Erdoğan: Terör örgütlerinin önümüze bariyer kurmalarına izin vermeyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Terör örgütlerinin önümüze bariyer kurmalarına izin vermeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 21:39

Erdoğan: Terör örgütlerinin önümüze bariyer kurmalarına izin vermeyeceğiz

Haberin Devamı

Ergün AYAZ - Faruk KIYAK - Mesut IŞIK - Büşra KAYA/DİLOVASI (Kocaeli), (DHA) - DÜNYANIN en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü köprüsü olan Osman Gazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün bayram boyunca ücretsiz olacağının müjdesinin vererek, Çanakkale 1915 köprüsü için hazırlandıklarını söyledi. Teröre inat yeni projelerin açılışını yapacaklarını belirten Erdoğan, "Terör örgütlerinin, onları kullananların bizim önümüze bariyerler kurmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.
Osmangazi Köprüsü'nün açılışı nedeniyle Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ndeki köprünün şantiye alanında tören düzenlendi. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve milletvekilleri ile yaklaşık 10 bin kişi katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, terör konusuna değinerek Türkiye'nin diz çökmeyeceğini söyledi. Erdoğan, "Önceki akşam havalimanında terör saldırısında hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyor, yaralılarımıza Allah'tan şifa temenni, milletimize başsağlığı temenni ediyorum. Gençler şunu hiçbir zaman unutmayacaksınız. Bizler hiçbir zaman eğilmedik eğilmeyeceğiz. Bizler sadece Allah'ın huzurunda, rükuda eğiliriz. Bunun dışında bize eğilmek asla. Ülkemizde bir yandan gerçekten çok güzel, çok sevindirici gelişmeler yaşanırken, diğer yandan da terör örgütlerinin insanlık dışı eylemleri sürüyor. PKK bir yandan, YPG bir yandan, DAİŞ diğer yandan, irili ufaklı örgütler öbür taraftan tasmaları ellerinde tutan güçler tarafından ülkemizin üzerine salınmıştır. Onları üzerimize salanların amaçlarını gayet iyi biliyoruz. Ne kadar çok kan, ne kadar can yakarlarsa Türkiye'nin diz çökeceğini, hedeflerinden vazgeçeceğini, teslim olacağını sanıyorlar. Yanıldıklarını, Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki çukur eylemlerinde gördüler. Büyükşehirlerde yaptıkları bombalı eylemlerde, uluslararası alanda kurdukları tuzaklarda yanıldıklarını gördüler" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan terörün eninde sonunda kendini tutan eli sokacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnatla kalleşçe saldırmaya devam ediyorlar. Buna karşılık bizi terörle, bölgemizdeki krizlerle tehdit edenler, aynı derecede dayanaklı metanetli değildir. Terör eninde sonunda dönüp kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir. Çünkü karakteri budur, cibiliyeti budur. Bugün bizim ülkemizde patlayan bombaların, onları ülkemize gönderenlerin ellerinde de infilak edecektir. Terörü, teröristleri topyekün reddeden ülkeyiz. Onurlu tavrı diğer devletlerden bekliyoruz. Rabbim böyle acılar yaşatmasın diyorum. Terör örgütlerinin, onları kullananların bizim önümüze bariyerler kurmalarına izin vermeyeceğiz. Gençler şehitlerimizin ruhlarını asıl o zaman muhasebe etmiş oluruz. Yitirdiğimiz her canı ebediyen yüreğimize kazıyacağız, ama mücadelemize, yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz"
'İSTANBUL-İZMİR ARASI 3 SAATİN ALTINA DÜŞECEK'
Tarihi bir ana şahitlik edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarihin en eski yerleşim yerlerinin ticaret yollarının bulunduğu bu bölgede Dilovası ve Altınova arasında dünyanın en büyük 4'üncü, Avrupa'nın en büyük 2'nci asma köprü açılışı için buradayız. Osmangazi Köprüsü'nün ülkemize, milletimize, bölge halkına hayırlı olmasını diliyorum. Bugün Osmangazi Köprüsü ile otoyolun 12.6 kilometrelik Gebze Altınova bölümünü de açıyoruz. Köprünün diğer tarafında 40 kilometrelik bölümü açmıştık. Böylece otoyolumuzun Gebze'den Gemlik'e kadar olan bölümünde kesintisiz seyahat mümkün hale geliyor. Bursa'ya kadar olan bölümde büyük ölçüde tamamlandı diyebiliyorum. Böylece etap etap bu proje hizmete girecektir. İstanbul İzmir 8 saat ama, şimdi 3 saatin altına düşecek. Bu ne mutluluk. Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmıyor, kaza riskinin de minimize olduğu dönem başlayacak. Ülkemizin gurur verici esere kavuştuğundan mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
GEÇ KALINAN ESER
Gündemde Çanakkale 1915 köprüsü olduğunu belirten Erdoğan, "13 yılda hayata geçirilen eserler gibi bu köprü de geç kalmış eserdir. 50 yıl önce yapmamız gereken işi bugün yapıyoruz. Bizden öncekiler laf yaptı, biz iş yapıyoruz. Farkımız bu. Tüm dünyanın hayranlıkla izlediği eseri kazandıran bakanlığımız, Karayolları, firmalarımız, mühendisten işçimize kadar katkısı olanlara şükranlarımızı sunuyorum. Finansal yükünü yüklenmiş kreditörlere teşekkür ediyorum. Köprü inşaatında görevliyken hayatını kaybet eden Japon mühendisi tanzim ile anıyorum. Şimdi gündemimizde Çanakkale 1915 köprüsü var. Onun sözünü sayın başbakan ile bakanken birlikte karar vermiştik. O da inşallah Kanal İstanbul Projesi bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil uluslararası camiada devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Bu millete bu yakışır. Biz bir cağı kapatan bir çağı açan ecdadın torunlarıyız" dedi.
'TÜRKİYE GÜÇLENEREK ÇIKACAKTIR'
Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 60'ını Marmara ve Ege bölgelerinin ürettiğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler, Türkiye'nin gelişmesine yeni ivme kazandırmıştır. Milli gelirin yüzde 60'ını bu bölgeler üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara rahatladığında tüm Türkiye rahatlar. Bu bölge diğer bölgelerin de cazibesini arttıracaktır. Güneydoğu terörden arındırıldığında da orada da sıçrama olduğunu göreceksiniz. Türkiye terör meselesinin üstünden geldiğinde bu bölgemizde çok hızlı büyüme bekliyorum. Terörün bu amaçla canlı tutulduğunu düşünüyorum. Hint keneviri ekiyorlar. Biz de bunları yakıyoruz. Terörün beslendiği önemli konulardı bunlar. Bunlar sadece can alsınlar, sadece kandan beslensinler dertleri bu. Bunlar insan tüccarı, uyuşturucu tüccarı ve sözde aydınlar da bunların peşinden giderler. Bu aydınların eline düşen yavrular ne yapar. Anneler ve babalar yavrularımıza sahip çıkın. Yavrularımız bu aydındır diye bakmayın sakın. Dün akşamki terör eylemlerinde bile twit attıkları mesajları gördünüz. Nasıl bir tarafı felçli olan bir kişi tam kapasite ile çalışamazsa, ülkemizde diğer bölgeleri harekete geçiremeden hedef ulaşmakta zorlanırız. Emin olunuz Türkiye yaşadığı bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Yeterki biz birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimiz koruyabilelim. Bizim bir rabiamız var. Tek millet diyoruz. 79 milyon tek millet. Ayırım yok. Yaratılanı yaradandan ötürü sevdik"
'TERÖRE İNAT YENİ PROJELERİN AÇILIŞINI YAPACAĞIZ'
Erdoğan ilişkileri geliştirmenin çabası içinde olacaklarını belirterek, "Teröre inat yeni projelerin açılışını yapacağız. Teröre inat ihracatı arttıracak, turizmi canlandıracağız. Ülkemize sığınan mazlumlara sahip çıkmayı sürdüreceğiz. İlişkilerimizi geliştirmenin de çabası içerisinde olacağız. Rusya ve İsrail ile başlattığımız yeni dönemin bölgemizde hayırlı gelişmelerin olmasını temennin ediyorum. Bize dost olarak yaklaşan ülkenin dostu olacağız. Yeni Türkiye'nin inşaasının önünde kimse duramayacaktır. 2023 hedeflerimize ulaşmamızı kimse engelleyemecektir. 2023 -2071 vizyonlarımızı geliştirmemize kimse mani olamayacak. Biz tarlaya tohumları ekiyoruz. Sizler hasata duracaksınız. Önümüzde uzun bir yol var. İnşallah 780 bin kilometre vatan topraklarında birçok yatırımlarla yolumuza devam edeceğiz" dedi.
BAYRAM BOYUNCA BEDAVA
Erdoğan köprünün bayram boyunca bedava olacağını açıklayarak, "Yüklenici firmalara bu müjdeyi gerçekleştirecekleri için teşekkür ediyorum. Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır. Ben girişimci firmalarımızın bu jestini aynı zamanda inşallah bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum" diye konuştu.
BAŞBAKAN YILDIRIM:TERÖRE KARŞI EN GÜZEL CEVAP
Başbakan Binali Yıldırım ise, “Bugün bir bayram. Bayram öncesi bir bayram yaşıyoruz. Teröre karşı en güzel cevap işte burada sayın cumhurbaşkanım. İşte bu dev eserdir en güzel cevap. Teröre cevabımızı daha fazla üreterek, kardeşçe bölüşerek vereceğiz. Köprü sadece bu bölgeyi değil, üzerinden geçen otoyolla birlikte İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Manisa ve İzmir illerini ihya edecek. Bu güzergahtaki seyahati eziyetten keyfe dönüştürecek. İzmir'e bugün İstanbul'dan karayolu ile gidiş 8 saati aşıyor. İnşallah köprü ve devamı ile birlikte bu süre 3 saatin altına inecek. İşte medeniyet bu. Vakit nakittir dedik, dünyanın sayılı projelerinden önemli projelerinden birini bugün aziz milletimizin hizmetine veriyoruz. Türkiye'nin barışına, huzurana, kardeşliğine göz dikenler, terör olaylarıyla ülkemizi yıldırmaya çalışanlar. şunu iyi bilmelidir ki; Türkiye 79 milyonuyla dimdik ayaktadır. Ay yıldızlı bayrağının altında ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaktır. Milletimiz rahat olsun. Teröre pabuç bırakacak değiliz, onların efendilerine de pabuç bırakacak değiliz. Bu ülkeye göz dikenler er geç hesap verecekler" dedi.
Daha sonra sahnenin kurulduğu platformda kurdele kesilerek köprünün açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindekiler Osmangazi Köprüsü'nü gezdikten sonra tören alanında 10 bin kişi ile birlikte iftarlarını açtı.
39 AYDA TAMAMLANDI
Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay ortak girişimi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan 433 kilometrelik Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli ayağı olan Osman Gazi Köprüsü yapımı tamamlanarak açıldı. 30 Mart 2013 tarihinde yapımına başlanarak 39 ayda tamamlanan 2 bin 682 metre uzunluğunda, 35 metre 93 santim genişliğindeki Osman Gazi Köprüsü'ne ilk tabliye 7 Ocak tarihinde konuldu. 113 tabliyenin montajı tamamlandı. 21 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım sembolik olarak son tabliyenin montajı yapıldı.
Osmangazi Köprüsü bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü köprüsü olurken, Japonya'da bulunan Akashi Kaikyo Köprüsü ise bin 991 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip köprüsü unvanına sahip. İzmit Körfezi'nin etrafını dolaşarak yapılacak seyahat yaklaşık 2 saatte, Eskihisar ile Topçular arasındaki feribot ile 1 saatte aşılırken, Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla birlikte bağlantı yolları ile birlikte 12 kilometrelik köprü geçişi 6 dakikada geçilecek.
Gebze Köprülü Kavşağı mevkiinden başlayıp, İzmir Çevre Yolu üzerindeki Otogar Kavşağı'nda son bulacak 433 kilometrelik Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin tamamlanmasıyla mevcut güzergah 95 kilometre kısalarak İstanbul ile İzmir arasında 8-10 saat süren ulaşım 3 saate inecek. Proje kapsamında 21 Nisan tarihinde 40 kilometrelik Altınova ile Gemlik arasındaki otoyol açılmıştı. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun tamamlanmasıyla Marmara ile Ege bölgeleri kesintisiz bağlanmış olacak. Ayrıca köprünün Dilovası ve Altınova mevkilerinde 'Oksijen' adı verilen İzmit Körfezi manzaralı alışveriş merkezleri yapıldı. Alışveriş merkezlerinde, akaryakıt istasyonlarından lokantalara, kafelerden giyim mağazalarına kadar birçok işyeri bulunuyor.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!