Erkan Çelebi: 10 otobüs yolcusunun biri trafik canavarı

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

OTOBÜSLE şehirlararası yolculuk yapan 7 bin 350 yolcu arasında düzenlenen bir ankete göre, yolcuların 6 bin 600'ü şoförlerin hız limitini aşmasını istemiyor. Bu da, ankete katılanların yüzde 90'ını oluşturuyor. Ancak, ankete katılanların yüzde 10'u otobüs şoförlerinin hız yapmasından yana.

İÇİŞLERİ Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın yaptığı araştırma, her 10 otobüs yolcusundan birinin trafik canavarı olduğunu ve şoförlerin aşırı hız yapmasını istediğini ortaya çıkardı. Aynı araştırmaya göre Varan Turizm, geçtiğimiz yıl şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları arasında kaza yapmayan tek firma...

Arkadaşımız Zeliha Aslan, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak Trafik Hizmetleri Başkanı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Nihat Kurtiç'le görüştü. Kurtiç, otobüs işletmelerinin sürücülerini eğitmesi, denetlemesi ve ödüllendirmesi durumunda trafik kazaların da istikrarlı bir azalmanın yaşanacağına dikkat çekti.

KAZA YAPMAYAN DA VAR

Varan firmasının geçtiğimiz yıl yaptığı çalışmaların sonucunun istatistiklere de yansıdığına değinen Kurtiç, ‘‘Bu çalışmalar sonucunda Varan şoförleri kusurlu olarak hiç bir trafik kazası yapmadı. Oysa bu firmanın 350 adet otobüsü var. Ama geçtiğimiz yıl karıştığı hiç bir kaza yok. Diğer firmalar da aynı başarıyı gösterirlerse otobüs şoförlerinin neden olduğu trafik kazaları azalacaktır. Ama firmalar sürücülerini eğitmedikleri ve etkili bir denetleme yapmadıkları gibi araçlardaki hız limitine uyulup uyulmadığını, şöförün kaç saat araç kullandığını gösteren takograflarda bile hile yapılmasına seyirci kalıyor’’ dedi.

Otobüs şoförlerinin takograflarda hileye başvurmalarını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gidildiğini de belirten Kurtiç, ‘‘Artık, bozuk takograf üreten ya da bozanlara 3 ay ile 6 ay arasında hapis cezası uygulanacak’’ dedi.

TRAFİK CANAVARI YOLCU

Yapılan bir başka araştırmanın da yolcuların otobüs şoförlerinin hız yapmalarını istemediğini ortaya çıkardığını söyleyen Kurtiç, ‘‘Otobüsle şehirlararası yolculuk yapan 7 bin 350 yolcu arasında yapılan ankette, yolcuların 6 bin 600'ü şoförlerin hız limitini aşmasını istemiyor. Bu da, ankete katılanların yüzde 90'ını oluşturuyor. Bu yolcular güvenliği, hızdan daha önemli görüyorlar’’ dedi.

Ankete katılanların sadece yüzde 10'unun otobüslerin hız yapmasından yana olduğuna da dikkat çeken Kurtiç, ‘‘Bunları da trafik canavarı yolcular oluşturuyor. Bazı firmalar da bu trafik canavarı yolcuları kazanmak için aşırı hızı rekabet aracı olarak kullanıyor. Bunun sonucunda da karayolunda yolcuların can güvenliğini tehlikeye atıyorlar’’ diye konuştu.

Emlakçıya yer gösterme

ücreti ödemeyin

ANKARA Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, konut almak ya da kiralamak isteyenleri, emlakçılara yer gösterme ücreti ödememeleri konusunda uyardı. Taylan, bankaların açtığı krediler nedeniyle konut piyasasının oldukça hareketlendiğine dikkat çekerek, bu hareketlilikten yararlanan bazı emlakçıların, müşterilerden, ‘‘yer gösterme ücreti’’ aldığı yolunda şikayetler geldiğini belirtti.

Verilen hizmet karşılığında emlakçıların yer gösterme ücreti almalarının yasak olduğunu belirten Taylan, emlakçıların ancak, satılıklarda alıcı ve satıcılardan ayrı ayrı yüzde 2 komisyon ve KDV, kiralıklarda 1 aylık kira tutarı dışında, ayrıca 10 milyon lira danışmanlık ücreti, aracılık yapılmayan tapu işlemlerinin takibi için de masraflar hariç 50 milyon lira, bilirkişi ücreti alabileceğini söyledi. Taylan, bunun dışında ücret talep eden emlakçıların, Oda'nın 0312 231 87 20-21 numaralı telefonları ile 0312 229 59 57 numaralı faksına bildirilmesini istedi.

Belirlenen karar ve tarifelere aykırı hareket eden emlakçılar Oda tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne iletiliyor. Birlik, inceleme sonucunda, emlakçıya, uyarı, 40 milyon lira civarında para veya meslekten mene kadar varan cezalar verebiliyor.

Önceden alım-satımda yüzde 1-3 arasında değişen komisyon oranının yüzde 2 olarak sabitlendiğini, kiralamalarda da yıllık kira bedelinin yüzde 12 düzeyinde olan uygulamadan vazgeçilerek 1 aylık kiralama bedelinin ücret olarak belirlendiğini anlatan Oda Başkanı Taylan, tüketicileri, bu tarifelerin dışında ücret ödememeleri konusunda uyardı.

Zeliha ASLAN

Yazarın Tüm Yazıları