Ermeni ‘çeribaşı’

YIL 1963... Yozgat-Akdağmadeni’nin bir dağ köyünde yedek subay öğretmen olarak yaşadığım bir anım, acaba ‘Ermeni soykırımı’ iddialarında yerini bulabilir mi?

Köyün karşı yamacında kurulan çadırları, köylü, her yıl gelen, kalay ve keklik kafesi yapan Çingene (Roman) göçebeler olarak tanımaktadır.

İki jandarma ile sözde kontrol olarak gittiğimizde karşılaştığım ise bambaşka bir dünyaydı. Çeribaşlarını çağırdım. Gelen 90 yaşında bir hanımdı. Nüfus belgelerini istedim. Bir tomar halinde gelen nüfus belgelerini açınca karşılaştığım ise Ermeni kimlikleriydi.

Uzun sohbetimizde yaşlı nine, ‘Tehcir sırasında Doğu’dan geldiklerini, dağda bir köy oluşturduklarını, köylülerin tepkileri nedeniyle kendilerini Çingene (Roman) olarak tanıttıklarını’ anlattı. ‘1915’te ne oldu?’ sorusu üzerine söyledikleri ise kelimesi kelimesine ‘Önce biz sizi kestik, sonra siz bizi kestiniz’ idi. Ancak bu konu üzerine fazla konuşmak istememesine saygı göstererek sustum.

Tarihin karanlık günlerini yeniden deşmenin anlamsızlığında, bilmem o yaşlı ninenin sözleri bir mana ifade eder mi?

Oysa ben, çocukluğumun Konya’sında ekmeğimizi getiren Hayk Amca’yı, hastalandığımızda iğnemizi yapan Leon Amca’yı, öldüğünde Sivas’taki Müslüman köylü hemşerilerinin otobüsle gelip Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’ni dolduran muhtarı Yalın’ı rahmetle anıyorum.

Fehmi KURŞUN-KOCAELİ

Yolunacak kaz mıyız

ÜYESİ bulunduğumuz İstanbul Ticaret Odası (İTO), üyelerinden aidat (Şirket sermayesine göre alınmaktadır) ve munzam aidat (Vergi matrahının binde 5’i oranında alınmaktadır) adı altında aidat almaktadır. 2004 yılında ödediğimiz aidat 50 YTL iken, 2005 yılı için 100 YTL’ye çıkarılmıştır. Enflasyonun yüzde 10’un altına indiği bir dönemde hiç çekinmeden yüzde 100 artış yapılabilmektedir. Böyle bir zam hangi mantık ve zaruretle yapılmıştır? İTO yönetimi 240 bini aşkın üyesini yolunacak kaz olarak mı görmektedir?

Bu zam kararı eski yönetim tarafından verilmiş ise yeni seçilen yönetime düşen görev, acil olarak bu zammı geri çekmektir. Eğer bu artış Mart 2005’te göreve başlayan yeni yönetimin kararı ise söyleyecek söz bulamıyoruz.

Mehmet AYDEMİR

Yurtdışı belgesi

YURTDIŞINA
çıkmak için tüm elçilikler bizlerden bağlı olduğumuz ticaret odalarından faaliyet belgesi istiyor. Bu belge sadece 1 sayfa maliyeti takriben 2-3 kuruş civarında. Fakat Ankara Ticaret Odası bizlerden 10 YTL alıyor. Aradaki farkı düşünün. Aslında AB ile yaptığımız ikili anlaşmalara göre Avrupa ülkeleri, ticaret erbaplarından vize isteyemez. Bunun takipçilerinden birisinin de ticaret odaları olmaları gerekir. Neden takip etmiyorlar?

Nejat TEKİNER-ANKARA

Kandırılıyor muyuz?

33 özel hastane ile anlaşma yapıldığı ve sevk olmaksızın söz konusu hastanelere gidilebileceği, her türlü muayene ve tahlilin yapılacağı açıklandı.

SSK emeklisi olarak Bakırköy Acıbadem Hastanesi’ne telefon açtığımda yalnızca kalp branşı için sözleşme yapıldığını, bunun da muayenede geçerli olduğunu, diğer birimlerde söz konusu olmadığını; International Hospital (Yeşilköy) hastanesini aradığımda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını öğrendim. Sayın Bakanım, sizden bu konuda bir vatandaş olarak sanırım açıklama bekleme hakkına sahibim.

Tayfun AKÇADAĞ

Yollar sizin olsun

KAĞITHANE’
den TEM karayoluna çıkarken beni sıkıştıran ve sürekli olarak korna çalarak el-kol hareketleri yapan 34 UD 670 plakalı araç sürücüsüne sesleniyorum: O arabada senin bir yakının olabilirdi. Panik yaparak kazaya yol açabilir ve belki de birkaç canın yok olmasına neden olabilirdi. Sebep; keyif... İki güne kadar tekrar yurtdışına dönüyorum. Ama benim birkaç günlük seyahat sırasında gördüğün tek şey artık iyice insanlıktan çıkmış olduğumuz! Buyrun efendim yollar kendi malınız, dilediğiniz gibi kullanınız ve önünüze çıkan bütün bayan sürücüleri size göre yavaş gidiyor diye sıkıştırınız. Bir gün sizin canınız da (!) aynı yollarda araba kullanacak. Sizin gibilerden de bol miktarda var nasıl olsa. Begüm SEMEN

Kırmızı karınca aslanı ısırınca

UNİCEF
Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Talat S. Halman ‘Hem çocukları, hem yetişkinleri heyecanlandıran bir olay öyküsü... Hem olumlu bir mesaj, hem yararlı bir ders’ diye tanımlamış ‘Kırmızı Karınca’nın Anıları’ (Opsilon) adlı resimli çocuk kitabını... ‘Çocuk edebiyatı, büyükleri de büyüler. Hayvanları güzel anlatanlar, insanları da seslendirir, onlara da seslenir’ diyor. İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nazır Şentürk yazmış; Prof. Nazan Erkmen resimlemiş; Emre Erdem de aynı başlık altında radyofinik oyun biçimine sokmuş. 23 değişik hayvan, böcek, kuş ve sürgünenin insanları andıran ve heyecan uyandıran yaşantısını okurken, büyükleri bile bir başka dünyaya sürüklüyor.

TOKİ’den Polsan’a soru

TOKİ,
kamu kurumlarından gelen konut taleplerini de karşılıyor. TSK, MEB mensubu öğretmenler, Emniyet ve GSGM’de çalışanlar için protokoller imzalandı, inşaatları da başladı.

Bazı polislerin şikáyetlerini yazdık; ev sahibi olanlar da başvuruyor ve ayrımcılık yapılıyor diye... TOKİ ile muhatap Polis Sandığı (Polsan) bu iddialara karşı bir açıklama yaptı; kura çekiminde 708 konutun % 64’ünün polis memurlarına, % 8’inin 1. sınıf emniyet müdürlerine, % 28’inin de diğer rütbedeki personele dağıtılacağını açıkladı. İhbarlardaki iddialarla ilgili personelden yeniden beyanname isteneceği, şartlara uymayanların tahsislerinin iptal edileceği duyuruldu.

Böyle bir açıklamaya neden gerek duyulduğu, TOKİ
Genel Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın gönderildiği yazıdan anlaşılıyor:

‘Bu konutlar protokol gereği Polsan tarafından ‘kendisi, eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları üzerinde konutu olmayan emniyet mensuplarına’ tahsis edilecektir. Tahsis işlemlerindeki tüm sorumluluk ve uygulama prensipleri Polsan’a aittir. Protokol esaslarına aykırı olarak konut tahsisinin yapıldığının TOKİ’ye bildirilmesi halinde genel uygulamalarında olduğu gibi TOKİ konuya ivedilikle müdahil olmaktadır. Nitekim konuyla ilgili olarak son günlerde basında yer alan haberler ve TOKİ’ye yapılan şikáyetler dikkate alınarak şikáyet konusu uygulamalar hakkında Polsan’dan yazılı bilgi ve belgeler istenmiş olup, yapılacak değerlendirme sonrası TOKİ mevzuatı ve protokol esaslarına göre işlem tesis edilecektir.’

GÜNÜN SÖZÜ

‘Türkiye’de aydınlar ve bilim adamları, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda umursamaz bir tavır takındı.’

(Eski Jandarma Genel Komutanı E. Orgeneral Şener Eruygur)

Biliyormusunuz

PETROL-İş Sendikası, TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesine yönelik endişelerini dile getiren ‘TÜPRAŞ Raporu’nu bugün bir basın toplantısı ile açıklayacağını (www.petrol-iş.org.tr)... KIBRIS’taki Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 1970-72 döneminin 6. Bayraktarı E. Tümgeneral Süleyman Eyüpoğlu’nun (kod adı: Cengiz Bey) İstanbul’da 22.4.2005’de vefat ettiğini... ARA Güler’in ‘O’nun fotoğrafları çercevenin dışına çıkıyor, bağırıyor, koşuyor’ diye tarif ettiği ‘Duraklar’ın fotografçısı Mehmet Ünaydın’ın 2. kişisel sergisi Teşvikiye Şakayık Sokaktaki ‘Ayşe Takı Galerisi’nde 30 Nisan’a kadar süreceğini...

MESAJ PANOSU

TRT 2’de Ramazan Öztürk’
ün ‘Kırılma Noktası’nda 27 Nisan Çarşamba akşamı Arjantin anlatılıyor: Darbeler, ekonomik, krizler, tango, Evita, Che Guavera ve Maradona.
Yazarın Tüm Yazıları