Enflasyon beklentisi artıyor büyüme düşüyor

PİYASALARDA önümüzdeki döneme ilişkin enflasyon beklentileri hızla yükselirken, büyümeye ilişkin beklentiler ise düşüyor. Bir süredir bu eğilim seziliyordu ama açıklanan son büyüme ve enflasyon rakamlarından sonra ileriye dönük beklentilerdeki bozulma da iyice belirginleşti.

"Bizim ekonomimiz çok güçlü, kriz bizi etkilemez" diye açıklamalar yapan AKP Hükümeti, ilk kez önceki gün, Ekonomik Değerlendirme Toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Küresel krizin Türkiye ekonomisini etkilediği"ni itiraf etti. Aynı açıklamada yine de ne kadar güçlü olduğumuz anlatılmaya çalışıldı ama Hükümetin ilk kez küresel krizin bizi de etkilediğini söylemesi, yine de olumlu bir gelişmeydi. Bu açıklamanın ardından dün gelen Merkez Bankası beklenti anketi sonuçları da, artık, o etkilenmeyiz dediğimiz krizin içine bir anlamda girdiğimizi de ispatlıyordu.

Anket sonuçlarına göre TÜFE enflasyonu beklentileri bir önceki ankete göre, yılsonu için yüzde 7,27’den 8,03’e, gelecek 12 ve 24 ay sonu için de sırayla yüzde 6,29’dan 6,77’ye ve yüzde 5,52’den 5,80’e yükseldi.

Enflasyon beklentilerindeki bu bariz yükselişin yanısıra büyümeye ilişkin beklentiler de düşüyor. Büyüme beklentileri 2008 sonu için bir önceki ankete kıyasla 0,3 puan düşüşle yüzde 4,2’ye inerken, 2009 sonu için de 0,2 puan düşüşle yüzde 4,7’ye geriledi. Bu parametrelerdeki değişimin cari işlemler açığındaki beklentiyi düşürdüğü gözleniyor. Ağustos 2007’nin ilk anketinden bu yana sürekli yükselen 2008 sonu cari işlemler açığı öngörüsü, büyümedeki yavaşlama beklentilerine paralel olarak, bu ankette de bir önceki ankete göre 582 milyon dolar azalarak 42,6 milyar dolara düştü.

YTL’nin son dönemdeki değer kaybına paralel olarak , yılsonu dolar tahmini da yükseldi ve 1,33 YTL’den 1,35 YTL’ye çıktı. Önümüzdeki 12 ay sonrası için de dolar kuru beklentisi 1,35 YTL’den 1,38 YTL’ye çıktı.

MERKEZ’DEN FAİZ BEKLENTİSİ

Gelecek 3 ay sonrası için gecelik faiz beklentileri yüzde 15,25’e yükselirken, piyasalarda bu yükseliş, "Piyasaların önümüzdeki 3 ay için Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentisi kalmadığı" .biçiminde yorumlanıyor.

Yani 17 Nisan’da toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK)ndan, artık çeyrek puan da olsa, bir faiz indirim beklentisi hiç kalmamış gözüküyor.

Bu yönde zaten bir beklenti oluşmaya başlamış, artık bankacılar faiz indiriminin olmayacağını söylemeye başlamışlardı ama bu anket sonuçları beklentiyi somutlaştırdı. Bırakın 3 ay içinde faiz indirimi olmayacağı beklentisini, daha önce bu yıl toplam 1 puanlık indirim bekleyen bazı bankaların araştırma raporlarında bile artık "2008 yılı içinde faiz indirimi olmaz" yorumlarını okumaya başladık. Bizce bir sonraki aşama, "Acaba Merkez Bankası faiz artırımına ne zaman başlar?" sorusunun yatının aranacağı aşamadır. Bizce küresel krize bağlı olarak bu noktaya birkaç ay sonra gelme ihtimalimiz var. Bazı bankacılar açıkca dillendirmeseler de "Merkez Bankası’nın bu yıl ortalarında faiz artırmak zorunda kalacağını" söylemeye başladılar. Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı vermesi, doğal olarak, indirim kararı vermekten çok daha zor olacaktır. Her şeyden önce de Hükümetin bu yöndeki baskısı kaçınılmaz olacaktır. Reel kesim temsilcilerinin "faiz artışının felaket olacağı" yönünde demeçlerinin birkaç ay içinde başlaması, kimse için sürpriz olmamalı... Unutmayalım ki; önlem için geciktik ve ABD’deki resesyonun yumuşak atlatılması halinde bile, içeride ekonominin durumu artık iç açıcı bir noktada değil.
Yazarın Tüm Yazıları