En zor şey iki farklı kültürle büyümek

Güncelleme Tarihi:

En zor şey iki farklı kültürle büyümek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2013 01:16

Dortmund’un yıldızı İlkay Gündoğan, “Gençliğimde hem Türk hem Alman tarafını yaşadım. İki kültürde büyümek anlatıldığı kadar kolay olmadı” dedi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in “Fahri Kültür Elçisi” unvanını verdiği Almanya Milli Takımı’nın ve Borussia Dortmund’un Türk kökenli futbolcusu İlkay Gündoğan, Türkiye’yi Almanlara tanıttı. Genç yıldız, tanıtım amacıyla İstanbul ve Zimir’de toplam iki haftalık bir tatil yaptı. Almanya’dan arkadaşı ve amcasıyla ekonomi sınıfında uçarak gelen 22 yaşındaki futbolcu, tatilini ZDF’nin izlemesine izin verdi. İlkay, ilk kez Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camisi’ni gezdi. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi’nde final gol atan ancak kupaya uzanamayan başarılı futbolcu, Türkiye’de vapur iskelesinde gençlerle top oynadı.

ZAMAN ZAMAN OLDUKÇA ZORLANDIM

ADA’da fayton keyfi yapan İlkay Gündoğan, İzmir’de de su sporları yaptı. Genç futbolcu, önlüğünü ve aşçı şapkasını takarak Almanlar için Türk yemekleri yapmayı da ihmal etmedi.
Almanya’da dünyaya gelip orada büyüdüğünü belirten genç yıldız, İstanbul’un tarihini oldukça iyi bildiğini sözlerine ekledi. İlkay ayrıca, “Gençliğimde hem Alman hem Türk tarafımı yaşayabildim ve iki kültürde büyümenin ne demek olduğunu çok çok iyi şekilde gördüm. Açıkça söylemek gerekirse bu, şu an ağzımdan döküldüğü kadar kolay olmadı. Zaman zaman oldukça zorlandım” ifadelerine de yer verdi.

Haberin Devamı

Başım ağrıyabilirdi

ZDF’nin ‘Dortmund’da sözü geçen oyunculardan biri’ olarak tanımladığı genç futbolcu Şampiyonlar Ligi’nde kullandığı penaltı atışı ile ilgili “Maçtan sonra aslında Reus’un o atış için öngörüldüğünü öğrendim. Bu durumda iyi ki gol olmuş. Olmasaydı biraz başım ağrıyabilirdi. Hakem düdüğü çaldığında etrafıma baktım, kim atacak diye. Hiç kimse atmak istemiyor diye düşündüm ve ben üstlendim bu görevi. Ve hiçbir şey düşünmeden şutu çektim. İyi ki gol oldu” dedi.

Türklüğümle hep gurur duyuyorum

İLKAY, “Türk asıllıyım ve bunu inkâr etmiyorum ve inkâr etmek istemiyorum da. Çok da gurur duyuyorum bununla. İki ülkenin de etkisi beni bu günlere kadar getirdi. Ve bence bu kombinasyon hiç de fena değil. Ama özellikle Almanya’da çok büyük bir grubu temsil ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Köyde yaşıyor olabilirdim

BÜYÜKBABASI 30 yıl önce Almanya’ya göç etmemiş olsaydı Türkiye’de yaşamını kurmak durumunda kalacak olan İlkay “Belki bir köyde bile yaşıyor olabilirdim. Orası da çok keyifli bir yer. Ve bugün olduğum kişi olmayacaktım” dedi.

ALMAN televizyonu genç oyuncu için “Bir yandan İlkay kökleri hakkında sürekli gurur ile bahsediyor, diğer yandan ise Almanya harika ve sempatik bir milli oyuncuya sahip” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de iki hafta geçiren İlkay Gündoğan, iskelede insanlarla top oynadı, Ada’da faytona bindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!