Erkan Çelebi: İzinsiz zayıflama çayı satışına bakanlık freni

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

SAĞLIK Bakanlığı, zayıflama çaylarından, ‘‘Hafsa Ana’’ gibi her türlü bitkisel ya da doğal ürünlerin üretilip, satılmasına kısıtlama getirdi. Gargaradan nasır ilacına, yakıdan kepek sabununa, saç çıkartan şampuandan siğil ilacına kadar bir çok ürün Bakanlık'tan izin almak zorunda kalacak. Satışına izin verilen ürünlerde de uyarıcı ibareler yer alacak.

ARTIK Türkiye'de de her önüne gelen, gargaradan nasır ilacına, yakıdan kepek sabununa, saç çıkartan şampuandan siğil ilacına, gençleştirici kremden doğal vitaminlere kadar bir çok ürünü, rahatlıkla satamayacak. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni yönetmeliğe göre, bu tip ürünler bundan böyle gıda maddesi adı altında üretilip, ithal edilemeyecek. Ayrıca, zayıflatma çayı ya da her derde deva bitkisel ürünlerin üretimi de izne tabii olacak. Sağlık Bakanlığın'dan izin alan ürünlerin ambalajında da bu ürünlerin tıbbi ilaç olmadığına dair ibareler yer alacak.

DENETLENEBİLECEK

Sağlık Bakanlığı, yasal düzenleme olmadığı için bitkisel ya da doğal ilaç adı altında satılan ürünlerle ilgili her hangi bir çalmışma yapamıyordu. Yeni düzenleme, Sağlık Bakanlığı'na da bu ürünlerin üretim ve satışında denetleme imkanı sağlıyor.

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanıp, yürürlüğe girmesinin ardından Bakanlık, tıbbi farmasötik ürünlerin imali, ithali ve satışıyla ilgili izin işlemleri ve bu konulardaki faaliyetler sırasında uyulması gereken kuralları içeren bir klavuz hazırladı.

Bu klavuza göre, bitkisel ürünler, vitamin ve mineral tabletler ile deri altına uygulanan kalıcı dövme malzemeleri de izne tabii olacak. Tüm bu ürünlerin kullanım klavuzlarının başında ise büyük puntolarla ‘‘Bu ürünün tıbbi yararı geleneksel kullanıma ve bilimsel bibliyografik literatür bilgilerine dayanmaktadır’’ ibaresi yazacak.

UYARI KONULACAK

Ayrıca satışına izin verilen ürünlerde, ‘‘Bu kullanım klavuzunun tümünü dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. Bu ürün basit rahatsızlıkların tedavisinde doktor tavsiyesi olmaksızın reçetesiz satılmaktadır’’ diye uyarıcı bir ibare de yer alacak. Böylece, bilinçsiz tüketicilerin kullanmadan önce ürünle ilgili bilgi sahibi olması sağlanacak.

Bitkisel ürünler için yapılan bu yeni düzenlemeyle ilgili olarak Sağlık Bakanı Osman Durmuş, arkadaşımız Zeliha Aslan'a bir açıklama yaptı. Durmuş, yaptığı açıklamada ‘‘Bu konuda daha önce yasal bir düzenleme yoktu.

Bu nedenle de bitkisel ürünlerle ilgili olarak bakanlığımız herhangi bir işlem yapamıyordu. Böyle olunca da bu ürünler bitkisel ya da doğal ürün adı altında ilegal yollarla üretilip, kolayca piyasaya sürülebiliyordu. Biz standardizasyonu ve halk sağlığını korumak için bu ürünleri yeni bir düzenlemeyle denetim altına aldık’’ dedi.

Kredi kartı borç sigortası

KREDİ kartlarına da borç sigortası uygulanmaya başladı. Bu uygulamayla, kredi kartı borcunu ödemeden kaza sonucu malul olan veya vefat edenlerin borçları sigorta tarafından karşılanacak. Böylece, kaza sonucu ölüm durumunda borçlu kredi kartı sahibinin ailesi, maluliyet durumunda da kredi kartı sahibi borç ödeme endişesinden kurtuluyor.

Bank Kapital'in başlattığı ‘‘Kredi kartı borç sigortası’’ sayesinde kredi kartı müşterileri borçları tutarında ferdi kaza sigortası sahibi olacaklar.

Nisan ayından itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre, kredi kartı müşterilerinin borçları, kart sahibinin kaza sonucu malul olması veya vefat etmesi durumunda kredi kartı borç sigortasınca ödenecek. Banka müşterilerinin, deprem teminatını da içeren kredi kartı borç sigortası için prim ödemesi gerekmiyor.

Altın takının fiyatı değişir mi?

ALTININ fiyatı sabit olsa da, takıların fiyatları her kuyumcuda aynı olmuyor. Kuyumcular altın takıları değişik kar marjlarıyla satabiliyor. Bu nedenle diğer alışverişlerde yaptığınız gibi altın takı alacağınızda da araştırma yapmanız gerekiyor.

Okuyucularımızdan Selim Şener, Simay Mücevharat'tan 45 milyon tutarında kolye ve küpe takımı aldı. Satın aldığı takımın başka kuyumcuda 31 milyon beş yüz bin liraya satıldığını görünce hemen kuyumcusuna gderek itiraz etti. Ancak sonuç alamadı.

Konuyla ilgili olarak Simay Mücevharat yetkilisi Abit Talanioğlu ile görüştük. Talanioğlu, ‘‘Firmamız hazır ürün satışı yapıyor. İmalat yapmadan perakende satış yapan tüm kuyumcularda fiyat farklılığı olabilir. Bir firma ürünü bir başka firmadan satın alarak belli kar payını koyar ve bunu tüketiciye satar. Bunu kimi firma, daha ucuza kimi firma da daha pahalıya satabilir. Bu firmalar da yine kar koyarak bir diğer firmaya satar. Zincir bu şekilde devam eder. Bu nedenle ürünler arasında çok büyük fiyat farklılıkları olmasa da fiyatların değişmesi doğaldır’’ dedi.

Pizzadan kıl çıkınca salamcıyı değiştirdi

DARDANEL, pizzanın içerisindeki salamdan kıl çıkınca, çalıştığı firmayı değiştirdi. Ayrıca stokdaki tüm pizzalar yeniden kontrolden geçirildi.

Okuyucularımızdan Meral Erdoğan, aldığı Dardanel 4'lü pizzanın içerisinden kıl çıkınca, pizzayı üretici firmaya gönderdi. Uzun süre firmadan yanıt alamayan Erdoğan'ın sorunuyla ilgili olarak Dardanel'le görüştük. Dardanel Gıda Yatırım Ürün Müdürü Esin Aktoğan, yaptıkları inceleme sonucunda pizzadan çıkan kılın salamdan kaynaklandığının belirlendiğini söyledi. Aktoğan, ‘‘Bunu, ürünlerimizde kullandığımız salamı tedarik ettiğimiz Altın Gıda da kabul etti. Bundan böyle Altın Gıda ile ile olan işbirliğine son verdik. Kendi kalite kontrol prosedürlerimizi bir kez daha gözden geçirerek son kontrol elemanlarımızı yeniden eğitime tabi tuttuk. Ayrıca sınırlı olan 4'lü pizza stoklarımız kalite kontol denetimine tabi tutuluyor’’ dedi.

Posta Kutusu

MİHRİBAN YAVUZ'un arızalanan bulaşık makinası Bosch tarafından yenisiyle değiştirildi.

İLKER SARIGÜL'ün mükerrer ödemiş olduğu 13 milyon 348 bin lira Turkcell tarafından iade edildi.

ASLI KURTOĞLU'nun aracının kullanım kılavuzu Peugeot tarafından adresine yollandı.

HASİBE AKINOĞLU'nun arızalanan Moulinex marka halı yıkama makinesi onarıldı.

SERDAR ERİŞ'in kuru temizlemede parlayan ceketi İpekyol tarafından yenisiyle değiştirildi.

AYŞE KOCABAŞA'nın sökülen kazağı Benetton tarafından yenisiyle değiştirildi.

SEVİL HİTAY'ın bulaşık makinasının arızalanan deterjan kutusu ile termostatının devre kesicisi Arçelik tarafından değiştirildi.

MELİKE TATARİ'nin ayakkabısı Benetton tarafından yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları