Enerjide en önemli sorunlar: dışa bağımlılık ve pahalılık

Güncelleme Tarihi:

Enerjide en önemli sorunlar: dışa bağımlılık ve pahalılık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 12:51

Enerjide en önemli sorunlar: dışa bağımlılık ve pahalılık

Haberin Devamı

İSTANBUL (DHA) - KADİR Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması"nın sonuçları açıklandı. 12-27 Kasım 2016 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 16 kent merkezinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri bin 204 kişiyle yüz yüze olarak enerji tüketimine ilişkin soruları içeren anket ile gerçekleştirildi.

Araştırmayı her sene yineleyeceklerini ve önemli olanın önümüzdeki senelerde yaşanacak değişimler olduğunu söyleyen Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger "Bu bizim üniversitemizin yaptığı 4 anketten bir tanesi. Kadir Has Üniversitesi halkın tercihlerini belirlemeyi oldukça önemsiyor. Bu nedenle biz de geçen sene bir proje oluşturduk. Geçen sene kurduğumuz Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezimizde arkadaşlarla beraber bu araştırma projesini hazırladık. Proje Kasım ayında profesyonel bir firma tarafından oluşturuldu. Oldukça enteresan neticeler çıktı. Çıkan sonuçların bir kısmı bekleniyor olsa da bizim için sürpriz olabilecek bazı neticeler de var. Bu araştırmayı her sene yineleyeceğiz. Bizim için önemli olan bu ilk çalışmadan sonraki her sene nasıl bir trend izleyeceği. Bunu izleyerek bilimsel sonuçlar çıkarmaya çalışacağız" diye konuştu.

"YÜZDE 78 KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE İNANIYOR"

Araştırmadaki çarpıcı sonuçlara değinen Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kirkil, şöyle konuştu:

"Göze çarpan sonuçlardan bir tanesi halkın en çok ısınmak için para harcadığıydı. Enerji harcamalarında yüzde 65 oranında ısınma ilk sırada geliyor, ikinci sırada aydınlatma ve üçüncü sırada ulaşım geliyor. Yine ekonomik olarak baktığımızda en fazla para elektriğe harcanıyor, daha sonra doğalgaz geliyor. En fazla para harcanan elektrik türünde faturanın yaklaşık 50-100 lira arasında geldiğini gözlemledik. Yine ısınmaya baktığımızda en fazla harcanan yakıt türü yüzde 54 ile doğalgaz, daha sonra kömür ve odun geliyor. Halk elektrik ve doğalgaz faturalarının yüksekliğinden de şikayetçi. Yüzde 85 oranında elektrik faturalarının yüksek ve çok yüksek olduğu söyleniyor. Doğalgazda ise bu oran yüzde 65. Son olarak da 'Küresel iklim değişikliğine inanıyor musunuz?' sorusuna verilen cevaplarda yüzde 78 gibi oldukça yüksek bir oranda 'Küresel iklim değişikliğine inanıyorum.' cevabının geldiğini görüyoruz. Bu diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda bile yüksek bir oran olarak gözümüze çarpıyor."

TEKİRDAĞ, BURSA, KONYA NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ İSTİYOR, ANKARA, İZMİR, TRABZON, ADANA İSTEMİYOR

Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Çelebi de şunları söyledi: "Ankete katılanlara sorduğumuz sorulardan birisi 'Dünyada geleceğin enerji kaynağı olarak neyi görüyorsunuz?' sorusuydu. Buna cevap verenler arasında yüzde 40'a yakınının güneşi tercih ettiğini, yüzde 22'sinin ise doğalgazı geleceğin enerji kaynağı olarak gördüğünü fark ettik. Rüzgar, nükleer, jeotermal gibi diğer kaynaklara daha düşük oranda bir talep olduğunu gördük. Buradan daha detaylı çıkardığımız sonuçlardan bir diğeri de 'Nükleer enerjinin şehrinizde kurulmasını ister misiniz?' sorusuna gelen yanıtlarda olmuştu. Ankara, İzmir, Trabzon, Adana gibi şehirlerde yüksek oranlarda karşıtlık varken Tekirdağ, Bursa, Konya gibi şehirlerde ise nükleer enerji santrallerine desteğin oldukça yüksek olduğunu gördük."

TÜRKİYE ENERJİ SİSTEMİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU İTHAL ENERJİYE BAĞIMLILIK

Kadir Has Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ucal ise "Türkiye Enerji sisteminin en önemli sorunu yüzde 38.6 ile ithal enerjiye bağımlılık oldu. Enerjinin pahalı olması ise yüzde 30.8 ile Türkiye'nin ikinci sorunu oldu" dedi.

Araştırmanın detaylı sonuçları http://www.khas.edu.tr/news/1511 adresinden incelenebilir.

(FOTOĞRAFLI)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!