Enis Berberoğlu: Üç kapının ortak kaderi

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Önce standard kalıpları pek zorlamayan bir haber gibiydi...

‘‘Adana'da basılan hücre evinde, teslim ol çağrısına sloganlar atarak ateşle karşılık veren üç terörist ölü olarak...’’ diye başlayan türden.

Sonra detaylar gelmeye başladı ve resim değişti. Öldürülen gençlerden birisinin eşi anlattı. Diğerinin o sırada telefonla görüştüğü ablası anlattı, olay yerine yakın oturan görgü tanıkları anlattı...

Polis bocaladı, saçmaladı.

* * *

Gözüken o ki, polisin örgüt evi diye yanlış bir kapıyı kırdığı kuşkusu giderek büyüyor. Zaten Adana Emniyet Müdürü Şükrü Yetimoğlu da, operasyon yapılan mekánı tarif ederken, ‘‘Merdiveni çıktığınızda karşınıza üç kapı geliyor, oysa burası tek ev. O şekilde değerlendirildi’’ diyor.

Bizce sayın müdür olayı biraz hafife alıyor.

Polis operasyonu kapılar arasındaki benzerliğe göre yapılmaz.

Kapı açıldığında karşınıza çıkan manzaraya göre karar verilir.

Hele marifetli polis, kapının ardındaki kırmadan bilir.

* * *

Polisin kırdığı ilk kapının ardında temizlik işçisi Murat Bektaş, eşi Kezban ve beş yaşındaki çocukları Uğurcan vardı.

Polise göre Murat Bektaş silahlıydı, eşine göre Tunceli'deki asker eniştesini aradığı için elinde telefon bulunuyordu.

Silahlar konuştu, Kezban Hanım çocuğunun üstüne kapanarak kendisini yere attı, kalktığında eşi ölüydü. Kezban Hanım'a göre, eşi evinin salonunda, elinde telefon öldü. Polise göre Murat Bektaş baskın sırasında ışıkları söndürdü, kapıdan dışarı çıkarken vuruldu.

Geçelim...

* * *

Aynı olayda farklı bir kapının ardında öldürülen üniversite öğrencisi Erdinç Aslan polise göre sloganlar atarak polise ateş açtı.

Oysa bakın ablası Gülay Aslan, Radikal Gazetesi'nden Celal Başlangıç'a neler anlattı: ‘‘Operasyon başladığında kardeşim beni aradı, 'Abla bizi öldürmeye geldiler. Kapıyı kırıyorlar' dedi. Telefonda kapı kırılma seslerini duyuyordum ama hiçbir silah sesi duymadım.’’

Bu baskını kim, neden eksik anlatıyor acaba?

Neden her kapıya aynı şiddette vuruluyor...

Kin mi, korku mu... Geçelim...

Geçelim de, sonra elin oğlu tabancasıyla milleti rehin alıp, canlı yayında infaza kalkışınca şaşırmayalım.

Böyle hukuk yarım bakireye benzer.

Polis delerse başkaları da örnek alır.

* * *

Herhalde haberiniz vardır. Doğan Medya Grubu ile Time-Warner Grubu'nun işbirliğiyle kurulan CNN-Türk pazartesi gecesi yayına geçiyor. Bu kanalın ekonomi servisinin kuruluşundaki görevim nedeniyle sizlerden iki haftalık izin istiyorum. Dilerim çok görmezsiniz.



Yazarın Tüm Yazıları