Erkeklerde meme kanseri sıklığı artıyor

Kadınlardaki kadar sık görülmese de erkekler de meme kanserine yakalanabilir.

Erkeklerde görülen tüm kanserlerin yüzde 1’ini meme kanseri, meme kanserlerinin yüzde 1’den azını da erkek meme kanseri oluşturur. Başka bir deyişle, her 150 kadın meme kanserine karşılık, 1 erkek meme kanseri olgusu söz konusu. Erkek meme kanseri az görüldüğü için, kanserin yaygınlığı, etkinliği, görülme sıklığı ve tedavilerin sonuçları hakkındaki bilgilerimiz kadın meme kanserine göre daha az...

Erkeklerde de meme kanseri görülme sıklığında artış var mı?

- Son 20-30 yılda erkek meme kanseri görülme sıklığında hafif bir artış var. Her 100 bin erkekte meme kanseri görülme sıklığı 0.86’dan 1’e çıktı.

Bu artışa yol açan faktörler nedir?

- Erkek meme kanserindeki artışın nedenleri arasında özellikle 3 faktör vurgulanıyor:

á Çevrede kanserojenlerin artışı

á Kadın meme kanserinden daha fazla haberdar olunması ve bu nedenle daha fazla teşhis edilmesi

á Aşırı şişmanlık

Şişmanlıkla ilişki nedir?

- Aşırı şişmanlık durumunda kanda dolaşan östrojen miktarı artıyor. Bu da kadınlarda da erkeklerde de meme kanseri riskini yükseltiyor. Ailesinde meme kanseri hastası bulunanlarda risk daha yüksek.

Hangi yaşlarda çıkıyor?

- Erkek meme kanseri, kadın meme kanserine göre daha ileri yaşlarda görülüyor. Ortalama meme kanseri teşhis edilme yaşı kadınlarda 55-60. Erkeklerde ise 65-67...

Erkek meme kanseri nasıl tedavi edilir?

- Klasik kitaplarda erkek meme kanserinin akıbetinin kadın meme kanserinden daha kötü olduğu söylenirdi. Bu durum erkek meme kanserinin kadın meme kanserinden daha geç yani daha ileri evrede teşhis edilmesiyle ilgili... Erkek meme kanserinin tedavi sonuçları, tıpkı aynı evredeki kadın meme kanseri gibi iyi oluyor. Memede bir şişlik tespit edildiğinde uygulanan tanı yöntemleri kadınlara yapılanla aynı. Erkekte meme dokusu çok az olduğu için meme koruyucu cerrahi gündeme gelmez. Erkek meme kanserinde tedavi tüm memenin ve koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması şeklindedir.

Hastalık erken evrede nasıl teşhis edilir?

- Erken evrede teşhis önemli olduğuna göre yıllık check-up’larda memeler de dikkatle muayene edilmeli. Erkek meme kanseri az görülen bir kanser olduğu için kadınlarda olduğu gibi tarama mamografisi önerilmiyor. 50 yaşından yukarı erkeklerin kendi memelerini muayene etmeleri önemli.

Belirtileri neler

Erkeklerde meme kanseri, memede bir kitlenin gelişmesiyle ortaya çıkar. Bu kitle genellikle ağrı vermez. Meme başından akıntı gelmesi, meme başının içeri kaçması veya memede yara daha nadir görülen belirtiler. Öte yandan transseksüeller ile dışarıdan östrojen alanlarda bu risk artıyor.

Yazarın Tüm Yazıları