır. Aile olmanın mutluluğu bu sofrada fark edilir. Aile yemekleri işte bu nedenlerle çocukluk çağı ve ergenlik dönemi çocuklarının bedensel ve ruhsal beslenmesinin ayrılmaz parçalarıdır.
SOFRA SA?LIK DEMEKTÄ°R
Aile sofraları yavaş ve iyice çiğneyerek yemek için zaman yaratır. Evde yapılan yemekler her zaman için daha sağlıklıdır.
Aileleri ile ortak sofrayı paylaşan çocukların alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklara daha az yöneldikleri belirlenmiştir. Bu çocukların toplumla ilişkileri daha düzenli ve güvenlidir.
AraÅŸtırmalar düzenli aile sofrası geleneÄŸini sürdüren ailelerde çocuk ve genç obezitesine daha az rastlandığını gösteriyor. YemeÄŸini odasında yalnız başına tüketen, ailesinden ayrı bir yerde bilgisayar oynarken, televizyon izlerken yemek yiyen çocuklarda kilo sorunu daha sık görülüyor.Â
Hazır yemeklerin çoğalması, telefonla, internetle eve yemek siparişlerinin kolaylaşması, dışarıda yemek yeme alışkanlığının yoğunlaşması obezitenin yayılmasının önemli nedenleridir.
Hayat zamana karşı bir yarış haline dönüşmüştür ve ev yemeğini pişirecek, onu sofraya oturup keyifle yiyecek zaman yoktur. En sağlıklı yiyecekler olan tencere yemekleri evimizden uçup gitmiş, pizzalı, hazır çorbalı, pastalı, çörekli ürünlerle bedenlerimiz sağlıklarını da formlarını da kaybetmiştir.

Haberin Devamı

AİLE SOFRALARI SIFIR BEDEN TUTKUSUNU ÖNLER

Haberin Devamı

Aileyle birlikte yenilen yemekler sadece obezitenin önlenmesinde değil, beslenmenin reddi ile karakterli anoreksiya sorununun çözümünde de etkilidir.
Çocuklarınızı sıfır beden sapkınlığından korumak istiyorsanız aile yemeklerine önem vermelisiniz.
Gizli anorektik genç kızların sayısı sanıldığından çok fazla. Özellikle rekabetin ve dış görünüşün kıran kırana yaşandığı büyük şehirlerde büyümeye çalışan genç kızlar, sıfır beden olabilmek için yanlış arayışlara girebiliyor.
Bu gençlerin kas ve kemik yapıları sağlıksız, bedensel ve ruhsal gelişmeleri yetersiz.
Aile yemekleri bu arayışları önlemek, erkenden fark etmek ve çözüm üretmek için en iyi ortamlar.

Yazarın Tüm Yazıları