Enis Berberoğlu: Ortadirek affetmiyor

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Geçen yıl bugünlerde Almanya'daki aslan sosyal demokratların keyfi yerindeydi. Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) 27 Eylül seçimini kazanacağı kesindi...

Nitekim kamuoyu yoklamalarının öngördüğü gibi Helmut Kohl'ün 16 yıllık iktidarından bıkan Alman seçmeni güleryüzlü solu denedi, Gerhard Schröder'i başbakanlığa taşıdı.

Ne var ki, daha aradan bir yıl geçmeden SPD'nin ve lideri Schröder'in iktidar zemini kaymaya başladı.

Geçen pazar günü (14 eylül) yapılan ara seçimlerde sosyal demokratlar Köln ve Dortmund'da kaybetti, eski Doğu Almanya'da nefret edilen komünist parti kadar oy toplayarak rezil oldu.

* * *

Hugo Boss'tan giyinen, Clinton'un seçim kampanyası danışmanları ile çalışan, dördüncü eşiyle evli ve saçı boyalı Gerhard Schröder nerede yanlış yaptı sorusuna yanıt ararken geçen yıl 30 eylül günü bu köşede çıkan bir yazıyı hatırladık:

‘‘Gerhard Schröder, iktidara ‘Yeni Ortadirek' sloganı ile yürüdü. Türkiye'de vizyonuyla meşhur Turgut Özal'ın yok ettiği orta sınıf Almanya'da demokrasinin belkemiği sayılıyor.

Sosyal demokrat Schröder, Alman orta sınıfının işsizlik ve yoksulluk korkusunu akıllıca kullandı. SPD'nin seçim kampanyası ‘Sarkaç' üslubuna dayandı. Tam merkezde duran bu sarkaç kampanya boyunca sağa-sola sallandı.

Hem merkezdeki, hem de merkeze yakın mesafedeki sağ-sol kanat seçmeni yakaladı. En geniş seçmen katmanına verilen mesajlarda hiç hata yapılmadı.

Hem işçiye, hem orta sınıf-küçük işverene umut verildi. Kategorik servet düşmanlığı yerine vergi reformuyla adaletli gelir dağılımı hedefi konuldu. Özetle Schröder, seçimi, herkesin duymak istediğini anlatarak, ağzından bal damlatarak kazandı...’’

* * *

Oysa aynı Schröder şimdi herkesin imrendiği Alman ‘‘Sosyal Devlet’’ nimetlerinde tasarrufa gitmeye çalışıyor...Vergi oranları düşecek, ardından kamu harcamaları kısılacak... Yani emekli maaşları, işsizlik sigortası artık eskisi gibi olmayacak.

Aslında Alman Başbakanı'nın tasarruf gerekçesi Türkiye'ye çok tanıdık...

Alman ekonomisinde iç borç rakamı son 5 yılda yüzde 50 arttı.

Vergi olarak toplanan her dört Alman markından biri iç borç faiz ödemelerine gitmeye başladı.

Schröder'in hesabı kamu gelir-gider dengesini sağlayıp halen yüzde 10.4 düzeyinde seyreden işsizlik rakamını 2002 seçimine kadar düşürmek...

Ama vadesi yeter mi bilinmez.

Çünkü muhalifleri önümüzdeki ayki Berlin seçimindeki muhtemel hezimetin ardından yılsonundaki parti kurultayında Schröder'i devirmeyi deneyecek.

* * *

Bu sosyal demokratlar çok matrak...

Kimisi merkez sağ partiler gibi propaganda yapıp seçimi kazanamayınca şaşıp kalıyor... Diğerleri sol söylemle iktidara yürüyüp merkez sağa parmak ısırtıyor... Mesela sosyal güvenlik sistemini iğdiş ediyor...

Ama ister Almanya olsun, ister Türkiye...

Ortadirek artık imaja kanmıyor, affetmiyor.

Belki Almanya'da daha çabuk, bizde daha geç...

Ama ortadireğin intikamından kimse kaçamıyor...



Yazarın Tüm Yazıları