Eurovision'da hakkı yenen kuşaklar

Güncelleme Tarihi:

Eurovisionda hakkı yenen kuşaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2012 17:02

Haberin Devamı

TÜRKİYE Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk kez 1975’de TRT’nin organizasyonuyla girdi.
Ve yarışma heyecanı, bir anda ekranı, radyoyu sardı. Nilüfer, Yeliz, Yeşim, Şenay, Esin Afşar, Füsun Önal, Atilla Atasoy gibi bir çok sanatçının yarıştığı elemeler, mahalleyi de iki sanatçı arasında bölecekti.
Yarınlar şarkısıyla Ali Rıza Binboğa halk oyuyla birinciliği alırken, jüri ise daha “Avrupai” bulduğu Semiha Yankı ve Cici Kızlar arasında kura çekti.
Kurayı kazanan Semiha Yankı’nın 22 Mart 1975’de Timur Selçuk’un yönettiği orkestra eşliğinde söylediği “Seninle Bir Dakika” ile 3 puan alarak sonuncu olması, o günün gazetelerine “Hakkımızı yediler” başlığıyla şöyle yansıyacaktı:
“Bütün ülkelerin sözleşmişcesine bize oy vermemesi manidar karşılandı. Yankı’nın İrlanda, Portekiz, Almanya, Norveç ve Fransa’dan iyi olduğu bildiriliyor.”
Puanımız 1980’de o yıl ilk ve son kez yarışmaya katılan Fas’tan 12 tam puan alan Ajda Pekkan’ın Petrol’üyle 23’e, 82’de Neco ile 20’ye çıkacaktı. Ama 15. sıraya şükrederken Türkiye ertesi yıl, 1983’de Çetin Alp’in “Opera”sı “0” puanla (Turkey zero point) sonuncu olarak 4 yıl sonra Seyyal Taner’in yine “0” puanla egale edeceği bir rekora imza attı.
“Türk’ün Türk’ten başka dostu yok” muhabbeti, Eurovision ile “Yine hakkımızı yediler”, “Rezil olduk”, “Bari Yunanistan’ı geçseydik”, “Hepsi komşusuna, eşine, dostuna veriyor” nidaları eşliğinde yeni bir zemin daha kazanmıştı.
O yıllarda Avrupa’da belki de Eurovision’u Türkiye kadar ciddiye alan ikinci bir ülke yoktu.

Haberin Devamı

Çetin Alp'in Opera şarkısının sıfır puan aldığı yarışmaya, Eurovision'u sunan Marlene Charrell'in düşen eteği damga vurmuştu.

Eurovisionda hakkı yenen kuşaklar

Yüreğimizi müzikaller serinletirken, Anthony Quinn'in filmiyle açılışını yapan Arı Sineması, Hisseli Harikalar Kumpanyası ile Ankara'yı sarsacaktı.
Emel Sayın Ankara’da bıçaklanmaktan son anda nasıl kurtuldu. Darbeciler tam kardo hangi müzikale katıldı. Emek Mahalleli, Cumhuriyetli Avşar kızının tacı neden alındı. Apartmanları donduran yakıt parası muharebeleri... Hepsi ve daha fazlası PAZAR GÜNÜ SADECE HÜRRİYET ANKARA GAZETESİ'nde, birlikte yazdığımız sözlü tarihimizde...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!