Erdal Sağlam: IMF: Sabit enflasyon hedefi sakıncalı

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'ninde aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, enflasyon düşürmede, sabit bir enflasyon hedefi koymanın sakıncalarına dikkati çekti.

IMF Uzmanı Eric Clifton tarafından yapılan bir çalışmada, enflasyonu düşürmeyi amaçlayan ülkelerin, piyasalara, karışıklığa neden olabilecek bir sinyal gönderilmemesi için, enflasyon hedefinin esnek bir aralıkta hedeflenmesi gerekiyor.

A.A.'nın haberine göre, enflasyon hedefinin sabit olarak belirlenmesi ve gerçekleşmemesi, piyasalardaki güveni de azaltıyor. Buna örnek olarak, Polonya ve Filipinler gibi ülkelerin, bu sabit hedefleri yakalayamaması gösteriliyor.

Clifton'a göre, enflasyonu, belirli bir dönem ve program içinde düşürmek isteyen ülkelerde, sabit enflasyon yerine daha esnek bir enflasyon aralığının seçilmesi, daha başarılı sonuçlar doğuruyor. Enflasyonu düşürmeyi amaçlayan ülkelerin, artı, eksi bir hedef ortaya koymaları durumunda, hedefi daha esnek bir aralıkta yakalayabilme şansları da artıyor. Ayrıca sabit enflasyon hedefi, faizlerde çalkantıya da neden olabiliyor.

Enflasyonda, esnek bir aralığın seçilmesi ve enflasyondaki düşüşün devam etmesi durumunda, piyasadaki enflasyonist beklenti de azalıyor ve enflasyondaki hedef aralığı tutturma imkanı artıyor. Enflasyonun hedef aralıkta seyretmesi durumunda, ekonomi yetkililerinin para politikasını gevşetme şansı da artıyor.

Çalışmada, İsrail gibi, enflasyonda esnek aralık alternatifini seçen ülkelerin, enflasyonu düşürmede genelde daha başarılı oldukları da vurgulanıyor.

Bakan Önal: IMF

incelemesine hazırız

DEVLET Bakanı Recep Önal, dün başlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin incelemesine tamamıyla hazır olduklarını söyledi. Önal, 1999 sonu itibariyle performans kriterlerinin, depremin getirdiği bazı sapmalar dışında tamamıyla gerçekleştirildiğini, hatta bazı hedeflerin aşıldığını bildirdi.

Önal, Dünya Bankası ile yapısal uyum kredileri çerçevesinde yapılan görüşmelerin olumlu bir şekilde ilerlediğini ifade etti. Recep Önal, Dünya Bankası'ndan alınması planlanan ekonomik iyileşme ve mali uyum kredilerinde görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı.

Bu arada stand-by anlaşması çerçevesinde uygulanan ekonomik programın gözden geçirilmesi için Türkiye'ye gelen IMF heyeti çalışmalarına başladı. Heyetin çalışmaları sürerken, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin yarın akşam Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. IMF ile resmi görüşmelerin 21 Şubat Pazartesi günü başlayacağı belirtiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları