Erkan Çelebi: Bilgisayarda ‘anında 500 dolar kazan’ oyunu

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

GAZETELERE ‘‘anında 500 dolar kazan’’ başlığıyla verilen bilgisayar ilanlarında indirim oyunu yapıldığı ortaya çıktı. Acer Bilgisayar kampanyasına katılanlar, 300 dolar olan üç yıllık İhlas.Net erişim paketine 800 dolar ödemek zorunda kalıyor.

Nasıl aldatıyorlar?

İlk önce 500 dolar birden indirim yapılarak, bilgisayarların fiyatı 399 dolara düşürüldüğü ilan ediliyor.

Ardından, 500 dolarlık indirimden yararlanılabilmesi için 3 yıllık sınırsız internet erişimi alma şartı getiriliyor.

Müşteri, ‘‘399 dolara bilgisayar’’ alma uğruna, 300 dolarlık internet erişimine, 800 dolar ödemek zorunda kalıyor.

Böylece, bilgisayarın fiyatından indirilen 500 dolar, 3 yıllık internet erişim ücretiyle geri alınıyor.

İHLAS-Acer'ın gazetelere ‘‘Anında 500 dolar kazanın’’ başlığıyla verdiği tam sayfa bilgisayar ilanlarıyla tüketiciler, göz göre göre aldatılıyor. ‘‘Sınırsız internet erişimi’’yle desteklenen bu kampanyalarda, bilgisayarların fiyatında 500 dolar birden indirim yapılmış gibi gösteriliyor. Oysa, 5 kuruş bile indirim yapılmıyor. Bilgisayarı 500 dolar ucuza aldığını sanan tüketici, 300 dolarlık internet erişimine 800 dolar ödüyor. Böylece, bilgisayarın fiyatından indirilen 500 dolar, internet erişim ücreti adı altında geri alınıyor.

Acer'in gazetelerde tam sayfa olarak yer alan ilanlarında, kampanya dahilindeki bilgisayarların fiyatında 500 dolar indirim yapıldığı vurgulanıyor. Bunun sonucunda da 899 dolarlık Aspire 6400 bilgisayar fiyatlarının 399 dolara, 1299 dolarlık Acer TravelMate model dizüstü bilgisayarların da 749 dolara düşürüldüğü duyuruluyor.

800 DOLARA İNTERNET

Bu indirimden yararlanılabilmesi ve kampanyaya katılınabilmesi için İhlas.Net'in 3 yıllık sınırsız internet erişimi sözleşmesinin imzalanma şartı getiriliyor. İlanlarda İhlas.Net erişim ücretinin ödeme planlarına da yer veriliyor. Bu planlarda, 12 ile 36 ay arasında değişen üç ayrı taksit seçeneği sunuluyor.

Üç yıllık sınırsız internet erişimi için 36 aylık taksit seçeneğini seçen tüketiciler, her ay yüzde 17 oranındaki KDV hariç 19 dolar ödemek zorunda kalıyor. Bu da 36 ayın sonucunda 800 doları buluyor. Oysa İhlas.Net aboneleri, sınırsız internet erişimi için yılda 95.99 dolar ödüyor. Bunun sonucunda da üç yıllık İhlas.Net aboneleğinin bedeli 300 doları geçmiyor.

Böylece, bilgisayarın fiyatından indirilen 500 dolar, 3 yıllık internet erişim ücretiyle birlikte tüketiciden geri alınıyor. Müşteride, ‘‘399 dolara bilgisayar’’ alma uğruna, 300 doları bulmayan internet erişimine, 800 dolar ödemek zorunda kalıyor.

İhlas-Acer'ın son kampanyasından etkilenen okuyucularımızdan biri de Turan Gönül... Acer ilanının yanıltıcı olduğuna değinen Gönül, 500 dolar indirimli bilgisayar için ayrıca 36 ay taksit ödemek zorunda kalacağını, bu nedenle de herhangi bir indirimin söz konusu olmadığını savunuyor.

CAZİP KAMPANYAYMIŞ

Arkadaşımız Zeliha Aslan, Gönül'ün şikayetiyle ilgili olarak İhlas-Acer Genel Müdür yardımcısı Faik Burhanoğlu'yla görüştü. Burhanoğlu, ilandaki taksit tablosunun kampanyadaki bilgisayarları değil, internet erişim ücretini kapsadığını söyledi. Bu satış stratejisinin özellikle Amerika'da uygulandığına da değinen Burhanoğlu, ‘‘Rebate adı verilen bu indirim kampanyaları, tüm dünya markaları tarafından benimseniyor. Ayrıca, 3 yıllık sınırsız internet hizmetlerini kapsayan bu kampanyalarda ücretlendirme, 21 dolardan başlıyor. İlanımızda anında 500 dolar kazanmanın yolunun 3 yıllık internet sözleşmesiyle mümkün olabileceğini ve bu bedelin de ödeme aylarına göre değişik miktarlarda olduğunu ifade ediyoruz. Dolayısıyla ilanda yer alan ürünler gerçekten 500 dolar eksiğine alınmış oluyor.

Verilen ürünlerin ve açılan kredinin maliyeti hesaba katıldığında çok cazip bir kampanya olduğu kısa bir hesaplamayla ortaya çıkacaktır’’ diye savunuyor.

Bir yıllık sınırsız internet ücretleri

Servis sağlayıcı fiyatı (dolar)

İhlas.net 95.99

ekolay.net 50

Süperonline 96

TR.net 75

Veezygo 99

Webbee 12

Bir ilaca iki yılda ruhsat verilebiliyor

Okuyucularımızdan Ahmet Demir, daha önce Amerika'da yaşıyor ve göz alerjisi nedeniyle Patanol adlı ilacı kullanıyordu. Türkiye'ye döndükten sonra bu ilacın Türkiye'de ruhsatlı olmadığını öğrendi. Üretici firma Alcon, Sağlık Bakanlığı'na iki yıl önce ruhsat için başvurduklarını ancak henüz sonuç çıkmadığını söyledi. İlaca ruhsat alındığı takdirde fiyatının 27 dolar olacağını belirtti. Bu ilacı şu anda 70 milyon liraya getirtebildiğini söyleyen Demir, ilaçlara geç ruhsat verilmesinden yakınıyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüştük. Yetkililer, ‘‘Türkiye'de üretilmek ya da ithal edilmek üzere ruhsat müracaatında bulunulan ilaçlar kalite, etkinlik, emniyet açısından değerlendirilmek için çeşitli komisyonlarca incelemeye alınıyor. Analiz aşamalarından geçiyor. Bu nedenle ilaçların ortalama iki yılda ruhsatlandırılması süreci normal. Patanol adlı ilaç da bu aşamalardan geçti ve Aralık ayında ruhsat alabildi’’ dediler.

Aracı beklerken banka faizi artırdı

Okuyucularımızdan Serap Albayrak, Eylül ayında Renault Clio marka bir otomobil almak için Renault bayisi Karden'e müracaat etti. Banka faizi kullanarak, 36 ay vadeyle alacağı otomobilin aylık taksitlerinin 178 milyon 230 bin lira olacağı söylendi. Ancak ellerinde araç olmadığı iki hafta beklemesi gerektiği söylendi. Fiyat farkından etkilenmeyeceği garantisi de verildi. Bir ay sonra aracını aldı. Taksitini ödemek için bankaya gittiğinde ise aylık taksitinin 195 milyon lira olduğu söylendi. Albayrak Renault'u arayarak aradaki 16 milyon 770 bin liralık farka itiraz etti. Ancak sonuç alamadı. Konuyla ilgili olarak Renault yetkilileriyle görüşük. Yetkililer, aradaki fiyat farkının banka faiz oranlarının değişmesinden kaynaklandığını belirterek ‘‘Sipariş verildiği zaman bankanın faiz oranı yüzde 2.65'ti. Ancak araç geldiği zaman bu oran yüzde 2.95'e yükseldi. Araç geldiği tarihte kredi çekildiği için müşterimizin taksit tutarlarında fark oluştu’’ dediler.

ŞEHNAZ TUNCEL'in Arçelik marka arızalı ocağının cam çerçeve grubu değiştirildi

GÜNAY ELYORGUN'un Arçelik marka arızalı televizyonunun entegresi değiştirilerek sorunu giderildi.

DİLEK AKSU'nun kapısının pervazları Set Çelik Kapı tarafından takıldı ve boya işlemi tamamlanarak sorunu giderildi.

SERPİL ÜNAL'ın iç astarı sökülen çizmeleri İnci mağazası tarafından yenileriyle değiştirildi.

DİLEK KOŞAR'ın altı açılan Slazenger marka ayakkabısı Yalı Spor Mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

BERNA OYA ERSOY'un kazanmış olduğu 18 milyonluk hediye çeki Yeni Karamürsel tarafından teslim edildi.

Yazarın Tüm Yazıları