Eseriniz ortada...

ÇOK merak ettiğimiz bir şey var: Hani ‘‘Türkiye'yi ve Türkiye gibi İslam ülkelerini ılımlı bir İslami rejimle yönetmek en doğrusudur’’ tezinin sahibi çok akıllı, çok bilgili ve çok Amerikalı bazı strateji uzmanları vardı... Anımsayacaksınız, Paul Henze gibi, Graham Fuller gibi, Alan Makovsky gibi...

Keza, -o zaman Sovyetler Birliği henüz yıkılmamış olduğu için- ‘‘Sovyetlerin etrafını yeşil bir kuşakla (İslam ülkeleriyle) çevirmek doğru olur’’ tezinin mucitleri vardı.

Merak ediyoruz... Bu çok akıllı kişiler ABD'nin Irak'a yapmayı aklına koyduğu saldırı vesilesiyle bu tezlerini acaba gözden geçiriyorlar mı?

Bu çevreler özellikle Irak operasyonu sırasında Türkiye'nin ılımlı bir İslami parti tarafından yönetilmesini pek arzu ediyorlardı. Nitekim ABD'nin şöhretli ‘‘think-tank’’leri yani politika ve proje üretim merkezleri bu konularda pek de gayretli idiler.

Sadece onlar değil...

Ankara'da görev yapmış eski ABD büyükelçileri de nedense Türkiye'den ayrıldıktan sonra kendilerini, bu ülkenin vesayetini üstlenmiş gibi görürler. Çok ama çok Türk dostu geçinirler. ‘‘Her sıkıştığımız yerde’’ (ki bu genelde kendilerinin işine gelen her vesile ile anlamına gelir) Türkiye'ye koşar, akıl verirler... Bunlardan Morton Abramowitz ve Mark Parris gibileri hálá öyle ortalıkta dolaşıp duruyorlar.

Evet... Acaba onlar özledikleri ellerde bulunan Türkiye hakkında bugünlerde ne diyorlar?

Öyle ya... Tam da istedikleri gibi Irak operasyonu başlamadan Türkiye'de iktidar değişti. Özellikle, kendilerine engel çıkaracağını düşündükleri Bülent Ecevit artık iktidarda olmayı bırakın, parlamentoda bile yok.

Gerçi ‘‘Irak operasyonu sırasında Türkiye'nin başbakanı ben olmalıyım’’ diyen -böylece ABD'ye dilekçe veren- Tansu Çiller de yok.

Ama ne gam? Türkiye'yi gereksiz bir erken seçime sürükleyip de iktidarı kendi emellerine uygun bir kadroya teslim etme konusunda başarılı olduklarına göre...

Merak ediyoruz, eserlerinden memnunlar mı?

İşte AKP... İşte Başbakan Tayyip Erdoğan... O Tayyip Erdoğan ki, üzerinde herhangi bir resmi sıfat bulunmadığı halde Başkan Bush tarafından devlet başkanı protokolüyle ağırlandı.

Pardon... Sadece ABD'nin o pek akıllı ve pek uzman kesimleri değil... Ecevit'in 57'nci hükümeti gitsin diye davul-zurna çalan malum işadamları acaba şimdi ne diyorlar?

Ara sıra geriye dönüp, ‘‘Geçtiğimiz günlerde kim ne demişti?’’ diye bakmak bazen çok keyifli oluyor da...
Yazarın Tüm Yazıları