Erkan Çelebi: Elektrikte hesap dönemi başlıyor

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

TEDAŞ'ın yüzde 50 zamlı tarifeye geçmesiyle birlikte, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlatılan akıllı sayaç uygulaması bir anda avantajlı konuma geldi. Akıllı sayaçlar, elektriği akıllıca kullanan abonelerin faturalarını, yılda 45 milyon lira birden düşürüyor.

TEDAŞ'ın ayda 150 kilowatsaat'in üzerinde elektrik tüketen abonelerine yüzde 50 zamlı tarife uygulama kararı almasının ardından şimdi, elektrikte ‘‘hesap, kitap dönemi’’ başladı. TEDAŞ'ın yüzde 50 zamlı tarifeye geçmesiyle birlikte, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlatılan akıllı sayaç uygulaması bir anda avantajlı konuma geldi. Akıllı sayaçlar, elektriği akıllıca kullanan abonelere, yılda 45 milyon liralık avantaj sağlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'de üretilen elektrik enerjisinin dengeli tüketimini sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl puant adı verilen ve abonelere günün üç ayrı zaman diliminde, ayrı tarifelerden elektrik tüketme imkanı sağlayan akıllı sayaç uygulamasını başlatmıştı. Yeni uygulama için abonelerin konutlarındaki mekanik sayaçları, piyasada 75 dolar karşılığında satılan çok tarifeli elektronik sayaçlarla değiştirmesi gerekiyor. Bunun içinde abonelerin piyasadan alacakları elektronik sayaçlarla, bağlı bulundukları Elektrik İdaresi'ne bir dilekçeyle başvurması yeterli oluyor.

SADECE SANAYİDE DEĞİL

Bunun sonucunda aboneler, daha önce sadece iş yerlerinde uygulanan çok tarifeli elektrik tüketimine konutlarda da geçebiliyor. Böylece, günün farklı saatlerinde kullanılan elektrik için farklı ücret tarifesinin uygulanması ve elektrik kullanım yoğunluğunu indirimli saatlere kaydırarak, aynı elektrik tüketimi için daha az bedel ödemesi sağlanabiliyor.

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu'nun yaptığı araştırmaya göre, yeni zamlı tarifenin uygulamaya konulmasıyla birlikte mekanik sayaç kullanan aboneler, ayda 150 kilovatsaate kadar kilowatsaat başına 44 bin 300 lira, 150 saatin üzerine ise 66 bin 450 lira ödemek zorunda kalacak. Bunun sonucunda ayda ortalama 250 kilowatsaat elektrik tüketen bir abonenin elektrik faturası, vergiler hariç 13 milyon 290 bin liraya ulaşacak. Bu bedel, yılda 159 milyon 480 bin lirayı bulacak.

Oysa TEDAŞ, Puant sisteminde, günün üç ayrı zaman dilimi için ayrı tarife uyguluyor. Bu sistemde elektrik tüketiminin en yüksek düzeye ulaştığı 17.00-22.00 saatleri arasında tarife, 70 bin 800 liraya ulaşıyor. Tüketimin en aza indiği 22.00-06.00 saatleri arasında ise 20 bin 500 liraya düşüyor. 06-17.00 saatleri arasında ise kilovatsaat başına 39 bin 900 lira uygulanıyor.

Yapılan araştırmalara göre, ayda ortalama 250 kilowatsaat elektrik kullanan bir abonenin, tükettiği elektriğin 50 kilowatsaatini buzdolabı, 60 kilowatsaatini aydınlatma araçları, 20 kilowatsaatini bulaşık, 22 kilowatsaatini de çamaşır makinesi kullanıyor. Televizyon 15 kilowatsaat, şofben 35 kilowatsaat, ütü 20 kilowatsaat, süpürge de 15 kilowatsaat elektrik harcıyor. Diğer elektrikli ev aletlerinin aylık tüketimi de 13 kilowatsaati buluyor. Akıllı sayaç kullanan abone, çamaşır ve bulaşık yıkamayı, ütü ve bonyo yapmayı, indirimli tarife uygulanan saatlere kaydırdığı taktirde mekanik sayaç kullanan abonelere oranla çok daha az fatura ödüyor.

Ayda 250 kilowatsaat enerji kullanan akıllı sayaç abonleri şayet, tüketimlerinin yüzde 50'sini ucuz tarife uygulanan saatlere kaydırdığı, tüketimlerinin geri kalan yüzde 50'sini de pahalı ve gündüz tarifesinde eşit olarak yaydığı taktirde yılda 45 milyon 705 bin liralık tasarruf sağlamış olacak.

FATURA DÜŞÜYOR

Bu abonelerin pahalı tarife uygulanan 17.00-22.00 saatler arasında kullanacağı 62.5 klowatsaat elektriğin bedeli ayda 4 milyon 425 bin lira olacak. İndirimli tarife uygulanan 22.00-06.00 saatleri arasında tüketeceği 125 kilowatsaat elektrik için de sadece 2 milyon 262 bin 500 lira ödeyecek. Abone, gündüz tarifesinin uygulandığı saatlerde 62.5 kilowatsaat elektrik tükettiği taktirde ödeyeceği bedel de 2 milyon 493 bin 750 lira olacak.

Bunun sonucunda mekanik sayaç kullanan aboneler, kullandığı 250 kilowatsaat elektrik için vergiler hariç 13 milyon 290 bin liralık fatura öderken, aynı elektrik için elektronik sayaç kullanan abonenin faturası aylık 9 milyon 481 bin 250 lirayı geçmeyecek.

Mekanik sayaç kullanan abonenin tükettiği elektrik için yıl sonunda ödeyeceği toplam bedel, 159 milyon 480 bin lira olurken, elektronik sayaç kullanan abonenin aynı miktarda tüketeceği elektriğe ödeyeceği bedel, sadece 113 milyon 775 bin lira olacak. Ancak bu, elektrikte tüketim alışkanlığının değişmesiyle gerçekleşebilecek. Şayet abone tüketim alışkanlığını değiştirmez ve elektrik sarfiyatını ucuz tarifenin uygulandığı saatlere kaydırmazsa, ödeyeceği bedel normal tarife abonelerinden ağır olacak.

M. ERHAN HABİBOĞLU'nun ATM'den çekemediği 95 milyon lirayı, Ziraat Bankası ödedi.

GÜLBİN IŞILAK'ın sökülen yastıklarının bedeli Yataş tarafından iade edildi.

JALE DİKER'in kampanyadan kazandığı e-posta adresi, Hewlett Packard tarafından açıldı.

FAİK GÜR'ün kokan deri kemeri Benetton tarafından iade alındı.

BÜLENT DİNÇER'in arızalanan soğutucusu Bosch tarafından yenisiyle değiştirildi.

ERGÜN AKDEMİR'in arızalanan Castello marka bisikletin bedeli Beğendik mağazaları tarafından iade edildi.

GÜLSÜN ASİLDAĞ'ın Lada marka otomobilinin arızalanan marş motoru Çelik Motor tarafından ücretsiz değiştirildi.

CAHİT SARICI'nın satın aldığı zeytin, Sini firması tarafından değiştirildi.

GÜLER KIZILELMA'nın arızalanan cep telefonu Ericsson tarafından yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları