Erkan Çelebi: Özel hastanede promosyon dönemi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Bazı hastaneler hayrına, bazıları da para kazanmak için kampanya düzenliyor. Hayrına kampanya düzenleyenler, ücretsiz sağlık taramaları yapıyor. Para kazanmak için kampanya düzenleyenler ise yaptıkları taramalarda hasta çıkanlara indirimli fiyat uygulayarak, yeni müşteri kitlesi oluşturuyor. Bazı hastaneler de hasta sayısını artırmak için doğum ve check-up da özel indirimlere gidiyor.

ÖZEL hastaneler, birbirlerinden hasta kapabilmek için şimdi promosyon savaşı başlattı. Bu savaşta, bazı hastaneler hayrına, bazıları da para kazanmak için kampanya düzenliyor. Hayrına kampanya düzenleyenler, okul ve işyerlerine yönelik sağlık taramalarında bulunuyor. Para kazanmak için düzenleyenler ise ya yaptıkları ücretsiz taramalarda hasta çıkanlara indirimli fiyat uyguluyor. Ya da, hasta sayısını artırmak için özel indirimlere gidiyor.

Ancak, Yasaya göre, doktor ve hastanelerin müşteri çekmek amacıyla reklam ve tanıtıma yönelik kampanya düzenlemesi yasak. İstanbul Tabibler Odası, reklam amaçlı kampanya düzenleyen doktor ve hastaneler hakkında soruşturma başlatıyor. Buna karşın, bir çok özel hastane, hazırladıkları afiş, broşür gibi reklam araçlarıyla ücretsiz check-up'dan göz muayenesine, indirimli doğum yaptırmaktan böbrek tedavisine kadar promosyon kampanyaları düzenlediklerini duyuruyor. Bu da, yeterli denetimin yapılamamasından kaynaklanıyor.

AMAÇ TİCARİ

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu'nun görüştüğü Tabibler Odası Başkanı Orhan Arıoğlu, belirledikleri reklam amaçlı kampanya düzenleyen hastaneler hakkında soruşturma başlattıklarına dikkat çekerek, ‘‘Yasa'ya göre, Türkiye'de sağlık alanında tanıtım yapmak yasak. Bu nedenle, sağlığın ticareti yapılamıyor. Ancak, bazı özel hastaneler, kampanya düzenleme yoluna giderek, hastaları kurumlarına çekmeye çalışıyor. Bu kampanyalarla çekilen hastalara, kampanya dışında ek masraf çıkarılıyor’’ dedi.

Kampanya kapsamında yapılan check-upların birkaç basit tahlilden öteye gitmediğini de iddia eden Arıoğlu, ‘‘Amaç, sadece ticari. Doktor ve hastanelerin kendilerine ticari avantaj sağlayan her türlü tanıtımı reklama giriyor. Şayet kampanya yapılacaksa, bunun öncelikle Tabibler Odası'na bildirilip, izin alınması gerekiyor. Bunda da hangi hekim veya hekimler tarafından gerçekleştirileceği, kampanya çerçevesinde kaç kişinin taranacağı, yöntemin ne olacağı belirtilmeli. Bunların da ilan ve broşür gibi tanıtım araçlarıyla yapılması yasak’’diye konuştu.

YASA NE DİYOR?

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24'ncü maddesine göre, doktor ve hastanelerin tanıtım ve reklam yapmaları yasak. Doktorlar sadece hastalarını kabul ettikleri yerle, muayene saatleri ve uzmanlıklarını bildiren ilanlar verebiliyor.

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun 16'ncı maddesi de, ‘‘Ticari reklam ve ilanların yasalara uygun olmaları esastır’’ hükmünü içeriyor. Ayrıca, iki yasada belirtilen hükümler, doktorların uymakla yükümlü Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nde de yer alıyor. Bunlara aykırı davranan doktor ve sağlık kuruluşları hakkında Tabip Odaları tarafından disiplin soruşturmaları açılarak onur kurullarına sevk edilebiliyorlar.

Lerna ASURLUOĞLU

Hayır için promosyon yapan hastaneler

ACIBADEM HASTANESİ: Anadolu yakasındaki okullarda ücretsiz skolyoz taraması yapılacak. Hazırlık sürecinde olan bu proje kapsamında ilkokul çağındaki çocukların muayene edilmesiyle, bir omurga hastalığı olan skolyozun erkenden teşhis edilmesi hedefleniyor.

BÖBREK SAĞLIĞI VE DİYABET MERKEZİ: Okullarda sağlık taraması yapıyor. Bu taramalar bazı semtlerde de gerçekleştiriliyor. Deprem bölgelerindeki hastalar ücretsiz olarak tedavi ediliyor. Ayrıca Yeşil Kart sahibi hastalardan da ücret alınmıyor.

OKMEYDANI HASTANESİ: Her yıl belli sayıda çocuğu ücretsiz sünnet ediyor. Hastanede doğan çocukların ilk muayene ve aşıları ücretsiz yapılıyor. Diyabet Vakfı'yla birlikte şeker taraması, ilkokul öğrencilerine ücretsiz sağlık taramaları yapıyor.

LEVENT HASTANESİ: Sarıyer'deki çocuk yuvalarıyla ortak hastane içi gezi ve tanıtımları yaparak okul öncesi çocuklarda doktor ve hastane korkusunu gidermek için psikolojik danışmanlık hizmetleri veriliyor.

ÜSKÜDAR HASTANESİ: Okul ve işyerlerine yönelik Hepatid B taraması yapıyor. Okullarda grip aşısı ve check-up uygulamalarında bulunuyor.

Para kazanmak

için promosyon yapan hastaneler

PENDİK ŞİFA HASTANESİ: Beşinci kuruluş yıldönümü nedeniyle indirimli doğum kampanyası düzenledi. Hastanede doğan çocuklara ücretsiz 3 ay 3 muayene gerçekleştiriyor. Ayrıca, ücretsiz meme kanseri taraması yapılıyor ve bin çocuk ücretsiz sünnet ediliyor.

AVCILAR HASTANESİ: Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, genel sağlık ve baş ağrısını içeren check-up'larda promosyon programları dahilinde özel indirimler uyguluyor. Kampanya çerçevesindeki tüm check-uplar 100 milyon liraya yapılıyor. Ayrıca doğumda ve hastanede yatarak tedavi görmüş hastalara yüzde 30 indirim uygulanıyor.

INTERNATIONAL HOSPİTAL: Grup check- uplarda indirim uyguluyor. İndirim oranı 20 kişiye kadar yüzde 33, 20 ve üstünde yüzde 37 oranında gerçekleşiyor.

GELİŞİM HASTANESİ: Muayene ve doğumda indirim yapıyor.

BAĞCILAR HASTANESİ: Hastane, hasta sayısını artırmak amacıyla, doğum kampanyası düzenliyor. Yaklaşık 7 aydır devam eden kampanyada normal doğum 80 milyon, sezeryan ise 190 milyon liraya gerçekleştiriliyor.

FLORANCE NIGHTINGALE: Geçen yıl ücretsiz gerçekleştirilen prostat muayenesi sonucunda uroflowmetri yapılması gereken hastalara yüzde 50 indirim uygulandı.

METROPOLITAN FLORANCE NIGHTINGALE: Ücretsiz düzenlediği meme muayenesi kampanyasının sonucunda mamografi çekilmesi gereken hastaların çekimleri yüzde 50 indirimli olarak gerçekleştirildi.

ERDEM HASTANESİ: Bir yıldan bu yana indirimli doğum kampanyası düzenliyor. Kampanya çerçevesinde normal doğum 100 milyon liraya, sezeryan ise 230 milyon liraya gerçekleştiriliyor.

AVRASYA HASTANESİ: Bir yıldan bu yana tüm fiyatlarda indirim uyguluyor.

Öğrenciler bir yılda

15 bin ağacı kurtardı

İSTANBUL'da öğrenciler bir yılda 904 ton kağıt toplayarak 15 bin 368 bin ağacın kesilmesini önledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nın, 1999 başlarında başlattığı ‘‘kullanılmış kağıtların kaynağında ayrı toplanması’’ kampanyasına İstanbul'daki 130 okul katıldı. Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, kampanya çerçevesinde 1999 Ocak ayında 17 ton, Aralık ayında ise 143 ton kağıt toplandığı belirtildi. Açıklamada, 12 ayda toplanan 904 ton kağıdın, 30 bin 736 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayabilen 15 bin 368 adet ağacın kesilmesini önlediği kaydedildi.

Yazarın Tüm Yazıları