Ercan Kumcu: Her şeyi pul yapıyoruz

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Parayı pul yapmak deyimi paranın değerini düşürmek anlamına gelir.

Millet olarak piyasaya çıkardığımız, itibari değeri olan káğıtları, pul yapmakta sonsuz bir beceriye sahibiz. İtibari değeri yüksek káğıt parçalarını daha fazla basarak kár edeceğimizi sanıyoruz. Bu arada ‘‘pul’’ terimine de haksızlık ediyoruz.

Paramızın durumu ortada. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında bir Amerikan Doları bir Türk Lirası'ndan daha az bir değere sahipti. Şu sıralarda, bir Amerikan Doları 500 bin liraya dayandı.

PASAPORT

Son bir yıldır vergi rekortmenlerine yeşil pasaport verilmesi konusunda bir lobi oluşturuldu. Lobi çok başarılı çalışmalar yaptı. Son haberlere göre de, vergi rekortmenlerine özel pasaport verilebilmesi için kanun tasarısı hazırlanmış.

İngiltere'de bir çeşit pasaport vardır. Kraliçe de dahil herkes aynı pasaportu kullanır. Bizde ise pasaportlar rengárenktir.

Kırmızı pasaport diplomatik pasaporttur. Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri ve kararname ile yurtdışında görevlendirilen devlet memurlarına verilir.

Yeşil pasaport yüksek dereceli devlet memurlarına verilen pasaporttur. Gri pasaport ise yeşil pasaporta hak kazanmamış ve görevli olarak yurtdışına gönderilen devlet memurlarına verilir.

Lacivert pasaport normal vatandaşa verilen pasaporttur. Yurtdışına giden vatandaşlarımızın neden yurtdışına gittiklerini biz denetleyemediğimiz için dünyanın birçok ülkesi Türk vatandaşlarına vize mecburiyeti getirdi.

Bu şekilde, turist olarak giriş yapmaya çalışıp da yabancı ülkelerde iş aramaya niyetli Türk vatandaşlarının önünün kesilmesi amaçlandı. Bu uygulama 1980'li yılların ikinci yarısında daha da arttı.

ARZ-TALEP

Lacivertin dışındaki pasaportlara ise İngiltere dışında Batı Avrupa ülkelerinde vize mecburiyeti yoktur. Bu nedenle, mavi dışındaki pasaportlar kıymetli hale geldi. Kıymetlenince, bu çeşit pasaportlardan daha fazla basmaya karar verdik.

Bir teşvik unsuru olarak vergi rekortmenlerine de bir çeşit özel pasaport vereceğiz. Bizlere vize uygulayan ülkelerden de bu özel pasaporta sahip olanlardan vize istenmemesini rica edeceğiz.

Arzı çok olan malın fiyatı (değeri) düşer. Bu çok basit, fakat çok önemli bir iktisat kuralıdır. Bu kural her yerde de geçerlidir. Bizler pasaportlarımızı renklendirdikçe, bizden vize isteyenler de renk ayrımını bırakıp herkesten vize istemeye başlayacaklardır.

Parayı pul ettik. Şimdi de, pasaportları pul etme peşindeyiz. Devlet memurlarını ayrıcalıklı tutardık. Şimdi, ayrıcalıklı sınıf sayısını artırıyoruz.

Teşvik sistemi toplumda ayrıcalıklı vatandaşlar yaratmamalıdır.



Yazarın Tüm Yazıları