Estetik görünümün vazgeçilmez unsuru: DİŞ

Kusursuz dişler, bakımlı görünümün vazgeçilmez unsuru... Dolayısıyla diş bakımı ve diş estetiği her geçen gün biraz daha önem kazanıyor.

Biz de sadece çocuklukta değil ilerlemiş yaşlarda da tedavi şansı tanıyan ortodonti dünyasındaki son gelişmeleri ve merak edilenleri Dentistanbul Ortodonti Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Arı Demirkaya’ya sorduk.

Röportaj: Merve Akar
Yamuk dişler kişinin psikolojisini etkileyen estetik bir bozukluk mudur?
- Elbette. Bugün artık biliyoruz ki iş bulmak için sadece eğitim yeterli değil. Karşınızdakinin üzerinde bıraktığınız izlenimin rolü büyük. Dolayısıyla gülümsediğinizde dişlerinizin nasıl göründüğü genel izlenim açısından önemli.

Size gelen herkes bu estetik kaygıları mı taşıyor?
- Büyük çoğunluk estetik kaygılarla geliyor. Çünkü dış görünüm psikolojiyi de etkiliyor. Kişi her ne kadar kendine güvenli olsa da dış görüntüsünde bozukluk varsa bunu aşması ve yokmuş gibi davranması zor. Bir kısmında ise daha ağır fonksiyonel bozukluklar olabiliyor. Alt çenenin çok geride ya da çok ileride olduğu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bunun dışında dudak, damak yarıkları ya da çeneyle ilgili doğuştan gelen birtakım bozukluklar da var. Örneğin, gece ağzı açık uyuyanların genelde ön dişleri tam olarak kapanmaz. Bu önemli bir fonksiyonel bozukluk. Isıramıyorsa, dişleri yanlış dizilmiş demektir. Bazen dişlerin bozukluğu çene eklemlerinde de bozukluklara yol açabiliyor. Yine çapraşık dişler, temizlemesi son derece güç olduğu için çürüğe daha yatkındır. Ya da iyi temizlenemediği için diş eti hastalıkları görülebilir.

Ortodontik bozukluklar neden olur?
- Bazen doğumsal sorunlardan ama daha çok çocukken dişlere iyi bakılmadığı için... Örneğin, süt dişleri erken kaybedilirse yeni gelen diş kendine yer bulamıyor ve çapraşıklık oluşuyor. Parmak ya da uzun süre emzik emme de çenenin bütünüyle bozulmasına neden olabiliyor. Bazen alt çene geriye kayıyor, büyümesi engelleniyor. Bu da yüzü değiştiriyor.

Ortodonti sadece diş değil çene ile de alakalı o zaman?
- Evet. Örneğin alt çenesi çok ilerde olan bireyler... Çocuk alışkanlık sebebiyle veya birisini taklit ettiği için çenesini öne kaydırmaya alışmışsa, onu bu şekilde büyümeye yönlendiriyor ve çene daha önde gelişip büyüyebiliyor. Bunun sonucunda çiğnemesi de konuşması da bozuk oluyor. Estetik olarak özellikle kadınlarda çenenin büyük olması da hiç istenmeyen bir durum. Veya alt çene biraz daha geride olabiliyor. Bu kadınlarda biraz daha kabul edilebilir ama erkekler belirli bir yaşa geldiklerinde Hollywood yıldızları gibi geniş çeneli olmak istiyor. Gerçi bu problemler ortodontik tedavinin yanı sıra cerrahi müdahale de gerektiriyor. Ortodontinin bir sınırı var; dişi kemiğin içinde sadece belli bir miktar hareket ettirebiliyoruz. Bu bozuklukların yüzde 80’ini düzeltebiliyor. Ama çene de bozuksa doğrudan çene kemiğine müdahele etmek gerekebiliyor. O durumlarda biz önce tel takıyoruz. Sonra plastik cerrah ile birlikte ameliyata girip çenenin tam olarak nereye kaydırılacağına karar veriyoruz. Bunlar erişkin yaşlarda yapılan tedaviler. Çocuk büyürken bu tip girişimler yapmıyoruz.

ORTODONTİK TEDAVİNİN YAŞI YOK

Benim 60 yaşında da hastam var; doğduğunun ertesi günü getirilenler de. Dudak, damak yarığı gibi hastalıklarda hemen bize başvuruluyor. Bir de kişi ekonomik durumu düzeldikten sonra ya da ikinci bir hayata başlamak isteğinde (mesela boşandıktan sonra özgüven kazanma ihtiyacıyla) geliyor. Geçmişte mümkün olmayan uygulamalar artık mümkün. Örneğin geçmişte erişkinlere pek müdahale edilmiyordu, şimdi bunun sağlığa bir zararı olmadığını, hatta diş ve diş eti sağlığını olumlu yönde etkilediğini biliyoruz. Dolayısıyla yaş yelpazesi inanılmaz genişledi...

EDİTÖRDEN...

Bir taşla iki kuş

Christian Breton’un cilt ürünü “Yearless SPF 30” ile cildinizi güneşe karşı korurken geçen yılların izlerinden kurtulmanız da mümkün. Cilt tarafından hızlı emilen bu ürün, cildi görünmez bir peçe gibi dış etkenlerden koruyor, kırışıklıkları azaltıyor. Cildin daha sıkı, dolgun, düzgün ve parlak gözükmesini sağlıyor. Ürün, sabahları temizleyici ve tonik sonrası ısıtılıp uygulanıyor. Cilt ve boyun bölgesine masaj yaparak yedirilmesi öneriliyor.

Bambu mucizesi

İstanbul’da yaşıyorsanız, şehrin gürültüsü ve stresi sizi de olumsuz etmkiliyor, geriyor demektir. Ama yakın bir kaçış noktasında bu yükten kurtulmak mümkün. Örneğin Polonezköy’deki Matsu Spa, sadece bedensel değil zihinsel arınma da vaat ediyor.

Sırt masajlarıyla başlayan ve her birinin farklı etkisi bulunan terapiler, cildinizin nefes almasını, gençleşmesini sağlıyor. Uygulalar sonrasında kendinizi dinlenmiş, yenilenmiş, çok daha enerjik ve pozitif hissediyorsunuz. Özellikle bahar aylarında ilginin arttığı bu özel spa bakımlarıyla ilgili detayları, Matsu spa müdürü Hikmet Güveli’den aldık.
Güveli, “Matsu spa’daki en özel uygulama ‘Romantik Bambu Paketi’. Bambu köklerinin antikanserojen, ödem söktürücü ve yağ dengeleyici özelliği bulunuyor. Daha çok çiftler için düşünülmüş bu paket uygulamayla amacımız, yaklaşık 2,5 saat süren masaj keyfini unutulmaz kılmak” diyor.
Spa uygulamasının ilk adımı 30 dakikalık bambu özlü peeling... Bu sayede vücudun ölü hücrelerden arınması sağlanıyor. Ardından lenf sistemini harekete geçirerek vücudu toksinlerden arındırmayı sağlayan 60 dakikalık aromaterapi masajına geçiliyor. Bu aynı zamanda vücuttaki ödemi azaltmaya yardımcı oluyor. Son olarak doğa harikası bambu sütü ile hazırlanmış iki kişilik jakuzi keyfine geçiliyor, stresten arınılıp vücuda pozitif enerji yüklüeniyor.

Madam Sarkozy yüzünüze ne yaptınız?

Yıllara meydan okumak adına çeşitli müdahalelerden medet uman kadınların sayısı azımsanacak gibi değil. Estetik müdahalelere açık olanların aslında özgüven sorunu yaşadığı ise tartışmaya açık bir iddia...
Peki, acaba Fransız Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin eşi Carla Bruni’nin sorunu ne? Biraz geçmişe dönerseniz, bir zamanların ünlü modelinin yüzündeki farklılığı anında fark edebilirsiniz. Yüzündeki belirgin şişkinliği geceleri beste yaptığı için uykusuz kalmasına bağlamak da pek mümkün görünmüyor, ne dersiniz?

GEÇEN HAFTANIN KAZANANLARI

Versace kazananlar
1- Ali İrfan Arslan
2- Ahsen Tuğlacı
3- Eda Özsaraç
4- Emine Güneş
5- Esma Özçelik
6- Fesih Aydemir
7- Melek Çelik
8- Sabit Ateş
9- Sermin Özkeleş Çağlayan
10- Uğur Karanlık
Lancome kazananlar
1- Bülent Demirtaş
2- Emine Polat
3- Fatih Usta
4- Mehmet Yıldız
5- Mustafa Kamer
6- Nuray Yalçın
7- Oya şen
8- Ömer Kılıçgedik
9- Rabia Aktaş
10- Yeliz Yıldırım
Yazarın Tüm Yazıları