Erzincan'da yabani orkide toplayan 8 kişiye 327 bin lira ceza

Güncelleme Tarihi:

Erzincanda yabani orkide toplayan 8 kişiye 327  bin lira ceza
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 15:02

Erzincan'da yabani orkide toplayan 8 kişiye 327 bin lira ceza

Haberin Devamı

Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, (DHA)ERZİNCAN’da nesli tehlike altında olup, korunması gereken bitki türleri arasında yer alan endemik yabani orkide toplayan 8 kişi yakalandı. Salep yapımında kullanılan yabani orkide bitkisini toplayanlara kişi başı 40 bin 913 lira olmak üzere, toplamda 327 bin 300 TL idari para cezası uygulanacak.
Olay,29 Mayıs günü Erzincan’ın İliç ilçesi Yaylapınar köyü mevkisin de meydana geldi. İliç İlçe Jandarma Komutanlığı'na yapılan ihbarı değerlendiren güvenlik güçleri Çayyaka Köyü Devlet Avlağı Yaylapınar Köyü mevkisin de arazide bitki toplayan 8 kişiyi yakaladı. Bu kişiler üzerinde yaklaşık 11-12 kilo salep yapımında kullanılan endemik bitki türleri arasında yer alan yabani orkide bitkisi yumruları ele geçirildi. Erzincan Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ile Jandarma ekipleri arasında yapılan görüşmede, ele geçirilen endemik bitki türünün uluslararası CITES sözleşmesi kapsamında, nesli tehlike ve tehdit altında olup, korunması gereken bir bitki türü ve ticarete konu edilmesinin yasak olduğu tespit edildi. Ele geçirilen bitkiler tutanak karşılığında Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri ise 2872 sayılı Çevre Kanununun 20-K maddesi kapsamında, kişi başına 40 bin 913 TL; toplamda 8 kişiye yaklaşık 327 bin 300 TL idari para cezası uygulayacak.
Orman ve Su işleri Şube Müdürü Uğur Önel, “Tutanak karşılığında bitkinin yumrularının tamamı bize teslim edildi. Bizler de 2872 sayılı çevre Kanunun 20-K maddesi kapsamında, bu işi yapan kişilere kişi başına 40 bin 913 TL idari para cezası uygulayacağız. Bunun her türlü toplanması, satılması yasak. Bu bitki CITES kapsamında nesli tehlike ve tehdit altında olup, korunması gereken bitki türlerindendir. 8 kişiye toplam 327 bin 300 TL civarında idari para cezası uygulayacağız.”diye konuştu

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!