Estetiğin de zamanı var

Estetik operasyon sadece güzelleşmek için değil, tıbbi gereklilikler nedeniyle de yapılır. Özellikle çocuklardaki estetik operasyonlarda tıbbi gereklilikler ön plandadır. Aslolan, hangi operasyonun hangi yaş dönemine uygun olduğunu bilmektir.

Kepçe kulaklı bir çocuk, okulda ve sokakta arkadaşları tarafından alaya alınıyor. Bu durum onun özgüvenini sarsıyor, hatta eğitim hayatı bile ciddi biçimde etkileniyor. ışte bu olası problemler göz önüne alındığında, kulak estetiği 5 yaşından itibaren yapılabiliyor. Kepçe kulaktan dolayı psikolojik travmaya maruz kalmasındansa, okul öncesi bu ameliyatı olması, çocuğun ruh sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

Bunun dışında doğuştan gelen dudak yarıkları gibi anomaliler, altı parmaklı olmak, belli bölgelerdeki yanıklar da estetik operasyonu gerekli kılıyor.

16-18 YAŞ: Ergenlik döneminde en yaygın sorunlardan biri aknelerdir. Dermatolog kontrolü sonrası başlanan ilaç tedavileri yetersiz kaldığında, sorunun giderilmesinde estetik amaçlı işlemlere de başvurulabilir.
Öte yandan, gençlerin en çok tercih ettiği estetik işlemler arasında burun estetiği, meme küçültme ve liposuction başı çeker. Tüm bu işlemler 18 yaşından itibaren yapılabilir.

İleri derecede meme büyümesi sorunu varsa, 18 yaşından itibaren küçültme operasyonu uygulanabilir. Çünkü bir genç kızın, iri memelerden kurtulması için 30 yaşına gelmeyi beklemesine gerek yoktur. 20 yaşın altında da ameliyat olabilir. Aksi halde yıllarca istediği kıyafetleri giyemeyecek, sürekli görüntüsünden rahatsızlık duyacak, belki de arkadaşları arasında alay konusu olacaktır. Tam özgüvenin oluştuğu bir çağda bu güveni yitirmek ise büyük kayıptır.
Ancak burada gencin böyle bir operasyona hazır olup olmadığını bilmek önem taşır. Gencin bu ameliyata ruhsal anlamda hazır olup olmadığının araştırılması, tartışılması şarttır. Bu durumda bizler, psikiyatri uzmanlarından yardım alınmasını isteyebiliriz. Ayrıca, eğer 18 yaşından önce bir ameliyat yapılacaksa, anne ve babalarının yazılı izni de gerekir.

20-30 YAŞ: Gençler üniversiteyi bitirdikten sonra, yavaş yavaş ekonomik özgürlüklerine kavuşur. Ve işte bu dönemde vücutlarındaki kendilerine rahatsızlık veren unsurlardan kurtulmak isterler. Daha çok burun, meme ve vücut şekillendirme ameliyatları devreye girer, ayrıca yüzdeki akne izleri de tedavi edilir.

30’lu yaşlardan itibaren ise farklı problemler başgösterir: Memelerin büyümesi, sarkması, karında deformasyon, vücudun değişik bölgelerinde yağ birikmesi vs... Durağan yaşam ve kilo almak da bu sorunları tetikler.

30-40 YAŞ: 30-40’lı yaşlarda vücut, doğurganlığın sonlarına gelir. Genellikle kadınlar bu yaşlarda en azından bir çocuk doğurmuş olur ve yenisini düşünmez. Ama doğumla birlikte belli sorunlar da kendini göstermiştir. Bunlardan kurtulmak istenir...
Bu dönemde estetik arayışlar; yüzün problemli bölgelerinin ameliyatları, göz kapağı ameliyatları, botoks ve dolgu enjeksiyonları, “minimal girişimler” dediğimiz ve ameliyatın daha az kullanıldığı, daha küçük çaplı müdahaleler ile başlar.

40-50 YAŞ: 40 yaşından sonra karın germe ameliyatları ve doğurganlığın bitmesi nedeniyle meme toparlama ameliyatları ön plana çıkar. Botoks ve dolgu enjeksiyonları, yağ enjeksiyonları revaçtadır. Daha çok yüze yönelik işlemler talep edilir.

50 yaş ve üstünde oluşmuş sorunlara ait vücut ameliyatları, yüzün daha ağırlıkta olduğu agresif yüz germe ameliyatları, göz kapağı ameliyatları devreye girer. şakak germe ameliyatları da gündeme gelir.

ERKEKLER VE ESTETıK

Kadınlara uygulanan estetik işlemlerin dışında, erkek estetiğine yönelik ameliyatlar da vardır. Son yıllarda sıkça gördüğümüz meme büyümesi sorununa karşı, 17-18 yaşından itibaren jinekomasti yöntemine başvurulur.
Burun da erkeklerin en şikayetçi oldukları konudur. Burunların kemerli, düşük, büyük, kalın olması ve iyi nefes alamamak, sık rastlanan sorunlardır.

Yaş ilerledikçe oluşan problemlerle birlikte yüz ve göz ameliyatları devreye girer. Saç dökülmesinden de rahatsız olunur. Saç ektirmek istenir. Bunun dışında 30 ve 40’lı yaşlar hareketsiz bir dönemse, bölgesel yağların azaltılması için liposuction işlemi talep edilir.

Göz kapağı ameliyatlarını erkekler daha çok tercih eder, yüz germe işlemini ise pek yaptırmazlar. Erkekler 50’den sonra zaten estetikten pek medet ummaz, daha çok sağlıklarını korumaya ve kaliteli bir ömür sürmeye çalışırlar.
Yazarın Tüm Yazıları