Erdinç, Çukurova Tarımı İçin Destek İstedi

Güncelleme Tarihi:

Erdinç, Çukurova Tarımı İçin Destek İstedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2016 13:12

AK PARTİ ADANA MİLLETVEKİLİ MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ,

AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, Çukurova’nın tarımsal profilini çizerek daha verimli hale getirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten destek istedi.
Milletvekili Erdinç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2016 bütçesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz aldı. İlk olarak Tarım Bakanı Faruk Çelik’e Çukurova’yı anlatan Erdinç, Çukurova’nın iklimiyle, suyuyla, tarım potansiyeliyle, toprağıyla dünyada en değerli ovalardan biri olduğunu söyledi. Çukurova’nın tarımsal anlamda Türkiye’nin ihtiyaçlarını neredeyse tek başına üstlenebilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Erdinç, “Adana’ya yapmış olduğunuz ziyarette bütçe görüşmeleri dolayısı ile bulunamadım. Sizler de bu ziyarette Adana’mızın mümbit topraklarını ve potansiyelini görme imkanını buldunuz. İnşallah, bakanlığınız döneminde bu potansiyel biraz daha üst seviyelere çıkarılarak Türkiye’nin ihtiyacını tek başına karşılayabilecek ve bu çerçevede diğer bölgelerle birlikte Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine ciddi katkı sağlayabilecek bir hale gelmesini temenni ediyorum” dedi.
"KAPALI SİSTEM SULAMA ŞART"
Çukurova’nın potansiyel anlamda sulu tarıma çok yatkın bir yönü olduğunu ifade eden Milletvekili Erdinç, vahşi sulama sistemiyle sulamanın uygun olmadığını ve tüm alanın kapalı sistem bir sulamayla sulanması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Erdinç, tarım ve hayvancılık ihracatının 2023 hedeflerindeki 40 milyar dolar seviyesine ulaşabilmesi için tarım ve hayvancılığa dayalı organize sanayi bölgelerinin kurulması ve bunun yanında liman entegresinin yapılması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Erdinç, yeni bir liman kurulmasıyla ilgili şunları söyledi:
“Adana’mızın uzun yıllar özlemini çektiği, belki bir taraftan sizi ilgilendiren, bir taraftan da Ulaştırma Bakanlığımızı ilgilendiren bir husus. Tarım ve hayvancılığa dayalı bölgenin yapısı anlamında bir liman ihtiyacı var. Bu gün tarım sanayisi, hayvancılık sanayisi gelişmiş bir bölgenin yaptığı ihracatın tamamı Mersin Limanı üzerinden yapılmaktadır. Tabii, hem ulaşım anlamında hem de nakliye anlamında ciddi bir maliyet getirmektedir. Bu çerçevede liman hususunda da sizlerin katkılarını bekliyoruz.”
“İLÇELERE IPARD DESTEĞİ GEREKİYOR”
Bakanlığın kırsal kalkınma yatırımlarıyla ilgili olarak 81 ile yönelik çalışmalarının olduğunu ancak bu yatırımlar içerisinde IPARD Projesi’yle ilgili Adana’nın özel bir yerde olması gerektiğini belirten Milletvekili Erdinç sözlerine şöyle devam etti:
“15 ilçemiz var, 4 tanesi merkez ilçe, 11 tanesi de taşra ilçesi. Bu 11 taşra ilçemizin hemen hemen çoğu, 1-2’si hariç dağlık bölgelerde ve tarım alanlarının birazda az olduğu bölgelerde. Özellikle bu ilçelerimize IPARD kapsamında destek verilmesinin vatandaşlarımız, çiftçilerimiz adına çok katkı sağlayacağını dünüyorum.”
“TARIMSAL PLANLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR”
Milletvekili Erdinç, getirisi yüksek ürünlerin dönemsel fiyat değişimlerinin çiftçiyi sıkıntıya düşürdüğünü ve bunu önlemek adına bakanlığın planlama yaparak çiftçiyi yönlendirmesi gerektiğini ifade etti. Milletvekili Erdinç konu hakkında şunları söyledi:
“Özellikle bizim bölgemizi çok fazla ilgilendiriyor. Bizim orada karpuz ve domates çok yoğun ekilen ürünlerdir. Gelir getirisi daha yüksek ürünler tercih edildiği için, bugün mesela bu ürünler ekilirken şöyle bir yol izleniyor. Diyelim bu sene karpuz ve domates ciddi şekilde para etti, önümüzdeki yıl bir planlama eksikliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum o bölgede yaşayan herkes bu ürünleri ekiyor ve o sene o ürünler para etmiyor. Böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Yani bir sene ekenler bu sene kar ettiyse önümüzdeki yıl da ekiyor, onunla birlikte bir çok kişi daha ekiyor, zarar edince önümüzdeki sene bu sayı azalıyor, azalınca da ürün yine para ediyor. Böyle bir kısır döngü var. Aslında buna da müdahale edebilirsek çok faydalı bir sonuç ortaya çıkar."
Milletvekili Erdinç, konuşmasında ayrıca Çukurova bölgesinde buğday ve mısır fiyatlarını değerlendirerek "Sizlerin de bildiği üzere Türkiye’de tarımsal anlamda en erkenci ürünler Adana’mızda yetişir. Özellikle buğday mayısın 20’sinden itibaren hasat edilmeye başlar. Çukurova’da hasat bittikten sonra diğer bölgelerde hasat başlar. Ancak buğday ve mısır fiyatları geç açıklandığı yönünde hemşehrilerimizin ciddi talepleri ile karşılaşıyoruz. Bu hususta nasıl bir çalışma yapabilirsiniz ayrıca lisanslı depoculuk bu konuya çözüm üretir mi?"
"AÇIĞI GİDERİYORUZ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de Milletvekili Erdinç’in görüş ve sorularına yönelik değerlendirmede şunları söyledi:
"IPARD’la ilgili, Adana’nın olmadığını söylediler. O açığı gideriyoruz, şimdi tek merkezden bunlar yapılacak. Lisanslı depoculuktan bahsettiler. Lisanslı depoculuk gerçekten Türk tarımı açısından büyük bir kazan olacak ve ürün borsasıyla birlikte, ayrıca arkasından sözleşmeli tarım ve ürün planlamasıyla birlikte de yeni bir dönem, yeni bir çığır açılmış olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!