Erkan Çelebi: Festivalde tüketiciyi aldatana 8 milyar ceza

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Bu yıl beşincisi düzenlenen alışveriş festivali, tüketicileri çılgınca alışveriş için Dubai'ye çekiyor. Gümrüksüz satışlara, festival süresince yüzde 20 oranındaki indirimlerin de eklenmesi, Dubai'yi bir anda alışveriş cennetine çeviriyor. Festival süresince tüketicilerin kandırılmasına kesinlikle izin verilmiyor. Kurallara uymayanlara 13 bin 700 dolar (8 milyar lira) para cezası kesiliyor.

ALIŞVERİŞİN gerçekten de çılgın boyutlara ulaştığına ancak Dubai'de şahit olunabiliyor. Dünyanın dört bir yanından sadece alışveriş amacıyla Dubai'ye gelen milyonlarca tüketici gözleri dönmüşcesine raflardaki tekstilden elektroniğe, bilgisayardan kumaşa, mücevherattan parfümeriye kadar hemen her tür ürünü almak için birbiriyle yarışıyor.

İnsanları çılgınca alışveriş için Dubai'ye çeken en önemli neden ise bu yıl beşincisi düzenlenen alışveriş festivali... Gümrüksüz satışlara, festival süresince yüzde 20 oranındaki indirimlerin de eklenmesi, Dubai'yi bir anda alışveriş cennetine çeviriyor.

Bir Arap şehrinden çok, Avrupa şehirlerini andıran Dubai, 15 yıl sonra tükenecek olan petrolün şokunu yaşamamak için şimdiden Ortadoğu'nun ticaret ve finans merkezine dönüşmeye çalışıyor.

Dev alışveriş merkezlerinin dışında sokak aralarına yayılmış dükkanlar, ilk bakışta Tahtakale'yi anımsatıyor. Bu dükkanlarda, elektronikten oyuncağa, saatten kasete kadar bir çok ürünü bulmak mümkün. Dükkanların içi dünyanın dört bir yanından alışveriş için gelmiş insanlarla dolu. Tüm dükkanlarda fiyatlar hemen hemen birbirinin aynı. 500 dolarlık bir üründe en fazla birkaç dolarlık fark sözkonusu. Fiyatların ucuz olması, özellikle elektronik ürünlere olan ilgiyi yoğunlaştırıyor.

VERGİ YÜZDE 4

Yüzde 4 oranındaki gümrük vergisinin dışında herhangi bir vergi uygulamasının olmaması, Dubai'yi Japonya, Singapur ve Tayvan'dan daha ucuz konuma getiriyor. Uzakdoğulu'ların dışında Dubai'yi Ruslar'da keşfetmiş. Günübirlik turlarla Dubai'ye gelen Ruslar, saat 24.00'e kadar açık olan alışveriş merkezlerinden bavullarını doldurup, ülkelerine geri dönüyor.

Dubai'deki 2 bin 600 dükkan, festival süresince bir çok üründe yüzde 20 oranında indirim yapıyor. Dükkanlar, görevlilerce sürekli olarak denetleniyor. Mart ayı süresince 2 milyon kişinin katıldığı festivalde, ilk yıl 2 milyar dirhemlik (550 milyon dolar) alışverişi geçtiğimiz yıl 800 milyon dolara çıkartan Dubai'de bu yıl 1 milyar dolar sınırını aşma hedefleniyor. Bir ay içinde sadece Umman'dan karayoluyla 250 bin kişinin giriş yaptığı Dubai'de bu süre içinde 500 milyon dirhemlik (137 bin dolar) altın satışı gerçekleşiyor.

ALDATMANIN BEDELİ

Bu nedenle de tüketicilerin kandırılmasına kesinlikle izin verilmiyor. Kurallara uymayanlara 50 bin dirhem yani, 13 bin 700 dolar para (8 milyar lira) cezası kesiliyor.

İş yeri sahipleri bu 8 milyar lira cezayı ödememek için de alışveriş için Dubai'ye gelen tüketicileri aldatmayı göze alamıyor. Bunun en çarpıcı örneğini, Dubai açıklarındaki mercan kayalıklarına düzenlenen turda yaşadık. Altı cam kaplı deniz altı görünümündeki teknelerle düzenlenen tura grup olarak katılma talebimiz, tüm ısrarlarımıza rağmen tekne yetkilileri tarafından aynı gün iki kere geri çevrildi. Buna gerekçe olarak da, suyun bulanık olması ve bulanık suda turdan yeterince yararlanılamayacağı gösterildi. Tekne sahiplerinin bizim hiç alışık olmadığımız bu davranışının nedenini daha sonra uygulanan bu para cezalarından kaynaklandığını öğrendik.

Çünkü tekne yetkilileri, turda vaadedilen mercan kayalıklarının su altındaki görüntüsünden umduğumuzu bulamadığımız taktirde şikayet etmemizden korkuyordu. Şikayet ettiğimiz taktirde, tekne sahibi 8 milyar liralık cezayı ödemek zorunda kalacaktı. Bu da, cezalar uygulandığı taktirde caydırıcı olduğunun en bariz göstergesiydi.

Yazarın Tüm Yazıları