Eş Başkanlardan Kazı Ekibine Ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Eş Başkanlardan Kazı Ekibine Ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 16:00

EŞ BAŞKANLAR HOŞAP KALESİNİ ZİYARET ETTİ

Van’ın Gürpınar Belediyesi eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, Hoşap Kalesi’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde incelediler.
Gürpınar Belediyesi eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından Hoşap Kalesi’nde gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde görmek ve tarihi alanlara yönelik ortaklaşmayı daha da pekiştirmek amacıyla kaleye bir ziyaret gerçekleştirdi. İlkin kazı alanlarını ve restorasyonu tamamlanan yerleri ziyaret eden eş başkanlara YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Mehmet Top eşlik etti. Yürüttükleri çalışmaları bir bir anlatan Top, çalışma sonucunda toprak altında kalan birçok alanı temizlediklerini, böylelikle kalenin gerçek yüzünün önemli oranda ortaya çıktığını söyledi. Çalışmalarının salt çöküntülerden kaynaklı kale içine dolmuş toprakları temizlemekle sınırlı olmadığını, ayrıca yıkılan yerleri de aslına uygun bir şekilde restore ettiklerini kaydeden Top, kalenin bölgedeki en önemli tarihi miraslardan bir tanesi olduğunu, restorasyon çalışmalarının tamamlanması durumunda turizm açısından bölgenin en önemli uğrak yerlerinden biri olacağını söyledi. Yrd. Doç. Mehmet Top, "Yaptığımız kazı çalışması ile önemli yerleri açığa çıkarttık. Bunlardan bir tanesi de seyir köşküdür” dedi.
Gürpınar Belediyesi’nin kendilerine destek sunması ve çalışmalarını sahiplenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Top, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle çalışmaları bugüne kadar getirdik. Bu çalışmalarımızı yürütürken kısmen de belediyenin desteğini aldık" ifadelerini kullandı.
Kalede yürütülen çalışmalarda emeği geçen her kese teşekkür eden Eş Başkanı Zeki Yıldız ise, yürütülen çalışmanın son derece önemli olduğunu, bu çalışma ile bölgenin kültürel ve sanatsal anlayışının ortaya çıktığını hatırlatarak, "Gerek halk olarak gerekse yerel yönetimler olarak tüm sanat eserlerinin gerektiği gibi sahiplenilmesi ve koruma altına alınarak turizme açılması gerekiyor. Bunu belirtirken salt Hoşap Kalesi’nden bahsetmiyorum. Çavuştepe var, Van Kalesi var ve bunun gibi daha nice tarihi eserimiz var. Bizim için asıl sevindirici olan konu ise, Hoşap Kalesi’nde zaten kazı ve restorasyon çalışması devam ediyor, bu çalışmanın bir benzerinin de Çavuştepe’de sürüyor olmasıdır. Bu anlamda bizim kurumlarla ortaklaşmamız, tarihi eserlerimizi açığa çıkartarak öncelikli olarak yok olup gitmelerinin önüne geçmemiz, ardından da bunları turizme kazandırarak ilimiz ve ilçemiz için gelire dönüştürmemiz gerekiyor" dedi.
Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yönetimlerin daha fazla işin içine girmesi, tarihi ve kültürel alanları daha fazla sahiplenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Yıldız, "Her şeyden evvel ilgili kurumlar bir an önce bir araya gelmeli ve ortak plan çerçevesinde çalışma yürütmelidir" dedi.
Sit alanı içersinde bulunan yerlerin, yurttaşlar mağdur edilmeden boşaltılması gerektiğini söyleyen Yıldız, "Bunun sonucunda çevre düzenlemesinin yapılması gerekiyor. Buralarda yapacağımız çok iş var" ifadelerini kullandı.
Eş Başkan Yıldız Çetin de, yürüttükleri çalışmadan dolayı emeği geçen her kese teşekkür ederek, Hoşap Kalesi’nin ilçelerinin en önemli tarihi miraslarından bir tanesi olduğunu kaydetti. Çetin, "Belediye olarak burada yürütülen bu çalışmaya az da olsa destek sunabilmişsek bu bizim için mutluluk verici olur" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kazılarda elde edilen eserlerin toplandığı alan ziyaret edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!