Ercan Kumcu: Bunları biliyor muydunuz?

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Türkiye, dünyanın 206 ülkesi içinde, 1998 yılında milli geliri en yüksek 22'nci ülke. Kişi başına milli gelir sıralamasında ise dünyada 89'uncuyuz.

1980 yılında dünyanın en kalabalık 19'uncu ülkesiyken 1998 yılında dünyanın en kalabalık 13'üncü ülkesi olmuşuz.

İşgücü piyasasında en az kadın olan ülkeler arasında 33'üncü sıradayız.

Bırakın gelişmiş Batı ülkelerini, Moğolistan, Gana, Haiti, Vietnam, Uganda gibi ülkelerde fukaralık istatistikleri varken Türkiye'nin Dünya Bankası'na gönderecek böyle bir çalışması yok.

Milli gelirin bir yüzdesi olarak dünyada eğitime en az kamu harcaması yapan ülkeler arasında 10'uncu sıradayız.

Yine milli gelirin bir oranı olarak, Zambia, Romanya, Papua Yeni Gine, Nikaragua, Moğolistan, Lübnan, Ürdün, Gana, Bulgaristan ve Angola gibi ülkeler Türkiye'den daha fazla sağlık harcaması yapıyorlar.

Ülkenin toplam yüzölçümü içinde en az koruma altına alınmış alanları olan ülkeler sıralamasında dünyada 20'nci sıradayız.

Kişi başına en az ticari enerji tüketen ülkeler sıralamasında 56'ncı sırayı alıyoruz. İran, Bulgaristan ve Yunanistan gibi komşularımız kişi başına bizden daha fazla ticari enerji kullanıyorlar.

Milli gelirin bir yüzdesi olarak en az vergi toplayan ülkeler sıralamasında Türkiye 22'nci sırada. 1997 yılında Türkiye'de vergi gelirlerinin milli gelire oranı yüzde 15.2 olmuş. Bu oran Belçika'da yüzde 43, Hollanda'da yüzde 42.7, Fransa'da yüzde 39.2 ve İngiltere'de yüzde 33.5 imiş.

Türkiye'de bütçe açığının milli gelire oranı 1997 yılında yüzde 8.4 olmuş. Bu oranla dünya ülkeleri sıralamasında 4'üncüyüz. Aynı yıl, bizden daha fazla bütçe açığı veren ülkeler Arnavutluk (yüzde 9), Yunanistan (yüzde 8.5) ve Lübnan (yüzde 20.6). Yunanistan'da bütçe açığının 1999 yılında milli gelirlerinin yüzde 1.7'sine inmesi bekleniyor. Türkiye'de ise bu oranın yüzde 12 olması hedefleniyor.

Milli gelir sıralamasında dünyada 22'nci sırada olduğumuz halde, mal ve hizmet ihracat ve ithalatında dünyada 28'inci sıradayız. Yani, büyüklüğümüze göre daha az dışa açık bir ülkeyiz.

Devlet bütçesinden milli gelirin bir oranı olarak en fazla sübvansiyon veren ülkeler arasında 1997 yılı itibarıyla yüzde 47 ile dünyadaki ilk 31 ülke arasına giriyoruz. Bu oran Bulgaristan'da yüzde 37, Yunanistan'da yüzde 22, Hindistan'da yüzde 38, Meksika'da yüzde 43 olmuş.

Milli gelirin bir yüzdesi olarak 1995 yılında en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında 16'ncı sıradayız. Bizden daha fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında Hırvatistan, Yunanistan, İsrail, Ürdün, Fas, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye ve Sri Lanka gibi ülkeler var.

Bu bilgiler Dünya Bankası'nın hazırladığı ‘‘World Development Report 1999/2000’’ isimli çalışmadan derlenmiştir.



Yazarın Tüm Yazıları