Eşiyle sevişmemek için, özellikle kilo vermeyenler var

Feyza Bayraktar. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını New York ve Princeton üniversitelerinde yaptı.

Haberin Devamı

Hangi işadamı, şişman olduğu gerekçesiyle işten attığı çalışanına tazminat ödedi?


 

Yeme bozuklukları, beden imajı bozuklukları ve obezite psikolojisi üzerine. 2007 yılından beri de Türkiye’de yeme bozukluğu ve kilo problemi alanında çalışıyor. www.yemebozuklugu.info adlı bir sitesi var, pek çok takipçisi, katılımcısı var...

MİNİ TARİHÇE

Şimdi inanması güç gelebilir ama yaşadığımız dünyanın üzerinde, bir zamanlar, “Bir dirhem et, bin ayıp örterdi.” Ortaçağ’ın nü tablolarına bakın, güzel, alımlı herkesin beğenisini kazanan kadınların tümü şişmandı. O kadar uzağa gitmesek de olur, bizim büyükannelerimiz da kan iğneleri yaptırarak şişmanlamaya çalışırlardı. Toplumun ortak yargısı, zayıf kadının hastalıklı kadın olduğu yönündeydi. Ne olduysa 70’lerde oldu, Batı’dan “ince beden idealizasyon”u ithal edildi. Hele 80’lerde, “anoreksiya nevroza” en popüler sorunlardan biri haline geldi. O günden beri de, arada zaman zaman itirazlar olsa da, toplumun insanı bedenine yüklediği anlam değişti ve zayıflık, güzelliğin, başarının, kontrolün ve mutluluğun birinci anahtarı oldu. Şişmanlık da tam tersi sıfatların...

Aşırı kilolu olmak, mutlu bir cinsellik yaşamanın önünde engel mi?
Kilosu fazla olanların, cinselliği rahat yaşayamadığı düşünülür. Aslında çok da yersiz bir yargı değil. Beden kaygısı olanlar, kilolu da olsa zayıf da olsa yatakta rahat davranamayabilirler. Karanlıkta sevişmek, yorgan altında sevişmek ya da sevişmekten kaçınmak... Odağını kaybederler. Yani fazla kilo, cinsel problemlere yok açabilir. Ama cinsellik, fazla kilo almaya, hatta fazla kiloların korunmasına da neden olabilir.

Bunu ilk defa duyuyorum...
Çocuklukta fiziksel ya da cinsel taciz varsa mesela. O zaman insan, vücudunu dış etkenlerden koruyan bir zırh olarak görebilir, öyle de muhafaza edebilir. Eşiyle, mutsuz olanlar da farkında olarak ya da olmayarak aşırı kilolarından kurtulmamayı tercih edebilir. Çünkü şişmanlığı hem kendisine hem de partnerine cinsellikten kaçmak için öne sürebileceği somut bir problem olarak kullanabilir.

Eşiyle sevişmemek için, özellikle kilo vermeyenler var
Fotoğraf: Emre YUNUSOĞLU
Demek ki kilo vermeyi bilinç altında reddedenler de var...

Haberin Devamı

Var. Kulağa garip geliyor ama öyle. Ama kendisi de farkında değil, kilo vermek istemediğinin. Cinsellik pek çok kadın için, evliliğini yürütme “vazifesi”. O durumdaki insanları, kilo, seksten uzak tutabilmek için bir mazeret olabiliyor. Partnerini, cinsel olarak çekici bulmadığı gerçeğiyle yüzleşmektense, kendi kilosunu problem olarak, ortaya koymak ona daha kolay gelebiliyor.

Kilo vermek istememenin başka sebepleri de var mı?
Var. Kilo verirse, başkaları tarafından beğenilmekten korkan, ya eşimi aldatırsam kaygısı yaşayanlar da var. O yüzden de kilo vermeyi farkında olmadan reddediyorlar. Diyeceksiniz ki, “E ayrılsın o zaman eşinden, olsun bitsin!” Ayrılmak, sizin zannettiğiniz kadar kolay bir karar değil, özellikle de çocuk varsa. Duygularını, isteklerini bir kenara itip, mutsuz da olsalar devam ettirmek zorunda hissediyorlar kendilerini. Kilo, burada da, “koruyucu rol” üstleniyor.

Şişmanlık ile başka böyle ilginç tespitleriniz var mı?
“Güzel kızın şişman arkadaşı” sendromu var. Şişmanların aşık olma, beğenilme, güzel bir ilişki yaşama olasılığı az olarak değerlendiriliyor. Herkes tarafından fazlasıyla görünüp yargılanırken, iş aşka geldi mi, şişman insanlar “görünmez” hale olabiliyorlar. Aşırı şişman olanlar, genellikle en yakın arkadaşlarının en büyük “dinleyicisi” ve “gözlemcisi” görevini üstleniyorlar. Zayıf, fit olan arkadaş, bitmek bilmeyen aşk ve cinsellik maceralarını anlatırken, şişman olan, dilsiz olmak ve dinlemek zorunda kalıyor. Onun anlatacak bir şeyi olmadığı düşünülüyor. Kilolu olana arkadaşa genellikle düşen görev, gizlice zayıf olan arkadaşa, kimler baktı, kimler süzdü, kimler ondan hoşlandı diye rapor tutmak oluyor. Onun kimseden hoşlanmaya, kimsenin de ondan hoşlanmaya hakkı yoktur gibi davranılıyor. Oysa aşk, kilo dinlemez. Kişinin, bedenine aşık olunmaz. Beden, reklamlar kısmıdır işin, aşk bedenden ötedir. Beden sadece aşkı ifade etmenin bir yönüdür o kadar.

Kilo almaya sebep olan psikolojik faktörler neler?
Yeme bozuklukları en belirgin olanı. Stres altındayken, öfkeliyken, evde sıkılıyorken... Yani tamamen duyguya bağlı yeme atakları ve bunları durduramama, en önemli sebeplerden. Aşırı yeme bozukluğu ve gece yeme sendromu (gece uykudan uyanıp yeme) obeziteye sebep olan ve sık rastlanan yeme bozuklukları arasında. Tabii tüm yeme bozukluklarının altında, psikolojik bir sebep var, o da kişiden kişiye değişiyor. Ama bu sebepler sanıldığı kadar karmaşık olmayabilir. Evlenme, boşanma, iş değiştirme gibi hayat değişimleri bile yeme bozukluklarını tetikleyebilir.

Her obezde yeme bozukluğu ya da duygusal problem yok o zaman...
Hayır yok. Her yeme bozukluğu olan obez değildir, her obezde de psikolojik kökenli bir yeme bozukluğu aranmamalı. Obezitenin pek çok yönü var ve tedavide ilk başvurulacak kişi, konuyla ilgili bir tıp doktoru olmalı. Biyolojik, genetik, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı gibi pek çok şey aşırı kilo alımına sebep olabilir.

Bu yüzyılın sırrı, zayıf olmak mı? Zayıf olmak şart mı?

- Bu yüzyılın sırrı, aslında sağlıklı olup, uzun yaşamak. Her kişinin sağlıklı kilosu farklı, illa zayıf olmak gerekmiyor sağlıklı kiloda olmak için. Bir hekime danışarak kişi, sağlıklı kilosunu tespit edebilir, etmeli...

Zerrin ÖZER
Ben bu paketle 32 kilo verdim: Spor, diyet estetik...

Eşiyle sevişmemek için, özellikle kilo vermeyenler var

Haberin Devamı

ZERRİN ÖZER FOTOĞRAFLARI

Müthiş görüyorsunuz!
Teşekkür ederim.

Alıştığımız Zerrin Özer’den çok daha farklısınız. Kaç kilo verdiniz?
32.

Nasıl verdiniz?
Ben yıllarca diyet yaptım, kilo da verdim ama hep başa döndüm. Sürekli patinaj çektim yani, hep olduğum yerde saydım. Asansör gibi, indim, çıktım, indim, çıktım. Ve bir gün geldi, canıma tak etti...

Eşiyle sevişmemek için, özellikle kilo vermeyenler var

"Gıdımı da aldırdım, koltuk altımdaki ödemi de, liposuction da yaptırdım, memelerimi de toplattım... Sırada karın gerdirme var..."

Sadece diyet mi uyguladınız?
Ah keşke. Fakat öyle bir şey yok, bu kadar kiloyu sadece diyetle vermek mümkün değil. Spor da yaptım. Hatta deli gibi yaptım. İnsan bir spor merkezinin yanında ev tutar mı? Tuttum. Ataköy’de spor merkezi olan bir arkadaşım var, “Buraya gel, ben sana yardımcı olacağım” dedi. Bizim gibi kilolulara bilirsin o merkezlerde gözlerini dikerler, bunu bile göze aldım. O kadar kararlıydım ki, o merkezin yanında küçücük bir yer boşalmıştı, 60 metrekare, dedim ki, “Bir sene oraya taşınacağım.” Sadece spor kıyafetlerimi aldım ve oraya yerleştim. Ben böyleyim, ya hep ya hiç. Ve zayıflamaya hayatımı adadım. Kimseyle da çok fazla görüşmedim, her gün spor yaptım.

İlaç kullandınız mı?

Ben profesyonel bir şişmandım. Her yolu denedim. Ender Saraç’la da yıllar evvel kilo verdim. E insan zamanla, neyin kendisine iyi gelip gelmediği biliyor. Herkesten tabii ki bir şeyler öğrendim. Ve rahatlıkla söyleyebilirim ki, ilaçla zayıflamak diye bir şey yok. O tür şeyler, size diyet yaparken yardımcı oluyorlar, metabolizmanızı çalıştırıyorlar, hızlandırıyorlar o kadar. Herkes diyor ki, “Zerrin nasıl yaptı? Nasıl başardı!” Söyleyeyim: Zerrin Özer zıkkımın kökünü bile yemedi! Sadece yemesi gereken, sağlıklı şeyleri yedi. Bir kere şöyle bir gerçek var: Güzel olan her şey, kilo aldırıyor. İnanılmaz disiplinliydim, “Şunu yiyeyim bir şey olmaz” yapmadım.

Başka?

Ha doğru ya doğru, estetik de yaptırdım. Her şey, bir paket. Ne kadar spor yaparsam yapayım, yine de estetiğe ihtiyacım vardı. Bana kızıyorlar, “Doğrucu Davut olmana gerek yok” diyorlar. Niye söylüyormuşum, saçlarımın kaynak olduğunu, söyleyeceğim tabii. Bir gün, birinin yanında düşerlerse, sormazlar mı “Bu saç burada ne arıyor?” diye...

Memeler süper bu arada...

Onları da toplattım Ayşecim. Tamer Hoca yaptı, Tamer Koldaş. Gıdımı da o aldı. Bana dedi ki, “Bir sene gibi bir zaman dilimine yayalım her şeyi, hepsini birden yapmayalım.” Zaten çok natürel estetik yapan biri. Kilo verdikten sonra gıdım iyice sallanmaya başlamıştı. Koltuk altlarımda da ödem vardı, onları da aldı. Karnıma da liposuction yaptı. O bayağı sürdü, 14 saat kadar. Hiç ağrı çekmedim. Çok dikkatli yapmış, soğan zarından ayırır gibi. Çünkü sigara içiyorum ben, sigara içenlere yapmayı tercih etmiyorlar. Ama ne morarma oldu ne de başka bir şey. Şimdi de sırada, karın gerdirme var...

Vayyyy!

Vayyyy tabii, yeniden doğdum ben! O kadar çok seviyorum ki, bu yeni beni...

Eşiyle sevişmemek için, özellikle kilo vermeyenler var

Sizi tetikleyen neydi peki?
Sevmiyordum kendimi. İnsanlar, moralleri bozulduğunda yemeden içmeden kesilir ya, ben, tam tersine yiyordum. Bir de antidepresan kullanıyordum, onlar da kilo yaptı. Sonra bir gün dedim ki, “Kendine gel ya! Bu senin zorun. Zoru başar!” Tabii önce, yaptırmam gereken bütün testleri yaptırdım. Kan tahlilleri filan. Hipoglisemi var bende, tansiyon hastasıyım. Ama spor, bana inanılmaz iyi geldi ve rahatlattı. Eskiden kilo verdiğim zamanlarda hiçbir şey yemezdim. Bu sefer, haftada bir gün, kendime kıyak çektim, çikolata yediğim bile oldu. Ama hep ölçülü...

Sonra saçlarınızı da değiştirmeye karar verdiniz, öyle mi?

Evet, 27 yıl sarışın oldum, bu defa farklılık olsun istedim.

Peki bütün bunlar oldu da ne oldu, erkekler şimdi sizi paylaşamıyor mu?

Valla enteresan şeyler oluyor, akrep olduğum için de hissediyorum. Ama hâlâ şunu savunuyorum: Görsellik değil, ruh önemli. Ambalaj değişti ama ben hâlâ aynıyım.

Eski koca?

Levent’le güzel bir arkadaşlığımız var ama kesinlikle bitti.

Sizinki hiç bitmez gibi duruyordu...

Valla bitti. Üstelik şu anda çok güzel bir beraberliğim var. Levent’le ayrıldıktan sonra oldu...

Hayırlı olsun... Bu arada bu operasyonları yaptırırken hiç korkmadınız mı...

Çocuklar gibiyim, bedenime oturan tişörtler aldım. Bir sürü. Ve dar bluejean'ler. Eskiden kot pantolon üzerine uzun, bol şeyler giyiyordum. imdi hatlarımı gösteren şeyler giyiyorum. Karnımı gerdirdikten sonra göbeğimi de açacağım!  


Yok, yok. Ajda’ya saygım arttı. Hayatta en korktuğum şey, narkoz almaktı. Ama artık korkmuyorum. Bundan sonra neremde bir şey hissedersem, estetik olacağım. Tüm bunları yapabilmek, insanın kendisine olan saygısıyla da alakalıymış. Yıllarca, “Ben şarkıcıyım, zayıflarsam sesim iyi olmaz. Görüyorsunuz bütün tenorların, sopranoların, operacıların ciğerleri, cüsseleri büyük. Beni de böyle kabul edin, zayıf olamam ben” dedim. En başta kendimi, herkesi kandırdım. Belki de öylesi işime geliyordu. Ama sonra, aynada gördüğüm Zerrin’den hoşlanmamaya başladım. Ve ne yaptıysam, kendim irademle yaptım. Her şey, insanın beyinde bitiyor çünkü...

YARIN:

Feyza Bayraktar:

Anne-babalar çocuklarına nasıl davranmalı.

Dilek Altınçekiç:

70 kilo verdim ama takıntılarımdan kurtulamadım.

Yazarın Tüm Yazıları