Epilepsi nedir

BENİM kardeşimde zaman zaman kasılmalar halinde nöbetler oluyordu. Götürdüğümüz doktor nöroloji doktoruna sevk etti.

Muayeneler yaptılar, beyin elektrosu çektiler, sonuçta epilepsi teşhisi koydular. İlaçlar verildi bunları kullanıyor. Bu epilepsi denilen şey, sara hastalığı mıdır? Bu neden olur?

D. TURAN / KAYSERİ

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyin hücrelerinde zedelenmenin bir sonucudur. Evlerimizde kullandığımız elektrik kablolarının dışındaki plastik kısmın zedelenmesi halinde nasıl kısa devre olup kıvılcımlar çıkarsa, zedelenmiş beyin hücrelerinden normal dışı yollarla yayılan, yani bir anlamda kaçak yapan elektrik dalgaları da beynin diğer hücrelerini etkileyerek normal olmayan bazı hareketlere yol açabilir. İşte, epilepsi hastalarında görülen istem dışı hareketlerin kaynağı da budur. Epilepsi hastalarında kullanılan ilaçlar, beyindeki elektrik dalgalarını düzenleyerek kaçak yapmasını önler. Ancak bu kesin bir tedavi değildir. İlaç kullanıldığı sürece krizi önleyici etki yapar.

Epilepsi oluşumuna yol açan bazı etkenler var. Bunların başında zor doğum geliyor. Çocuğun doğum kanalına girmesi ile çıkması arasında geçen süre uzunsa, bu arada oksijensiz kalan beyin hücrelerinde hasar oluşabilir. Küçük yaşlarda oluşan, yüksek ateşe bağlı havale de bazen bu tür arızalar bırakır. Düşme, çarpma gibi kazalar da beyinde hasar yaratarak epilepsi nedeni olmaktadır. Akraba evliliği sonucu ortaya çıkma ihtimali artan bazı kalıtım hastalıklarında da epilepsi görülebilmektedir. Beyinde yer kaplayan abse, tümör gibi oluşumlar da küçük yaşlarda olmayan ama sonradan ortaya çıkan epilepsi olaylarında hatıra getirilmesi ve araştırılması gereken hastalıklar arasındadır.
Yazarın Tüm Yazıları