Enis Berberoğlu: Bağcılar'da ters göç kervanı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Medya yaklaşan seçim vesilesiyle Anadolu'ya taşınıyor. İyi de İstanbul'a taşınan Anadolu'yu kim izleyecek... Çünkü malumunuz, bu kentin sokaklarında dolaşan her üç kişiden ikisi (yüzde 62.7'si) İstanbul doğumlu değil...

Bu merak yüzünden Ordu-Giresun turundan geri döner dönmez kendimizi İstanbul'daki Anadolu'nun bize en yakın düşen kucağına attık...

Günümüzü Bağcılar'da geçirdik.

* * *

Bağcılar aslında medya palasların komşusu sayılır...

Havaalanını geçip TEM'de 120 kilometre ile uçarken yolun iki yanında gecekondu gibi günaşırı boy atan plazaların gölgesindeki ilçedir Bağcılar.

Hani tam altı kaval üstü şeşhane misali...

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Balkan göçmenleri yerleşti bu yöreye... O günlerde Bağcılar ‘Çıfıtburgaz’, Kocasinan ‘Nifos’, Güngören ‘Vidos’, Esenler ‘Litros’ adıyla anılırdı... Anlaşılan göç bu ilçenin alın yazısı...

Bugün resmen 482 bin (Belediye'ye göre 600 bin) kişinin oturduğu ilçenin göçmenleri genellikle Karadeniz ve Güneydoğu kökenli. Ama göç alınan kentin adıyla anılan mahallelere rastlanmıyor... Siirtli ile Sinoplu komşu oturuyor.

İşte o yüzden mahallenin siyasi mozaikine imrenmemek elde değil...

Piyadece Fatih Mahallesi sırtlarından inerken, HADEP otobüsü zurna ve zılgıtlarla MHP'li muhtar adayının bayraklarının altından geçti...

* * *

Avukat Feyzullah Kıyıklık 1992 yılında Bakırköy'den ayrılan ilçenin ilk Refahlı Belediye Başkanı. 1994 yılında yeniden seçildi. Bu seçimde yine aday ve şansı oldukça yüksek. Bağcılar'da sohbet fırsatı bulduğumuz Fazilet seçmenlerinde ilginç bir dönüşüm izledik. İki başlık halinde aktaralım:

1) Geçen seçimde kısa yoldan köşeyi dönmek hevesiyle Refah trenine atlayanlar (örneğin imar rantı veya ihale bekleyenler) pek umduğunu bulamadı. O yüzden bu seçimde şanslarını başka partide arayacaklar.

2) Buna karşılık, Refah'ı korktukları kadar radikal bulmayan muhafazakár seçmen Fazilet'e oy atabilir. Fazilet'in ılımlı seçim kampanyası bu yüzden.

290 bin seçmenin oy kullanacağı Belediye Başkanlığı seçimi Fazilet, DSP ve CHP arasında geçeceğe benziyor. DYP ve MHP adayları da iddialı...

ANAP'a gelince... Adaylık başvurusunu zamanında yetiştiremediği için ‘DSP lehine çekildi’ dedikodusu çıktı. DSP rüzgárı milletvekili seçiminde daha güçlü eseceğe benziyor.

* * *

Bağcılar'da siyasetin ekonomik altyapısını da unutmamak lazım. Belediye'nin önemli bir kurmayı sohbetimiz sırasında, ‘‘Buraya üç yıl önce taşındığımda en kötü evin kirası beş milyondu, şimdi 50 milyon’’ diyor. Kente göç eden ev tutamıyor, iş bulamıyor. Dahası ekonomik durgunluk nedeniyle yanına sığındığı akrabası da işsiz kalıyor. ‘Peki ne yapıyorlar?’ diye soruyoruz, ‘Geri dönüyorlar, zaten göç de hemen hemen durdu’ yanıtını alıyoruz.

Faziletli belediyelerde, İstanbul'dan köyüne geri dönmek isteyenler için özel fon kuruldu. Son dört yılda bu fondan harcanan 11 milyar lirayla 5 bin 316 kişiye otobüs bileti alındı, eşyaları kamyonla memleketlerine taşındı. Tersine göç kervanı en fazla Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve Tunceli'ye kalktı.

* * *

Bağcılar'da gördüklerimizi özetlemek gerekirse...

Anadolu İstanbul'a, Fazilet Türkiye'ye ayak uyduruyor.

Yeni İstanbul, yeni siyaset anlamına geliyor.

Gerisini birlikte öğreneceğiz.



Yazarın Tüm Yazıları