Erkan Çelebi: Çocuğa oyuncak diye hiç tabut verilir mi?

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZ sürpriz yumurta aldı. İçindeki oyuncağı sabırsızlıkla çıkardı. A, o da ne? İçinden bir tabut çıktı. Çocuk, onu da merakla açtı... İçinde ne mi var? Tabii ki iskelet... Peki sizce çocuğa sürpriz diye tabut ve iskelet verilir mi? Bu oyuncağı sürpriz yumurtasının içine koyan Toto'nun üreticisi Balaban Gıda'ya göre, ‘‘tabut ve iskelet sevimli’’. Oysa, uzmanların görüşü böyle değil.

BALABAN Gıda, ürettiği Toto marka çikolatalarla İtalyanlar'ın sürpriz yumurta devi Kinder'e rakip olmaya çalışıyor. Hatta hedefi, dünya pazarının yüzde 95'ini elinde bulunduran Kinder'i sadece Türkiye'de yakalamak değil, tüm dünyada Toto'yu bir numaraya çıkartmak... Balaban Gıda, bunu da cazip fiyat avantajını kullanarak gerçekleştirmeyi planlıyor.

Ancak, adı ister Toto olsun, ister Kinder, bu sürpriz yumurtaların içine konulan oyuncaklara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü, çocuk sürpriz yumurtaları, içini görmeden alıyor. Yani, oyuncak onun için sürpriz oluyor.

Peki bu sürprizden tabut ve iskelet çıkarsa ne olur?

Biz de tüketicilerden gelen şikayet üzerine bu sorunun yanıtını aradık.

VELİLERDEN TEPKİ

Balaban Gıda, tasarımını Hong Kong'da 2 bin 500 dolara yaptırdığı, üretimini Çin'de gerçekleştirdiği içinden iskelet çıkan tabut oyuncağı sezon başından itibaren Toto sürpriz yumurtalara koyuyor. Sürpriz yumurtalardan içinde iskelet bulunan tabut çıkması üzerine bazı veliler Balaban Gıda'yı arayarak tepkilerini göstermiş. Oyuncağın çocuk ruh sağlığını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle kaldırılmasını talep etmiş.Balaban Gıda da bu tepkilere duyarlılık göstererek, hemen harekete geçmiş.

Ancak, oyuncağın gerçekten de çocukların ruh sağlığını etkileyip, etkilemediğini uzmanlara danışmak yerine, çocuklara sormuş.

Firma bir anket düzenleyerek, değişik yaş gruplarındaki 100 çocuğa uyuncak hakkında görüşlerini almış. Anketin sonuçlarına göre, özellikle erkek çocuklar, içinden insan iskeleti çıkan tabut oyuncağı çok sevimli buluyormuş.

Bunun üzerine firma, velilerin tepkisine rağmen çocuklar tarafından sevimli bulunan bu oyuncağı sürpriz yumurtalara koymaya devam etme kararı almış.

TABUTUN SEVİMLİSİ

Arkadaşımız Zeliha Aslan velilerin şikayeti üzerine Balaban Gıda Satış Direktörü Ertan Küpçü ile görüştü. Küpçü, içinden iskelet çıkan tabut oyuncakla ilgili olarak deprem döneminde bazı eleştirin geldiğine değinerek, ‘‘Bunun üzerine biz de oyuncak hakkında çocuklar ne düşünüyor diye bir araştırma yaptık. 100 öğrenciyle yaptığımız anket sonucunda özellikle erkek çocuklarının iskeletli oyuncağı çok sevimli bulduğu ortaya çıktı. Düğmeye basıldığında tabuttan bir iskeletin çıkması, çocuklara itici değil, aksine sevimli geliyor. Biz de madem çocuklar bu kadar seviyor, üretimine devam edelim kararı verdik’’ dedi.

Toto sürpriz çikolatalarının içerisinde 160 çeşit oyuncak bulunduğuna da değinen Küpçü, ‘‘Süpriz yumurtalara her yıl 100 yeni oyuncak ekleniyor. Yani oyuncakların yüzde 70'i yeni yüzde 30'u da geçen yılki oyuncaklardan oluşuyor. Bu durumda bir oyuncağın ömrü en fazla iki yıl sürüyor. İskeleti de bu sezon oyuncak çeşitlerine dahil ettik’’ diye konuştu.

RÜYALARINA GİRER

Çocuk Psikolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer ise üretici firma yöneticileriyle aynı görüşte değil. İçinden iskelet çıkan tabut oyuncağının çocuk ruh sağlığını olumsuz etkileyeceği görüşünde... Yavuzer, ‘‘Oyuncakların çocuk ruh sağlığını olumsuz etkilememesi için oyuncak üreticilerinin çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü, bazı oyuncaklardan tüm çocuklar etkilenmese dahi herhangi bir şekilde korku uyarıcı ögeler içermesi bazı duyarlı çocuklarda tetikleyici etki yaratabiliyor. Bu nedenle bazı çocuklar üzerinde tetikleyici etki yaratabilecek türden oyuncakların üretiminden kaçınmak gerekiyor. Çünkü hayal gücünü tetikleyen, rüya yoluyla uyku dünyasına girebilen bu tür oyun malzemeleri, realist bir oyun malzemesi olmakla birlikte bazı çocuklar için belirli korkuların gelişmelerine neden olabilir. İçinden iskelet çıkan tabut da bu tür oyuncaklardan’’ dedi.

Posta Kutusu

BANU SUNAL'ın cep telefonunun bataryası Ericsson tarafından değiştirildi.

MURAT ALBAŞ'ın arızalanan soğutucusu Bosch tarafından yenisiyle değiştirildi.

VİLDAN HORUS'un derisi yıpranan botu İnci Mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

ABDURRAHMAN KARACA'nın Mobylette marka motosikletinin paslanan jantları Beldesan tarafından değiştirildi.

AYŞE ERLER YOĞURTÇUOĞLU'nun Porsche Carrera aracının ön ve arka amortisörleri için fazladan ödediği iki yüz on milyon lira Doğuş Motor tarafından iade edildi.

MİNA ATAÇ'ın kumaşı eriyen pantolonu L.C. Waikiki tarafından yenisiyle değiştirildi.

LATİF YAMPAL'ın arızalanan aracı Tofaş tarafından onarıldı.

SERPİL ERDAL'ın Superonline çekilişinden kazandığı bir gecelik Swissotel konaklama davetiyesi gönderildi.

ÖMER BİLGİÇ'in kazaya uğrayan aracınınn hasar bedeli Halk Sigorta tarafından anlaşmalı servise ödendi.

FATMA TEZEL'in Arçelik marka fırınının arızası onarılarak sorunu giderildi

M. SERHAN KAL'ın kaybolan valizlerinin bedeli, Aksoğananoğlu Zafer Turizm tarafından ödendi.

ŞULE TÜREL'in hortumu arızalanan elektrik süpürgesi Arçelik tarafından onarıldı.

NECMETTİN KOCABAŞ'ın arızalanan çekyatları Yağmur Mobilya tarafından onarıldı.

Yazarın Tüm Yazıları