GeriSeyahat Eski ile yeni, modern ile tutucunun bir arada barındığı tarihi şehir KONYA
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Eski ile yeni, modern ile tutucunun bir arada barındığı tarihi şehir KONYA

Eski ile yeni, modern ile tutucunun bir arada barındığı tarihi şehir KONYA

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya, eski ile yeninin karıştığı, modern ile tutucunun bir arada yaşadığı bir şehir. 4000 yıl önce Hititlilerin Kuwanna dedikleri şehre Grekler, "ikonların şehri" anlamında Iconium demişler. Türklere düşense baştaki ve sondaki harfleri atıp Konya’yı ortaya çıkartmak olmuş.

Aziz Paul ve Barnabas’ın da ziyaret ettiği şehir farklı medeniyetlerin izlerini bünyesinde barındırıyor. Hıristiyanlığın önemli azizelerinden biri olan Tekla’nın yaşadığı yer olarak da Konya geçiyor. Bir yandan dünyanın bilinen en eski yerleşimi Çatalhöyük’e olan yakınlığı, diğer taraftan Selçuklular’ın başkenti olması ve Mevlana’nın türbesine ev sahipliği yapması, şehrin turistlerin uğrak noktası olmasına neden oluyor. Şehir çok düz olduğundan etraf bisiklet ve mobiletlilerin tekelinde.

Konya deyince akla ilk gelen isim olan Mevlana’nın türbesi, "Ne olursan ol gel" sözündeki hoşgörüden mi kaynaklanıyor bilinmez ama her daim kalabalık. Türbenin bulunduğu binada eskiden sema gösterilerinin yapıldığı semahaneyle bir mescit var. Bugün müze olarak kullanılan yapıyla aynı bahçe içinde, eskiden dervişlerin kaldığı odalar bulunuyor. II. Selim’in Konya valisiyken yaptırdığı Selimiye Camii, müzenin yanından göğe doğru yükseliyor.
/images/100/0x0/55eb0c09f018fbb8f8a792e1


Mevlana 1207’de bugünün Afganistan’ında doğmuş, ailesi Moğol istilasından kaçıp Konya’ya yerleşmiş. Asıl adı Celalettin Rumi olan Mevlana’nın adı rehberimiz, önderimiz anlamında. Eserlerini Farsça yazan Mevlana, Tebrizli Şems ile tanışınca hayatının akışı değişmiş. Mevlana’nın müritleri ise Şems’in etkisinden rahatsız olmuşlar ve Şems’i öldürmüşler. Bunun üzerine Mevlana dünya nimetlerinden tamamen uzaklaşıp, 25 bin beyitten oluşan, Mesnevi’yi yazmaya başlamış. Mevlana için ölüm Allah’la buluşmak ve kutlanması gereken bir olay, bu yüzden de ölüm tarihi olan 17 Aralık törenlerle kutlanıyor, sema gösterileri yapılıyor. Mevleviler kefeni sembolize eden beyaz kıyafetleri ve mezar taşlarını hatırlatan uzun şapkalarıyla, Allah’tan aldıklarını kulla paylaşarak dans ediyorlar.

NELER YAPILIR?

6 Selçuklu vezirlerinden Emir Celaleddin Karatay’ın yaptırdığı eski Karatay Medresesi, şimdi Çini Müzesi. Eskiden öğrencilerin din eğitimi gördüğü odalarda dolaşırken, Selçuklu çinilerinin tadını çıkarın. Beyşehir gölü yakınındaki Kubadabad sarayından getirilmiş ve ağırlıklı olarak mavi rengin kullanıldığı çinilerden gözlerinizi alamazken onları yaratan ustaların yeteneklerini takdir edin.

6 Üst kısmı yıldırım kurbanı olan İnce Minare’de ahşap ve taş kabartmaları inceleyin. Bizans’ın sembolü olan çift başlı kartal, bu sefer Selçukluların temsilcisi olarak karşınıza çıkacak.

6 Alaettin Tepesi’ndeki Alaettin Camii’nde Roma ve Bizans kalıntılarının kullanılmasıyla ortaya çıkan şaheserden etkilenin.

6 Şerafettin Camii’nin arkasında bulunan Tarihi Mahkeme Hamamı’nda kese yaptırırken tarihe şahitlik edin.

NEREDE KALINIR?

6 Otel Rumi Konya Havaalanı’na 11 kilometre mesafedeki otel, Mevlana Müzesi manzaralı ve Konya’nın ilk butik oteli olarak geçiyor. (0-332-3531121 www.rumihotel.com)

6 Otel Ulusan Kısıtlı bütçe için ideal bir otel. PTT’nin hemen arkasında. Odalar temiz ama bazılarının banyoları ortak kullanılıyor. (0-332-3515004)

6 Konya Hilton Şehre uzaktan bakan, güzel manzaralı bir otel. (0-332-2215000. www.hilton.com)



NEREDE YENİR?

6 Köşk Konya Mutfağı Eski bir Konya köşkünün restorasyonuyla ortaya çıkan yapıda, yer sofrasında da yemek yemek mümkün. Tandır, gözleme, bamya konusunda iddialılar. Üzeri şamfıstığı ile süslenmiş Höşmerim tatlısını deneyin. (0-332-3528547)

6 Şifa Restoran Konya fırın kebabı, kıymalı veya kuşbaşılı etli ekmek spesiyaliteleri. Tatlıya düşkünseniz, hamurun kaymakla yoğurulması sonucunda ortaya çıkan, Saç Arası’nı ve Mevlana Sarması’nı deneyin.(0-332-3520519)

Yazı ve fotoğraflar: Saffet Emre TONGUÇ

tonguc@saffetemretonguc.com

False