Et fiyatındaki artışın besiciye faydası yok

Güncelleme Tarihi:

Et fiyatındaki artışın besiciye faydası yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 00:00

Ankara Kırmızı Et Üreticileri, Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Zihni Yüce, et fiyatlarındaki artışların besiciye karı olmadığını, aksine zararı olduğunu belirtti.

Son zamanlarda et fiyatlarında meydana gelen hızlı yükselişler hakkında değerlendirme yapan Yüce, fiyatlardaki hızlı artışın nedeninin et tüketimindeki artıştan kaynaklanmadığının altını çizerek, bunun nedeninin üretimdeki düşüşlerden kaynaklandığını belirtti. Yüce, “Üreticilerimiz bugüne kadar zarar ediyordu. Her yıl zarar eden besici zamanla üretimden çekildi. Örneğin 2004 yılında Çubuk’ta 45 bin canlı hayvan üretimi yapılırken, 2009 yılına geldiğimizde bu sayı 20 bine düşmüştür. Yarıdan fazla besici üretimden zamanla çekilmiştir” dedi.

Birlik olarak ve üretici olarak et fiyatlarında artışların yaşanmasını istemediklerini vurgulayan Yüce, şunları kaydetti: “Et fiyatı artarken besiye koyacağımız canlı hayvan fiyatlarında da aşırı artışlar meydana geliyor. Bugün canlı 1 kg. besilik büyükbaş hayvan alımı 8 bin TL oldu. Bu şu anlama geliyor üreticiye et olarak 1kg. 16 bin TL’ye gelmektedir. Ayrıca üreticinin elinden kg fiyatı 12-13 bin TL’den toptan alınan etler, parkende de 30-40 bin TL’den satılmaktadır. Her zaman olduğu gibi üretici değil aracılar bu işten karlı çıkmaktadır.”

Hükümetten besici açılımı istiyoruz

TARIM Bakanlığı’nın üreticiyi destekleyecek ve koruyacak acil önlemler alması gerektiğine işaret eden Yüce, “Üreticinin desteklenmesi ve tüketicinin daha ucuz et yemesi için kurulan birliklerin hükümet tarafından korunarak önleri açılmalıdır. Birlikler ile ilgili yasalar yeniden gözden geçirilerek birliklere yeni imkanlar verecek yasalar çıkarılmalıdır” dedi. Yüce, hükümetten besici açılımı istediklerini belirterek, acil önlemler alınmaz ise ette dışa bağımlı olunacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!