Eşime hepatit bulaşmış mıdır?

BİRKAÇ yıl önce yapılan tahlilde bana Hepatit B. eşime Hepatit A teşhisi konuldu. Vücudumuzda bağışıklık oluşmuş olduğu için korkacak bir şey olmadığı söylendi.

Geçenlerde kontrol yaptırdım aynı şeyi söylenip, eşime ve iki çocuğuma Hepatit B'ye karşı aşı uygulandı. Ancak benim karaciğer ölçümlerim 5 yıldır yüksek çıkıyor. Bunun üzerine doktor az da olsa bulaştırma riski olduğunu söyledi. Benim kafam karıştı. Bu süre içinde eşime ve çocuklarıma bulaştırmış olabilir miyim? Bu hastalığı atlattığımı varsayarsak Hepatit C'ye yakalanma riskim var mı? 3 aşı tamamlanıncaya kadar eşime hastalık bulaştırmış olabilir miyim? Benim durumumda olanların yani bağışıklığı sayesinde hastalığı atlatmış olanların başkaca bir tedaviye ihtiyacı var mı?

J.Y./ALMANYA

Sizin durumunuzla ilgili olarak ilk açıklamayı yapanlar bir hata yapmışlar. Sizin kanınızda antikor yani bağışıklık cisimleri oluşmaya başlamış, ancak hastalığı tamamen yendiğinizi söylemek mümkün değil. Çünkü yapılan kan tahlillerinizde karaciğerinizde hastalığın devam ettiğini gösteren ölçüler yüksek çıkıyormuş. Ayrıca az da olsa bulaştırıcı olduğunuz söylendiğine göre kanınızda virüs de kaybolmamış. Bu durumda sizin karaciğer hastalıkları uzmanı bir doktorun denetiminde belirli aralıklarla kontrol olmanız gerekiyor. Tahlil raporlarınız olmadığı için kesin bir şey söyleme olanağım yok ama hastalığın karaciğerinizde sinsice devam ettiği düşünülebilir. Bu da zaman içinde karaciğerinizin hasarlanmasına yol açabilir.

Hastalık devam ettiğine göre sizin karaciğerinizi olumsuz etkileyecek, alkol kullanmak gibi uygulamalardan kaçınmanız gerekiyor.

Virüslerle oluşan hepatitlerin çok çeşidi var. Birini geçirmiş olup bağışık olmak ya da aşı yoluyla bağışıklanmış olmak diğerlerinden korumaz. Bunun için Hepatit C açısından güvencede değilsiniz.

Aşı olayına gelince, Hepatit B aşısı genellikle 3 kez olarak uygulanmaktadır. Tam bağışıklık genellikle 3. aşıdan sonra oluşursa bile ilk aşıdan itibaren korunma bir ölçüde de başlar. Aslına bakılırsa vücudun bağışıklık oluşturmasında sorunu olan kişilerde 3 aşı da olunsa bağışıklık sağlanmayabiliyor. Korunma güvencesi sağlayabilmek için, 3 aşı yapıldıktan sonra kan tahlili yaptırarak, kandaki antikor düzeyini ölçtürmekte yarar var.


HASTA OKULU DEVAM EDİYOR

İstanbul Üniversitesi'nin hasta okulu 26 Şubat Çarşamba günü Çapa'da Kronik Bel Ağrısı Olanlar, Cerrahpaşa'da Kronik Baş Ağrısı Olanlar konularındaki uygulamalarına devam edecek. Arzu eden herkes katılabilir.
Yazarın Tüm Yazıları