Erkan Çelebi: Otomobilde modele göre faiz dönemi






Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

OTOMOBİL firmaları, durgunluktan çıkmak için şimdi, faiz oranlarını modellere göre ayrı ayrı belirleme yoluna gidiyor. Bunun sonucunda da otomobillerin bazı modellerine uygulanan faiz oranları Kasım Krizi'nden önceki seviyelere kadar geriliyor.

ÜRETİCİ ve ithalatçı firmalar, yaşanan iki ekonomik krizin ardından durgunluğa giren otomativ sektörünü canlandırmak için‘‘faiz silahı’’nı devreye soktu. Daha önce, tüm modeller için kullandırdıkları kredilere aynı oranda faiz uygularken bu kez, faiz oranlarını modellere göre belirleme yoluna gitti. Bunun sonucunda da otomobillerin bazı modellerine uygulanan faiz oranı Kasım Krizi'nden önceki seviyelere kadar geriledi. Modele göre faiz uygulamasını başlatan firmalardan Peugeot, kullandırdığı 5 milyar liralık 12 ay vadeli kredi için 306 modelinde aylık yüzde 3.19 oranında faiz uygularken, Peugeot 206 da yüzde 5.54 uyguluyor. Renault'un, Scenic 1.6 RXT modelinde yüzde 1.54 olan 12 aylık faiz oranı, Renault 19 1.6 RTE'de 3.15'e, Clio Sembol'de 4.92, Megane 1.4 RTE'de ise 5.04'e ulaşıyor. Megane'ın cabriolet modelinde ise bu oran, 6.61'i buluyor.Ford, Ka, Fiesta, Focus ve Mondeo'da aylık yüzde 4.5 oranındaki faizi, Transit'te yüzde 5.5'e çıkarıyor. Skoda'nın Octavio'da yüzde 4.63 olan 5 milyar liralık 12 ay vadeli kredinin faizi, Felicia modelinde yüzde 5.54.

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu'nun yaptığı araştırmaya göre, otomobil ithalatçı ve üreticilerinin kredili satışlarda uyguladıkları faiz politikaları şöyle:

RENAULT: Oyakbank'la çalışan şirket, bankadan aylık yüzde 7.65 faizle aldığı krediyi sübvanse ediyor. Yüzde 7.65 faiz oranındaki kredi, aylık yüzde 0'la başlayan faiz oranı yüzde 7'ye kadar çıkabiliyor.

TOFAŞ: Yeni bir kampanya başlatmayan Tofaş'ın bayileri müşterilerine Koç Finans kredisi kullandırıyor. Koç Finans'ın bu krediye uyguladığı faiz oranı ise aylık yüzde 7.95'i buluyor.

FORD: Binek otomobillere aylık yüzde 4.5 faiz uygulayan firma, bu faizi uyguladığı kredileri ise Ka ve Fiesta modellerinde 4 milyar, Focus ve Mondeo modelinde ise 5 milyar 500 milyon ile sınırlıyor.

TOYOTA: Avensis ve Hilux 'ta Koç Finans aracılığıyla kredi kullandıran Toyota, 12 ay vadeli kredi için aylık yüzde 5.99, 18 ay vadeli için aylık yüzde 6.50 faiz uyguluyor.

SKODA: Firmanın kredili satışlarda uyguladığı faiz politikası, modelin yanı sıra, kullanılan kredinin miktarına göre de değişiyor. Firma, Octavia'nın faiz oranlarını Felicia'ya göre daha düşük tutarken, bu model için kullandırdığı kredi limitini de 9 milyar liraya kadar çıkarabiliyor. Aylık faiz oranları ise vadesine göre yüzde 0'dan başlayıp, yüzde 6.25'e kadar çıkabiliyor. Felicia'da ise en fazla 5 milyar liraya kadar kredi kullanılabilirken, faiz oranları da yüzde 0.23 ile yüzde 6.15 arasında değişiyor.

PEUGEOT: Faiz oranları, otomobilin modelinin yanı sıra kullanılan kredinin miktarına görede değişiyor. Peugeot 306'ya 206'ya oranla daha düşük faiz uygulayan firma, 306 da 12 milyar liraya kadar kullandırdığı kredi limitini, 206'da 8 milyar lirayla sınırlıyor. Faiz oranları da yüzde 0'dan başlayıp, yüzde 6.73'e kadar çıkabiliyor.

Seat ve Volkswagen'de aylık yüzde 3.49'dan başlayan faizler, 24 ay vadede yüzde 5.99'a çıkıyor. Kullandırılan kredi Seat'da aracın toplam bedelinin yüzde 60'ını, Wolksvagen'de yüzde 50'sini geçemiyor. Audi'de ise faiz yüzde 3.41'den başlayarak 24 ay vadede yüzde 5.84'e çıkıyor. Lada ise 3 milyar liraya kadar açtığı krediye aylık yüzde 4.8 faiz işletiyor.

BANKA CAZİP DEĞİL

Nissan, Opel, Hyundai ve Honda ise şu anda kampanya uygulamıyor. Bayileri, banka kredisi kullandırarak, satış gerçekleştirebiliyor. Şu anda bankaların otomobil kredilerine uyguladığı faiz oranları, yüzde 13.80'e kadar çıkabiliyor. En düşük faiz uygulayan bankalar arasında yüzde 6 ile Vakıfbank ,yüzde 7.5 ile Denizbank geliyor. En yüksek faiz işleten bankalar arasında ise yüzde 13.8 ile Ziraat Bankası yer alıyor.

BİRSEN YILMAZ'ın deforme olan Rockland marka ayakkabısı Melis Ayakkabı tarafından yenisiyle değiştirildi.

MEHTAP ONUR'un altı açılan botu Ayakkabı Dünyası tarafından yenisiyle değiştirildi.

ARZU TORAMAN'ın yağmurluk için ödediği 19 milyonluk fazla ödeme L.C. Waikiki tarafından iade edildi.

Yazarın Tüm Yazıları