Engelli Çocuklar Sporla Hayata Adım Atıyor

Güncelleme Tarihi:

Engelli Çocuklar Sporla Hayata Adım Atıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 16:30

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÖRME ENGELLİ VE OTİSTİK ÇOCUKLARA YÖNELİK SPOR EĞİTİMLERİ VERİYOR. SPOR EĞİTİMİYLE GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLARIN HAREKET KABİLİYETİ ARTIRILMAYA, OTİSTİK ÇOCUKLARIN İSE SPORLA REHABİLİTASYONU AMAÇLANIYOR.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, görme engelli ve otistik çocuklara yönelik spor eğitimleri veriyor. Spor eğitimiyle görme engelli çocukların hareket kabiliyeti artırılmaya, otistik çocukların ise sporla rehabilitasyonu amaçlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü, uzman eğitmenler eşliğinde görme engelliler ve otistik çocuklara spor eğitimi veriyor. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Spor Şube Müdürlüğü Otizm Eğitim Salonu’nda verilen spor eğitimiyle engelli çocukların hareket kabiliyeti artırılmaya çalışılırken, otistik çocukların ise sporla rehabilitasyonu amaçlanıyor. Spor eğitiminden 21’i otistik, 8’i görme engelli olmak üzere toplam 29 çocuk faydalanıyor.
Otistik çocuklar spor eğitiminden birebir, engel ve özel durumlarına göre 30-50 dakika arası, görme engelliler ise dörderli gruplar halinde 45 dakika eğitmen eşliğinde spor yapıyor. Otizm spor eğitimleri, içerik olarak kişiden kişiye farklılık göstermesine rağmen tüm otistik çocuklar, temel spor eğitimi görme şansı yakalarken, görme engelliler ise temel spor eğitimi dışında parmak uçlarıyla duvar kenarında yürüyerek alanı tanıma, dar alanda yürüme, trambolin, ip atlama, kondisyon bisikleti, ince kas becerileri ve kültür fizik hareketleriyle spor eğitimleri alıyor.
“ENGEL DURUMUNA GÖRE FARKLILIK SERGİLİYOR”
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü Eğitmeni Ebru Zile, spor eğitiminden faydalanmak isteyen ailelerin Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda Engelliler Şube Müdürlüğü’ne başvurabileceğini, kayıtın yapılmasının ardından çocuğa özgü spor programının çıkarıldığını belirtti. Spor eğitim salonunun engellilerin duyularının birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlayacak biçimde düzenlendiğini kaydeden Zile, otistik ve görme engelli çocuklara yönelik yaptıkları spor çalışması hakkında bilgi verdi. Otistik çocuklarla mevsime göre çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zile, çalışmaların daha çok yaz mevsimini kapsadığını, havuzda yüzmeyi, bisiklete binmeyi ve sokakta basketbol oynamayı içerdiğini kaydetti. Zile, diğer mevsimlerde ise çalışmaların kapalı alanda yürütüldüğünü, daha çok ince kas becerilerinin geliştirilmesini içerdiğini dile getirdi.
“UYKU PROBLEMİ ORTADAN KALKIYOR”
Spor eğitimiyle çocukların enerjilerini harcayabildiklerini ve stres attıklarını vurgulayan Zile, “Normalde otizmli çocuklar çok ciddi anlamda uyku problemi yaşıyor. Uyumak için ilaç kullanan otizmli çocuklar bulunuyor. Sporla birlikte çocukların uykuları düzene giriyor” dedi.
“BAĞIMSIZ HAREKET KABİLİYETİ ARTIYOR”
Görme engelli çocukların spor alanında tek başlarına kalamadıklarının ve spor yaparken bir refakatçiye ihtiyaç duyduklarının altını çizen Zile, bu gruba daha çok bağımsız hareket kazandırıcı sporlar yaptırdıklarını söyledi. Zile, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görme engelli çocukların hareketleri kısıtlı oluyor. Hareketler kısıtlı olduğu için sporla daha çok hareket yeteneklerini artıran egzersizler yaptırıyoruz. Böylelikle kısıtlı olan hareketler zamanla artmaya başlıyor. Burada ilk defa koşu bandına bindiklerinde büyük bir heyecan yaşıyorlar. Görme engelliler, şu ana kadar hiç koşmamış, ilk defa bunu yaşıyor ve sanki uçuyormuşçasına mutlu oluyorlar. Koşu bandı aynı zamanda onların pasif hareketlerini biraz daha hızlandırıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!